Dieren en planten

Dieren

Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn.

  • Hoe merk je dat een dier het te warm heeft?
    De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met veren gespreid en snavel open. 
  • Wat kun je doen?
    Breng je dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kan je nat maken, doe dat vooral bij kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water; daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.
  • Hitteshock
    Is de oververhitting ernstig, dan kan je dier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen! 

Planten

Zet een bak in de gootsteen die het water opvangt, tijdens bijvoorbeeld het handen of groenten wassen. Dit water kun je gebruiken om planten water te geven. Let op: niet doen als de handen met zeep worden gewassen.

Neem een lege emmer mee onder de douche om het koude water op te vangen voordat de douche warm wordt. Dit water kun je ook gebruiken om je planten water te geven. Geef op een koel moment water: in de ochtend of in de avond. Geef géén voeding: dit kan de wateropname belemmeren.

Hieronder enkele tips  waarmee jij je tuin, terras en kas zonder kleerscheuren door deze hete periode loodst.

    Potplanten

    • Zet ze in de schaduw om ze te ontlasten. Als je weinig ruimte hebt kan je gewoon je parasol gebruiken. Een laken over de planten op het heetst van de dag werkt ook goed.
    • Geef dagelijks water. Bij voorkeur in de avond en bij heel heet weer ook 's morgens.
      Zet je planten in een schaal of bakje water. De potgrond zal het water opzuigen waardoor ze vochtig blijft.
    • Hanging Baskets haal je het beste uit de volle zon om uitdroging te voorkomen.

    Tuinplanten

    • Geef niet elke dag een beetje maar af en toe veel water. Hierdoor kan het water diep in de bodem doordringen wat beter is voor de planten.
    • Geef water bij de voet van de plant. Je voorkomt zo verdamping en schimmelvorming op natte bladeren.

    Bomen

    Door de aanhoudende droogte hebben ook sommige bomen last van droogte. Dit geldt vooral voor jonge bomen die kort geleden zijn geplant. Als het nodig is rijden onze bomenverzorgers rond om deze bomen extra water te geven. Oudere bomen hebben al een uitgebreid wortelstelsel en kunnen zich beter redden. 

    Soms maakt de boom gebruik van een natuurlijk beschermingsmechanisme en laat haar blad vallen om het verdampen van vocht te voorkomen. Vaak vormen ze na de warme periode weer nieuw blad of zijn ze eerder kaal dan normaal in de herfst. Platanen vernieuwen de stam in een hoger tempo bij een warme periode en verliezen daarom veel delen schors. 

    Wil je zelf iets extra’s doen om de bomen of andere beplanting de warmte door te helpen? Geef ze 's avonds een extra emmertje water. Probeer dit te doen met hergebruikt water zoals schoon water uit een zwembadje​

    Gazon

    • Maai je gazon liever niet. Als het tóch moet maai dan niet korter dan 5 centimeter en in de koele avond.
    • Laat het maaisel liggen: het houdt vocht vast en geeft schaduw aan het gras.
    • Sproei je gazon in de vroege ochtend of de koele avond, 1 of 2 keer per week is genoeg.
    • Als je een heel groot gazon hebt sproei je de ene dag het ene gedeelte en de volgende dag het volgende.