Tips voor nog betere evenementen
Op deze pagina willen we organisatoren van Nijmeegse evenementen inspireren en aanmoedigen om evenementen nog beter te maken. Onderstaande onderwerpen zorgen ervoor dat evenementen ook voorbereid zijn op de toekomst.
Evenementen zo duurzaam mogelijk organiseren
Bij het organiseren van een evenement is het belangrijk om rekening te houden met de invloed op milieu en omgeving. Vanuit de Europese Unie zijn er een aantal verplichte maatregelen voor organisatoren. Deze maatregelen zijn bedoeld om de natuur te beschermen. Zo zijn er regels voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes waar plastic in zit. Bij gesloten evenementen (evenementen die werken met toegangspoortjes) mag u alleen herbruikbare bekers gebruiken. Voor open evenementen (die vrij toegankelijk zijn) geldt dat bezoekers moeten betalen voor plastic wegwerpbekers en –bakjes, zodat deze gerecycled kunnen worden.
Naast de verplichte maatregelen, zijn er nog andere mogelijkheden om uw evenement duurzaam te organiseren, zie de volgende onderwerpen.
Afval
Om te zorgen voor minder of geen afval, kunt u ervoor kiezen geen papieren flyers, goodiebags en samplings te verspreiden. En om verpakkingsmateriaal alleen te gebruiken waar het echt nodig is.
Als u toch afval heeft, kan dit voor een deel worden gerecycled als u het goed laat scheiden. U kunt bezoekers helpen meer afval te scheiden:
- Leg uit hoe belangrijk scheiden is
- Zorg dat er geen overvolle afvalbakken zijn
- Gebruik statiegeld/retourbeloning
- Gebruik afvalteams om het terrein schoon te houden
Voeding
Wat u aanbiedt aan eten en drinken, kan ook helpen voor een kleiner effect op het milieu (lagere footprint). Zorg voor aanbod van minder milieubelastend voedsel, zoals biologisch, vegetarisch of regionaal voedsel en verspil zo min mogelijk voedsel.
Goed gescheiden GFT-afval kan verwerkt worden tot groen gas en compost. Daarnaast kunt u kraanwater aanbieden aan uw bezoekers, wat een stuk duurzamer is dan bronwater uit plastic flessen. U kunt op uw evenement ook laten zien CO2-uitstoot is van de voeding die u aanbiedt.
Energie
Veel evenemententerreinen in Nijmegen hebben een vaste stroomaansluiting met groene stroom. Als u toch een aggregaat nodig hebt, kunt u energie en geld besparen door deze uit te schakelen als er geen stroom nodig is. Het is daarnaast belangrijk om de schoonste aggregaten in te zetten, dus aggregaten die draaien op AdBlue.
Water en hygiëne
Denk na over de inzet van toiletten die zo min mogelijk water gebruiken, of zet zelfs toiletten in waarvan het water gerecycled wordt. Maak ook altijd zoveel mogelijk gebruik van ecologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.
Vervoer
Bezoekers zullen vaak de gemakkelijkste en meest comfortabele manier gebruiken om naar uw evenement te reizen. Bied daarom als organisator oplossingen voor vervoer die aansluiten bij wat uw bezoekers willen. Bijvoorbeeld door pendelbussen te gebruiken, fietsen te verhuren of deelvervoer aan te moedigen.
Stikstof
Evenementen stoten stikstof uit, bijvoorbeeld bij het vervoer van materiaal en bezoekers en bij het gebruik van aggregaten. Probeer deze uitstoot altijd zo laag mogelijk te houden, bijvoorbeeld door duurzame maatregelen te gebruiken die hierboven genoemd zijn.
Planten en dieren
Evenementen hebben tijdelijke gevolgen voor aanwezige planten en dieren. Zorg dat die gevolgen zo klein mogelijk zijn en niet leiden tot schade die niet hersteld kan worden. Vraag een ecoloog om advies hoe u uw evenement kunt organiseren zonder schade voor de omgeving.
Evenementen die toegankelijk zijn voor iedereen
Wij vinden het belangrijk dat evenementen voor iedereen zo goed mogelijk toegankelijk zijn, ook voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking en mensen met psychische kwetsbaarheid. Een evenement is toegankelijk wanneer mensen met en zonder beperking dezelfde keuzes kunnen maken over het bezoeken van een evenement. Toegankelijkheid gaat dus verder dan ergens kunnen komen, het gaat ook om het kunnen beleven van een evenement.
