Sloopmelding of sloopvergunning

Gaat u iets slopen? Doe de vergunningcheck op het Omgevingsloket om te kijken of u voor uw plannen een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. De vergunningcheck leidt u langs de sloopregels die belangrijk kunnen zijn voor uw plannen. Het gaat dan om regels van de landelijke overheid, provincies, waterschappen en gemeenten. De vergunningcheck en een melding doen is gratis. Voor het aanvragen van een vergunning moet u betalen.

Naar omgevingsloket

Wat u moet weten

Uitleg bij vergunningcheck

Het Omgevingsloket werkt met “werkzaamheden”. Voor de Vergunningcheck kiest u alle werkzaamheden die u wilt uitvoeren. Bijvoorbeeld:

  • Heeft dat wat u wilt slopen een dak (gehad)? Kies dan de werkzaamheid “Bouwwerk of deel van een bouwwerk slopen, of asbest verwijderen”
  • Gaat u een muur of schutting weghalen? Kies dan “Hekwerk of andere afscheiding weghalen”
  • Haalt u ook een fundering weg? Kies dan ook “Graven in bodem of waterbodem”
  • Is het gebouw een monument? Kies dan ook “Werkzaamheden in, aan of op een monument of archeologisch monument uitvoeren, of dit anders gebruiken”

De landelijke overheid heeft een aantal vragen over beschermde dieren of planten. Deze vragen beginnen met de vraag of u in de afgelopen 3 jaar een natuuronderzoek heeft laten uitvoeren. Is dit niet het geval? Beantwoord dan de vervolgvragen over de Beschermde Soortenindicator (BeSi). Met BeSi kunt u zien of er op uw gekozen locatie beschermde dieren of planten zijn. Via BeSi krijgt u een pdf-rapport dat u kunt gebruiken om de vervolgvragen te beantwoorden in de vergunningcheck.

Misschien krijgt u een vraag over beschermde stadsgezichten of karakteristieke gebouwen. Als hier regels voor zijn, staan deze in het omgevingsplan: u vindt het omgevingsplan via 'Regels op de kaart' op het Omgevingsloket.

Archeologisch onderzoek

Sommige delen van Nijmegen moeten we verplicht archeologisch onderzoeken voordat u er kunt bouwen of slopen. Het is daarom verstandig om uw plannen voor te leggen aan Archeologie gemeente Nijmegen voor u een omgevingsvergunning aanvraagt.

Onderzoek naar explosieven

In een gedeelte van Nijmegen kunnen oude bommen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog liggen. Deze noemen we Ontplofbare Oorlogsresten ( OO, voorheen bekend onder NGE – Niet Gesprongen Explosieven). Ook al zijn de explosieven oud, ze kunnen nog steeds gevaarlijk zijn. Vooral als ze per ongeluk worden geraakt tijdens het graven of bouwen.

Controleer voordat u gaat bouwen of u moet werken in een gebied met mogelijke OO:

  1. Ga naar de kaart van Nijmegen
  2. Klik op de knop Ontplofbare Oorlogsresten en daarna op "Ontplofbare Oorlogsresten - verdachte gebieden". U ziet nu de gebieden waar mogelijk explosieven liggen
  3. Als u in een verdacht gebied moet werken: neem dan contact met ons op. Ga dus nooit zomaar zelf aan de slag met de informatie uit de kaart, misschien is er inmiddels nieuwe informatie die nog niet bijgewerkt is op de kaart. Wij kunnen u vertellen of een explosievenonderzoek nodig is en wat u verder moet doen

Als u tijdens het werk een verdacht voorwerp vindt, stop dan direct en bel de politie. Probeer nooit zelf het voorwerp te verplaatsen of onschadelijk te maken.

Kosten