
Wat doet de gemeenteraad in Nijmegen voor jou?
De gemeenteraad van Nijmegen bestaat uit 39 Nijmegenaren (raadsleden) die samen beslissingen nemen over de stad. De gemeenteraad bestaat uit verschillende politieke partijen en raadsleden en doen dit werk naast hun eigen baan of studie. Daarom werken ze vaak in de avond om zich in te zetten voor de stad. Er zitten ook jongeren in de gemeenteraad, je kan namelijk raadslid worden vanaf je 18de!
Ben je benieuwd wie er in de gemeenteraad van Nijmegen zitten? Bekijk de leden van de gemeenteraad.
Betaalbare woningen

De gemeenteraad bepaalt wat er gebeurt in de stad, ook over jongeren. Ze beslissen bijvoorbeeld over betaalbare woningen, plekken om uit te gaan, cultuur, het klimaat zoals een groene stad, onderwijs maar ook de openingstijden van winkels.
Cultuur en uitgaan

Elke woensdag komt de gemeenteraad samen in het stadhuis om te praten met elkaar en inwoners over deze onderwerpen. Dit gebeurt tijdens een zogenaamde Politieke Avond. Ze nemen ook beslissingen door te stemmen. Ook gaan ze de wijk in of langs organisaties in de stad om te horen wat er speelt.
Klimaat

De gemeenteraad vindt het belangrijk dat jongeren gehoord worden, maar ook meedoen en meedenken over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Als jij een idee hebt voor de stad of graag iets wilt veranderen, neem dan contact op met de gemeenteraad en ga met de raadsleden hierover in gesprek!
Onderwijs

De gemeenteraad zet zich in voor onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn.
- Betaalbare woningen: de gemeenteraad bepaalt hoeveel betaalbare woningen er in Nijmegen komen. Zij zorgen bijvoorbeeld voor extra geld voor het bouwen van woningen voor jongeren en studenten. Of ze maken afspraken met bedrijven over de prijs van woningen. Verder kan de gemeenteraad regels en afspraken maken tegen discriminatie op de woningmarkt.
- Cultuur en uitgaan: de gemeenteraad gaat ook over de regels voor festivals en evenementen, zodat er genoeg te doen is voor jongeren. Maar beslist ook of er extra geld gaat naar bijvoorbeeld de Stadsschouwburg, Doornroosje of de Lindenberg. Ook werkt de gemeenteraad aan de veiligheid in het nachtleven, bijvoorbeeld door samen te werken met Toezicht en Politie.
- Klimaat: de gemeenteraad gaat ook over het klimaat. Bijvoorbeeld door mensen aan te moedigen vaker het OV of de fiets te pakken. Of door te zorgen dat festivals herbruikbare plastic bekers gebruiken en het planten van meer bomen en groen in de stad.
- Onderwijs: de gemeenteraad kan afspraken maken met scholen en organisaties om discriminatie tegen te gaan bij het vinden van een stageplek. Maar ook om jongeren met een moeilijke thuissituatie te helpen om hun studie af te maken, door extra geld te geven voor hulp en begeleiding. Verder kan de gemeenteraad praten met organisaties om ervoor te zorgen dat de jongeren met mentale problemen weten waar ze terecht kunnen.