Joland stookt graag, maar is géén onruststoker
Hij woont in de buurt van Nijmegen en is vaak in zijn tuin te vinden. Daar heeft hij namelijk een mancave met houtkachel, hottub en keramische barbecue. Joland Thijssen (50) geniet van de mooie dingen in het leven; naar eigen zeggen is hij een echte bourgondiër. Maar onderdeel van genieten van het leven, is rekening houden met anderen. Daarom zorgt Joland dat hij geen onruststoker is wanneer hij de barbecue of houtkachel aansteekt. Hij vertelt hoe hij dat aanpakt.
Wat is jouw ervaring met de barbecue?
“Het hele proces van barbecueën vind ik leuk. Ik ontdekte al gauw dat het een hele wetenschap is. Het begint al met het kiezen van de juiste kolen, vervolgens steek ik ze aan en stel ik hem precies in zodat de juiste temperatuur wordt bereikt.
Bij het aansteken zorgt Joland voor zo min mogelijk rook. “Soms gebruiken mensen benzine of aanmaakblokjes, maar zelf steek ik de barbecue elektrisch aan met een bbq-aansteker. Ook een keramische barbecue rookt nog een klein beetje in het begin, maar dat stopt al snel en dan zie je alleen nog blauwe hitterook – dat is prachtig om te zien. Je kunt deze barbecue daarna wel 24 uur op temperatuur houden op dezelfde kolen.”
Wat bereid je graag op de barbecue?
“Ik bereid veel verschillende dingen op de barbecue: groenten, pizza, vlees en vis. Natuurlijk gaat het bij barbecueën vooral om het eindresultaat. Ik houd ervan om lekker eten te maken voor anderen. Zij kunnen ervan genieten, en daar geniet ik ook van. Ik heb een paar vrienden die ook barbecueën, waardoor het een sociale en hele gezellige bezigheid is. Dat springt er voor mij wel uit.
Hoe houd je rekening met anderen bij het barbecueën?
“Ik zeg altijd maar zo: ik doe niks illegaals, maar ik wil ook rekening houden met anderen. Dat doe ik door op een goede barbecue te koken. Deze barbecue is heel zuinig omdat het de warmte veel beter vasthoudt dan een ijzeren barbecue. Die roken meer en zijn snel uitgebrand.
Daarnaast heb ik een kameraad gevraagd een houten standaard met wielen te bouwen voor de barbecue. Hierdoor kan ik hem, afhankelijk van de wind, op de beste plek neerzetten, zodat de rook wegwaait in de juiste richting. Daarvoor kijk ik altijd naar het haantje op de kerktoren. Verder is mist altijd not done, dan steek ik de barbecue niet aan. Dan sta je namelijk ook zelf in de rook.”
Tip van een expert
Joland doet al veel moeite om te stoken met minder rook. Wat zou hij nog meer kunnen doen? Wijbrand Pauw is chemisch technicus en geeft stookworkshops in de gemeente Nijmegen en reageert op de manier waarop Joland stookt:
Ik zeg altijd: als je stookt doe het dan goed, de winst is enorm. Joland doet eigenlijk bijna alles wat kan om overlast te voorkomen. Goed dat hij ook let op het weer. Hij zou voor het stoken ook nog op stookwijzer.nu kunnen kijken. Daar zie je ook of de luchtkwaliteit goed genoeg is om te stoken. Bij een barbecue of houtvuur aansteken komt namelijk veel fijnstof vrij.
Wil je meer weten over de manieren om geen onruststoker te worden? De gemeente Nijmegen heeft belangrijkste stooktips voor jou op een rijtje gezet. Bekijk ze op nijmegen.nl/houtstoken.