Afval scheiden, ophalen en wegbrengen

Dar haalt de meeste soorten afval op. U kunt ook zelf afval wegbrengen naar de milieustraten met een afvalpas. Afvalpas aanvragen of container/kliko kwijt of kapot? Kijk op de website van Dar of neem contact met hen op.

Direct naar Dar

Afval ophalen

Dar haalt dit afval aan huis op:

  • Restafval (in een rode of groene Dar-restafvalzak, te koop in supermarkten)
  • Gft-afval (groente-, fruit- en tuinafval)
  • Plastic+ (plastic, blik en pak)
  • Papier en karton
  • Grof afval (op afspraak)

Heeft uw flat of appartement een ondergrondse container? Dan moet uw restafvalzak daarin (niet aan de straat). U opent de container met uw Dar-afvalpas.

Afval dat u zelf weg brengt

Er zijn een aantal soorten afval die u zelf weg moet brengen. Deze worden niet opgehaald door de Dar. Dar haalt dit afval niet op:

  • Luiers
  • Glas
  • Textiel

Voor dit afval staan speciale containers verspreid in de stad. Op dar.nl vindt u de locaties van de containers voor luiers en voor glas en textiel.

Wanneer en hoe vaak uw afval wordt opgehaald

Op afvalkalender.dar.nl en in de Dar-app staat wanneer Dar uw afval ophaalt. Wilt u liever een papieren kalender? Op afvalkalender.dar.nl/wanneer kunt u de kalender zelf printen na invullen van uw adres. Of neem contact op met Dar, zij sturen u dan een papieren versie.

In de afvalkalender vindt u ook hoe vaak het afval wordt opgehaald. Dit hebben we bepaald met gemiddelde hoeveelheden afval, zodat de kosten voor alle inwoners zo laag mogelijk blijven.

Afvalbeleid

In Nijmegen verzamelen we het meeste afval in zakken en soms in ondergrondse containers. Voor plastic afval zorgt het verzamelen in zakken voor de beste kwaliteit plastic. Zo kan het grootste deel gerecycled worden en hoeft de organisatie die het afval verwerkt minder afgekeurd plastic te verbranden.

Voor restafval betekent het verzamelen in afvalzakken dat ‘de vervuiler betaalt’, omdat hiervoor speciale restafvalzakken gekocht moeten worden. Of in geval van afgesloten restafvalcontainers, betaalt men per keer dat men de container opent met de pas. Zo moedigen we inwoners aan om afval zo veel mogelijk te scheiden en zo min mogelijk restafval over te houden. 

We plaatsen op dit moment alleen ondergrondse containers in het centrum en bij nieuwe hoogbouw. We hebben nog geen plannen voor deze containers in andere delen van de stad. De aanleg hiervan is namelijk erg duur en we willen de inwoners hier geen hoge belasting voor laten betalen. Ook kunnen deze ondergrondse containers veranderen in dumplekken, wat kan zorgen voor stank en overlast van ongedierte. Bij afvalzakken is natuurlijk ook kans op zwerfafval, maar in het algemeen valt dit mee. Als u in uw wijk (vaak) last heeft van zwerfafval, kunt u dit bij ons melden.