U huurt of verhuurt een huis

Huurt u een huis of appartement en wilt u energie besparen of toewerken naar nieuwe warmte? Of verhuurt u een pand? Hieronder vindt u meer informatie over wat u kunt doen.

Wat kunt u als huurder doen?

Grotere maatregelen, zoals isoleren, kunt u niet zomaar zelf uitvoeren. Deze verbeteringen vallen namelijk onder de zogenoemde ‘Zelf Aangebrachte Voorzieningen’. Dit zijn aanpassingen aan de woning die niet eenvoudig terug te draaien zijn. Wilt u toch graag uw huis verduurzamen? Dan heeft u vooraf goedkeuring van uw verhuurder nodig. Als u deze goedkeuring krijgt, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de aansprakelijkheid bij eventuele schade of ongelukken.

Nijmeegse woningcorporaties bereiden zich voor op duurzame en aardgasvrije woningen. In sommige wijken zijn zij al gestart met het isoleren van woningen. Ook zijn er al aardgasvrije woningen. Meer informatie bij Portaal, Talis en Woonwaarts.

Kleine aanpassingen die gemakkelijk weer te verwijderen zijn, mag u wél zelf doen. Op de website van Milieu Centraal vindt u voorbeelden van kleine aanpassingen die u als huurder zelf kunt doen.

Wat kunt u als verhuurder doen?

Voor verhuurders is er een subsidie die helpt om huurwoningen duurzamer te maken en beter te onderhouden. De subsidie is voor energiebesparende maatregelen, onderhoud (als dit samen met verduurzaming gebeurt) en energieadvies. De regeling heet Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) en is vanaf 1 januari 2025 eenvoudiger en aantrekkelijker.

Direct doen

Wilt u samen met buurtbewoners aan de slag? Bekijk de tips van Milieucentraal en neem dan contact op met het Steunpunt Energietransitie. Hieronder vindt u een overzicht van andere initiatieven. Bekijk ook de subsidie bewonersinitiatieven energie. Die is bedoeld voor bewonersgroepen met plannen of onderzoeken gericht op energiebesparing en/of het inzetten van duurzame energiesystemen. 

Buurtinitiatieven:

Andere initiatieven:

Een energiecoach komt op afspraak bij u thuis en loopt met u door uw woning. Samen kijkt u of er kansen zijn om energie (en daarmee geld) te besparen. U bespreekt vragen als Waar kan ik energie mee besparen in of om mijn huis? en Hoe pak ik dat aan?
Van de energiecoach krijgt u daarna bruikbare, handige tips én advies op maat. Een energiecoach is een vrijwilliger. Maak snel een afspraak en start direct met energie besparen!

Afspraak maken

Nieuwsbrief Duurzaam Wonen

Wilt u graag op de hoogte blijven over duurzaamheid?  Volg het actuele nieuws en krijg inspiratie via de nieuwsbrief Duurzaam Wonen van de gemeente Nijmegen. De nieuwsbrief verschijnt 4 keer per jaar.

Aanmelden nieuwsbrief

Benieuwd naar de nieuwsbrief? Bekijk eerder verzonden nieuwsbrieven.