Mantelzorg en wonen
Mantelzorgers, van jong tot oud, bieden zorg aan een naaste met een langdurige ziekte, beperking of ouderdomsproblemen. Voor de mantelzorgverlener- en ontvanger kan het fijn zijn om in elkaars buurt te wonen. In Nijmegen zijn er verschillende vormen van mantelzorg en wonen. Op deze pagina leest u wat er mogelijk is.
Verschillende vormen van mantelzorg en wonen
Optie 1: samenwonen in 1 woning
De mantelzorgverlener- en ontvanger wonen samen in een huis. Hierdoor is er iemand in de buurt en kunt u elkaar helpen waar en wanneer het nodig is. Er zijn verschillende voordelen en nadelen hieraan. Deze vindt u in het stappenplan op de website van Mantelzorg NL.
Als u voor deze optie kiest, denk dan ook aan de gevolgen die dit misschien heeft voor toeslagen en uitkeringen.
Optie 2: tijdelijke mantelzorgwoning op eigen terrein
Bij een mantelzorgwoning wordt een bestaande ruimte bij een woning wordt aangepast. Of er wordt een apart bijgebouw of unit geplaatst. Een belangrijke voorwaarde aan een mantelzorgwoning is dat deze tijdelijk is. De woning mag blijven staan zo lang er mantelzorg wordt verleend.
Een bestaand gebouw gebruiken als mantelzorgwoning
Dit mag vergunningvrij. U mag het bestaande gebouw bij uw woning aanpassen door woonvoorzieningen zoals een keuken, badkamer en sanitaire voorzieningen aan te brengen. Deze voorzieningen moet u wel weer weghalen na beëindiging van de mantelzorgbehoefte. De gemeente kan vragen om een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere instantie om de medische behoefte aan mantelzorg te laten onderbouwen. Het bestaande bijgebouw moet daarbij aan verschillende eisen voldoen. Die eisen gaan bijvoorbeeld over de grootte en hoogte, maar ook bijvoorbeeld over de plaatsing van het gebouw ten opzichte van het hoofdgebouw.
Een nieuw (bij)gebouw plaatsen als mantelzorgwoning
Wilt u een nieuw bijgebouw gaan plaatsen bij uw woning? Dan moet u zich houden aan een aantal regels. Zo mag u alleen vergunningvrij bouwen op uw achtererf. Het nieuwe bouwwerk moet daarbij aan verschillende eisen voldoen. Die eisen gaan bijvoorbeeld over de grootte en hoogte, maar ook bijvoorbeeld over de plaatsing van het nieuwe gebouw ten opzichte van het hoofdgebouw.
Optie 3: verhuizen naar een woning in de buurt
De mantelzorgverlener- of ontvanger kan verhuizen naar een woning in dezelfde buurt of gemeente, eventueel met een mantelzorgurgentieverklaring. Met de verklaring krijgt de aanvrager urgentie (voorrang) bij de toewijzing van een sociale huurwoning.