Discriminatie melden

Het komt helaas nog dagelijks voor dat iemand gediscrimineerd wordt. Discriminatie kan gaan over bijvoorbeeld godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid.

U kunt discriminatie melden van personen of organisaties door heel Nederland. Dit doet u bij discriminatie.nl.

Melden

Wat is discriminatie.nl?

Discriminatie.nl is een landelijk meldpunt. De organisatie bestaat uit verschillende regionale antidiscriminatiebureaus. Heeft u hulp nodig, dan kan de organisatie achter het meldpunt u helpen. De hulp kan bestaan uit advies, maar ook bijvoorbeeld bij het doen van aangifte. De hulp is gratis. Met uw melding maakt u discriminatie inzichtelijk en mogelijk kan het antidiscriminatiebureau er iets aan doen.

Meld discriminatie ook als u geen hulp nodig heeft. Zo krijgen en houden we zicht op het probleem. De gemeente doet haar best om te zorgen voor passende maatregelen. 

Hoe werkt een melding bij discriminatie.nl?

1

Doe een melding

Ervaart u discriminatie of ziet u discriminatie gebeuren, meld dit dan via de website Discriminatie.nl of telefonisch via 0800-0880. Daarnaast kunt u contact opnemen met het regionale antidiscriminatiebureau Vizier Oost via info@vizieroost.nl of 085-0734600. Vizier Oost is ook te bezoeken op de Arend Noorduijnstraat 15, 6512 BK Nijmegen. U kunt ook anoniem een melding maken.

2

Een medewerker neemt contact met u op

Een medewerker discriminatiezaken bij u in de buurt neemt contact met u op om uw melding te bespreken. Als u dat wilt en zij kunnen iets voor u betekenen, dan plannen zij met u een (telefonische) vervolgafspraak.

Doet u een anonieme melding? Dan kunnen de medewerkers geen contact met u opnemen. Uw melding is dan nog steeds belangrijk, want dit is een belangrijk signaal. Zo krijgen en houden we zicht op het probleem.

3

Uw melding wordt onderzocht

Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door naar wetgeving te kijken of met ervaren collega's te praten. U wordt op de hoogte gehouden van de resultaten van het onderzoek.

4

De aanpak van uw melding wordt besproken

Het is altijd goed om aangifte te doen en een melding te maken. We kijken hier goed naar en bespreken de mogelijkheden met u. Soms zijn er geen vervolgstappen mogelijk. We bieden in alle gevallen een luisterend oor en advies.

Voor studenten op zoek naar woonruimte

Er is een speciaal meldpunt voor studenten die discriminatie ervaren bij het zoeken naar woonruimte. Of die gediscrimineerd worden door een huisbaas. Het meldpunt is een samenwerking van Stichting Vizier met de Radboud Universiteit en Hogeschool Arnhem Nijmegen.