Hout stoken
We gaan in Nijmegen met elkaar voor schone lucht. Houtstook is slecht voor de luchtkwaliteit en leidt tot gezondheidsklachten en overlast. Houtstook zorgt voor 23% van de fijnstofuitstoot in Nederland. Dit kan zorgen voor ademhalingsproblemen, hartklachten en andere gezondheidsrisico's. Gezond stoken bestaat niet. Het is dus het beste om geen hout te stoken.
Stookwijzer
De Stookwijzer is een website met advies wanneer u het vuur beter uit kunt laten. De Stookwijzer geeft een code op postcodeniveau en kijkt hierbij naar luchtkwaliteit en windkracht. De Stookwijzer is er voor vuur dat u buiten én binnen stookt. Als code rood in de gehele provincie geldt wordt er via het stookalert een dringende oproep gedaan om niet te stoken. U kunt uzelf ook aanmelden voor het stookalert op de website van het RIVM. Dan krijgt u een e-mail wanneer het weer in een bepaalde provincie niet geschikt is voor houtstook. De gemeente deelt het stookalert op X.
Subsidies aanvragen verwijderen houtkachels en haarden
Woont u in Nijmegen, heeft u een haard of houtkachel en wilt u stoppen met het stoken van hout? Dan kunt u subsidie aanvragen voor verwijderen van uw houtkachel of haard.
Stookfacts
- Houtstok bevat veel fijnstof. Mensen met bijvoorbeeld longklachten hebben er veel last van. In Nederland zijn er ruim 1,2 miljoen mensen met een chronische longziekte en 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaatziekte
- Er komt net zoveel fijnstof vrij bij een uurtje open haard stoken als bij het roken van 18 sigarettenpakjes
- Houtstook zorgt voor 23% van alle fijnstof die in Nederland in de lucht komt
- Vier blokken hout verbranden in de vuurkorf staat gelijk aan de hoeveelheid fijnstof van een gemiddelde auto in een heel jaar
Overlast door houtrook melden
Een vuurtje kan voor de een gezellig zijn en een ander juist veel overlast geven. Probeer bij overlast eerst het gesprek aan te gaan met degene die hout stookt. Misschien weet de ander niet dat u last heeft en is het probleem met enkele afspraken opgelost. Tips in het contact met uw buren vindt u op de website van Problemen met je buren?
Komt u er niet uit? Dan kunt u buurtbemiddeling Sterker ook bellen voor advies.
Overlast melden
U kunt overlast melden via de Stookwijzer: u vult eerst uw adres in, daarna kunt u de overlast melden voor die plek. We gebruiken deze meldingen om een beter beeld te krijgen van de ervaren overlast. We handhaven niet op deze meldingen.