Als organisator verwachten we dat u aandacht heeft voor de volgende thema’s:
- Bereikbaarheid
- Het geven van informatie, marketing en communicatie
- Bruikbaarheid van voorzieningen zoals toiletten en een bar
- Toegankelijk programma
- Gastvrijheid
Meer weten over toegankelijkheid op evenementen:
- Kennisbank van de Culture Academy
- Routekaart voor Toegankelijke festivals op coalitievoorinclusie.nl
- Zelfscan van uw evenement op festival.ongehinderd.nl
- Mensen met ervaring van het Zelfregiecentrum Nijmegen (ZRCN)
Aanbod gezonde keuzes op evenementen
Wij vinden het belangrijk dat bezoekers kunnen kiezen voor gezondere en duurzamere keuzes. Evenementen hebben een groot bereik, zijn zichtbaar en inspireren tot een positieve boodschap. Een goede plek om te laten zien dat gezelligheid ook samengaat met een gezondere leefstijl.
Gezonder eten en drinken aanbieden
Hoe zorgt u ervoor dat de bezoekers kunnen genieten van een lekker én gezonder aanbod?
- Schijf van Vijf: zorg dat zoveel mogelijk producten binnen de Schijf van Vijf vallen
- Portiegrootte: welke producten kunnen in kleinere porties worden aangeboden
- Presentatie: zet gezondere producten duidelijk in het zicht
- Balans: varieer met vegetarische, gezonde én ongezonde producten
De checklist Richtlijn Eetomgevingen helpt u op weg.
Ga voor een rookvrije omgeving
Overal om ons heen zien we het gebeuren. Steeds meer plekken worden rookvrij. Ga ook aan de slag met een rookvrij evenement. De Rookvrije Generatie helpt u graag met informatie en tips. Vergeet niet ondersteunende materialen aan te vragen via Terrein Rookvrij maken.
Werk aan een verantwoord alcoholbeleid
Er zijn verschillende regels waaraan we ons moeten houden bij het schenken van alcohol tijdens een evenement. Zorg dat het barpersoneel de regels kent en duidelijke instructies ontvangt. Dit kan door het volgen van de E-learning ‘Verantwoord Alcoholbeleid’. Bekijk ook de toolkit van Trimbos (NIX18 materiaal voor verstrekkers).
Zet in op gezondere sponsoring
Sponsoren helpen om uw evenement mogelijk te maken. Hun imago heeft invloed op het imago van het evenement of side-event. Denk daarom goed na over de sponsoren die u aan het evenement verbindt, het is belangrijk dat ze goed bij u passen en een gezond imago hebben.
Snel en simpel stappen zetten?
Hier enkele praktische tips om direct stappen te zetten:
- Bied altijd (kraan)water aan: denk hierbij aan watertappunten, waterkannen of verkoop van flesjes water
- Zorg voor verfrissende gezondere tussendoortjes, zoals hapklaar fruit of (snack)groenten
- Laat op het terrein zien dat uw evenement rookvrij is door rookvrije bordjes of andere aanduidingen
- Betrek gezondere sponsoren, zodat al het reclame- en sponsormateriaal alleen van partijen of merken met een gezond imago is
- Maak de gezondere keuzes aantrekkelijker door ze mooi te presenteren, op ooghoogte te plaatsen of goedkoper te prijzen
- Bied kleinere porties aan en maak een kleine portie de standaardportie
- Zorg voor light of suikervrije dranken
- Zorg voor ten minste één plantaardige of vegetarische variant van een broodje, gerecht en snack
- Zorg dat geen alcohol wordt geschonken op bepaalde tijden waarop er veel jongeren zijn
- Zet alcoholvrije dranken voor volwassenen op de kaart
- Zorg ervoor dat er geen alcohol wordt gegeven aan jongeren onder de 18 jaar
Evenementen waar je jezelf kunt zijn
Het is belangrijk dat iedereen zich welkom voelt op uw evenement. Dit betekent dat bezoekers in ieder geval niet worden uitgesloten of gediscrimineerd, maar ook dat bezoekers zichzelf kunnen zijn. Organisatoren kunnen hier in eerste instantie het goede voorbeeld in geven, door een welkome houding aan de entree en bij de barren. Straal uit dat u het als evenement belangrijk vindt dat iedereen respectvol wordt behandeld, bijvoorbeeld door uw personeel te instrueren. Spreek bezoekers aan wanneer zij zich niet goed gedragen en neem eventuele slachtoffers van (seksuele) intimidatie in bescherming.