Datum:
College past voorstel parkeren binnenstad aan
- Straatparkeren blijft nog 5 jaar mogelijk voor bewoners die nu parkeervergunning hebben
- Verleiden met kortingen voor de parkeergarage
Omdat Nijmegen groeit en het klimaat verandert betekent dit dat we de ruimte anders moeten indelen en keuzes moeten maken. De gemeenteraad heeft besloten om de binnenstad om te vormen tot een fijne plek om te wonen, te werken, te ondernemen, te winkelen en elkaar te ontmoeten. Zowel vergroenen als autoluw maken zijn belangrijke onderdelen daarvan. Het autoluw maken van het gebied achter de road barriers (vergunningenzone B), moet zelfs worden versneld. Maar het college heeft geluisterd naar mensen in de binnenstad die het eerder voorgestelde uitvoeringsplan te kort door de bocht vonden, ook al waren ze het met het principe van een verblijfsvriendelijke binnenstad wel eens. Het college past het eerder voorgestelde uitvoeringsplan daarom op een aantal punten aan.
Natuurlijk verloop
Het college hanteert een periode van 5 jaar om de autoluwe eindsituatie in vergunningenzone B te bereiken. Tot die tijd komen er geen nieuwe parkeervergunningen meer bij. Via een overgangsregeling zal het aantal vergunningen van bewoners afnemen. Het verlengen van parkeervergunningen kan nog wel, maar niet voorbij de einddatum die het college vaststelt. Bewoners op de wachtlijst krijgen geen vergunning meer. Ondernemers met een parkeervergunning worden verplicht per 1 januari 2026 in de garages te parkeren. Met een organisatie als het hospice, maakt de gemeente maatwerkafspraken. Geleidelijk zal de gemeente steeds meer parkeerplaatsen opheffen om de ruimte anders in te vullen. Het zal ook voor bewoners en ondernemers uit het gebied en die nu een vergunning hebben financieel aantrekkelijker worden om van de garages gebruik te gaan maken. Hoe eerder bewoners daar gaan parkeren, hoe meer ze gaan besparen. De gemeente werkt dit idee nog uit.
Ondernemers
Het college heeft ook goed gekeken naar de signalen van ondernemers. Het college wil zo veel mogelijk rekening houden met het effect van parkeerbeleid op de bedrijfsvoering. De meeste ondernemers kunnen prima uit de voeten met de venstertijden waarin ze toegang hebben tot hun zaak om te laden en te lossen, maar er zijn ook ondernemers met een logistieke behoefte die op andere tijden plaatsvindt. Dit vereist nog enige studie. De gemeente werkt ook dit nog verder uit.
Samen nadenken
Om zorgen en ideeën vanuit bewoners en ondernemers goed in beeld te hebben, zal de gemeente de komende tijd met hen in gesprek gaan door middel van een klankbordgroep. In dit gesprek is ruimte om bijvoorbeeld de logistieke behoefte van ondernemers te bespreken, de stappen die we kunnen zetten om de vrijgekomen ruimte samen te ontwerpen, ideeën op te halen om het aantrekkelijker te maken om in de parkeergarages te parkeren, de binnenstad goed toegankelijk te houden voor mindervaliden en natuurlijk is er ruimte om zorgen te delen.