U heeft een koophuis
U wilt uw koophuis of koopappartement verduurzamen. Hier vindt u wat u kunt doen in uw situatie. U kunt ook ontdekken hoe u het verduurzamen kunt betalen, bijvoorbeeld met een subsidie of een lening.
- Energie besparen en nieuwe warmte
- Koopappartement verduurzamen (VvE)
- Direct doen
- Natuurvriendelijk isoleren van de spouwmuur
- Samen de wijk verduurzamen
- Maak een afspraak met een adviseur duurzaam wonen
- Maak een afspraak met een Energiecoach
- Uw huis is ook een monument
- Nieuwsbrief Duurzaam Wonen
Energie besparen en nieuwe warmte
Nijmegen zet stap voor stap de koers naar een energieneutrale stad. Wat betekent dit voor u? In de warmtevisie 2024 vindt u meer informatie en wat naar verwachting de nieuwe warmte in uw wijk wordt. Energie besparen is altijd goed. Met simpele tips kunt u thuis energie besparen. U kunt beginnen met de gratis online HuisScan om te zien welke maatregelen u kunt nemen.
Stappenplan koophuis
Bent u eigenaar van een tussenwoning, hoekhuis of andere eengezinswoning? Wat is een duurzame manier om uw huis te verwarmen en waar begint u? Het stappenplan koophuis helpt u hierbij verder.
Uw woning isoleren en ventileren
Met goede isolatie wordt en blijft uw huis makkelijker warm. Dat voelt fijn aan en helpt u besparen op uw energierekening. Maar welke manieren zijn er allemaal om uw huis te isoleren? En hoe zorgt u ervoor dat u blijft ventileren? Daarvoor hebben wij tips om te isoleren en ventileren. Wilt u zelf aan de slag met uw huis isoleren? Wij helpen u met informatie, advies voor uw situatie en gratis isolatiemateriaal.
Verduurzaming van uw huis betalen
Met isolatie, zonnepanelen en nieuwe warmte verlaagt u de energierekening en maakt u uw huis comfortabeler. Maar u heeft wel geld nodig om stappen te maken. Voor sommige maatregelen zijn er subsidies aan te vragen. Ook zijn er leningen met gunstige voorwaarden en kunt u vaak extra geld lenen via uw hypotheek. Meer weten? Gebruik het overzicht van betaalmogelijkheden voor verduurzaming.
Subsidies en lening van de gemeente Nijmegen:
Koopappartement verduurzamen (VvE)
Bent u met uw koopwoning lid van een vereniging van eigenaars (VvE)? Is uw VvE actief? Kijk dan op de pagina met tips voor een VvE.
Direct doen
Isoleren van de spouwmuur van de woning is een goede en betaalbare manier van isoleren. Maar in de spouwmuur kunnen vleermuizen of andere beschermde dieren wonen. Door het isoleren van de spouwmuur kunnen dieren vast komen te zitten, stikken of hun verblijfplaats verliezen. Met beschermde dieren moet u vooraf rekening houden.
Maar hoe doet u dat en wat zijn de regels precies als u de spouwmuur wilt laten isoleren? Wat kost dat ongeveer en is het wel slim om nu aan de slag te gaan? Deze vragen zijn niet eenvoudig te beantwoorden.
Zorgvuldig onderzoek doen naar beschermde dieren móet
Bent u van plan om op korte termijn uw spouwmuur te laten isoleren? Dat kan alléén nadat u zorgvuldig natuuronderzoek heeft laten uitvoeren. De provincie Gelderland geeft aan hoe het onderzoek gedaan moet worden en wanneer het goed genoeg is.
Dit onderzoek kan erg duur zijn (duizenden euro’s). Ook kan het lang duren voor u het onderzoek kunt laten uitvoeren. Vaak worden beschermde diersoorten gevonden, waar u alleen onder speciale voorwaarden bij de uitvoering en een ontheffing pas mee verder kunt.
Isoleren van de spouwmuur makkelijker in de toekomst?
Om isoleren weer makkelijker te maken, is de gemeente Nijmegen met de provincie Gelderland in gesprek over hoe inwoners van Nijmegen eenvoudiger spouwmuren kunnen laten isoleren én aan de wet voldoen. Zonder duur onderzoek en een ontheffing voor elke afzonderlijke woning. Daarvoor werken we aan een Soorten Management Plan. We hopen in 2025 u meer hierover te kunnen vertellen.
Wilt u samen met buurtbewoners aan de slag? Bekijk de tips van Milieucentraal en neem dan contact op met het Steunpunt Energietransitie. Hieronder vindt u een overzicht van andere initiatieven. Bekijk ook de subsidie bewonersinitiatieven energie. Die is bedoeld voor bewonersgroepen met plannen of onderzoeken gericht op energiebesparing en/of het inzetten van duurzame energiesystemen.
Buurtinitiatieven:
- Bewonerssteunpunt Energietransitie
- Bewonersplatform Aldenhof
- Duurzaam Altrade
- Duurzaam Hees
- Duurzaam Hengstdal
- Wiek-II
- BottendaalGroen!
Andere initiatieven:
Heeft u vragen over energie besparen, isoleren, afkoppelen van regenpijpen, groendaken, plantmuren of aardgasvrij wonen? Bent u van plan uw huis te verduurzamen, maar weet u niet waar te beginnen? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs duurzaam wonen. Zij helpen u met advies over energiebesparing, isolatie en overstappen op duurzame energie. U kunt een afspraak maken op verschillende locaties in Nijmegen. Onze adviseurs geven persoonlijk advies, ook over subsidies en financiering. Maak nu een afspraak en zet de eerste stap naar een duurzamer huis! Deze afspraak kunt u maken als u in een huis of een appartement met VvE woont.
Een energiecoach komt op afspraak bij u thuis en loopt met u door uw woning. Samen kijkt u of er kansen zijn om energie (en daarmee geld) te besparen. U bespreekt vragen als 'Waar kan ik energie mee besparen in of om mijn huis?' en 'Hoe pak ik dat aan?'.
Van de energiecoach krijgt u daarna bruikbare, handige tips en advies op maat. Een energiecoach is een vrijwilliger. Maak snel een afspraak en start direct met energie besparen!
Is uw huis ook een monument? Dan wilt u de monumentale waarde van het gebouw niet verliezen. Op de pagina monument duurzamer maken geven we meer uitleg over energie besparen in een monumentaal gebouw.
Nieuwsbrief Duurzaam Wonen
Wilt u graag op de hoogte blijven over duurzaamheid? Volg het actuele nieuws en krijg inspiratie via de nieuwsbrief Duurzaam Wonen van de gemeente Nijmegen. De nieuwsbrief verschijnt 4 keer per jaar.
Benieuwd naar de nieuwsbrief? Bekijk eerder verzonden nieuwsbrieven.