Achternaam kind kiezen
Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw kinderen krijgen: die van u, van uw partner of beide. U kiest dit bij uw eerste kind.
Let op: deze afspraak is niet voor de overgangsregeling dubbele achternaam
Wat u moet weten
U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Alle kinderen die u daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind. Bij de afspraak om de keuze voor de achternaam door te geven moet u samen aanwezig zijn. Omdat de moeder niet altijd aanwezig kan zijn bij de geboorteaangifte is het handig om dit voor de geboorte te regelen. Als ouders geen keuze maken, krijgt een buiten huwelijk of partnerschap geboren kind automatisch de achternaam van de geboortemoeder. In het geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt het kind zonder keuze van de ouders de achternaam van de vader of duomoeder.
Wat u moet regelen, hangt af van uw situatie:
U bent getrouwd
- Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader.
- Wilt u dat het kind de achternaam van de moeder krijgt? Maak dan een afspraak.
- Wilt u een dubbele achternaam? Dan moeten beide ouders naar de Stadswinkel komen om een akte van naamskeuze te ondertekenen. We raden aan om dit voor de geboorte te regelen.
U bent niet getrouwd
- Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder.
- Wilt u dat het kind de achternaam van de vader krijgt of wilt u een dubbele achternaam? Dan moet de vader eerst het kind erkennen en bij een eerste kind moeten beide ouders naar de Stadswinkel komen om een akte van naamskeuze te ondertekenen. We raden aan om dit voor de geboorte te regelen.
U bent duomoeder
- Als u getrouwd bent en er is een onbekende donor, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de duomoeder. Wilt u dat het kind de achternaam van de (draag)moeder of een dubbele achternaam krijgt? Maak dan een afspraak.
- Bent u niet getrouwd of is de identiteit van de donor bekend bij de moeder, en wilt u dat het kind de achternaam van de duomoeder krijgt of wilt u een dubbele achternaam? Dan moet de duomoeder eerst het kind erkennen of een akte van naamskeuze ondertekenen. Bij een eerste kind moeten beide moeders naar de Stadswinkel komen om een akte van naamskeuze te ondertekenen. We raden aan om dit voor de geboorte te regelen.
- U kunt er als duomoeder ook voor kiezen om uw kind te adopteren in plaats van erkennen. U kiest dan bij de adoptieprocedure welke achternaam uw kind krijgt. Adoptie gaat via de rechtbank.
- Heeft u een andere situatie, of wilt u meer uitleg, bel dan naar 14 024. Dan helpen we u verder.
Meenemen
Van u en uw partner een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). En van uw kind als het ouder is dan 12 jaar.