Waterkwaliteit

Informatie en tips over het oppervlaktewater dat géén officieel zwemwater is.

Wat is blauwalg?

Blauwalg is een alg-achtige bacterie die giftige stoffen produceert die bij inname schadelijk kunnen zijn. De blauwalg lijkt op een olieachtige laag die op het water ligt. Blauwalg kan ontstaan in een periode met hoge temperaturen.
Als je in aanraking komt met blauwalgen of als je die bij het zwemmen binnenkrijgt, kun je last krijgen van irritaties aan je ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Ben je in aanraking gekomen met blauwalgen, spoel je dan goed af onder de douche. Ook honden en kinderen kunnen erg last krijgen van blauwalgen; laat je hond of kind daarom niet in water zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn. Roodalg is vergelijkbaar met blauwalg.

Meer informatie over blauwalg op de site van Waterschap Rivierenland.​

Botulisme  

Een sterke aanwijzing voor botulisme zijn dode vogels en vissen. Het meest voorkomende type botulisme is alleen gevaarlijk voor vogels en vissen. Maar soms ken er ook een type botulisme voorkomen waar mensen ziek van kunnen worden. Het is vaak moeilijk om vast te stellen om welk type het precies gaat.

Wat moet u wel en niet doen?  

  • Drink het water niet en raak het water niet aan
  • Was uzelf, uw kinderen en huisdieren goed als ze het water hebben aangeraakt
  • Bent u bang dat u toch besmet bent?
    U herkent botulisme doordat u last kunt hebben van: braken, diarree of juist verstopping, dubbel zien, koorts, slapheid, hangende ogen en moeite met slikken. Bel uw huisarts als u ongerust bent
  • Vindt u ergens dode of zieke dieren? Raak ze niet aan! Bel de gemeente via 14 024 en meld zo precies mogelijk waar u ze heeft gezien

Wat doet het Waterschap Rivierenland?  

Het waterschap is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water.

  • Als het nodig is onderzoekt het waterschap het water om te kijken of er een bacterie in het water zit die wel gevaarlijk is voor mensen. Het waterschap stelt bijvoorbeeld vast of er sprake is van blauwalg of botulisme.

Wat doet de gemeente? 

  • Zorgt dat Dar dode dieren opruimt en dat de Dierenambulance zieke dieren ophaalt. Zij zijn gespecialiseerd in het veilig omgaan met dieren die misschien besmet zijn.
  • Plaatst waarschuwingsborden. 
  • Kijkt samen met het waterschap naar het verbeteren van het watersysteem.
  • Daarnaast is de gemeente ook het loket voor alle water gerelateerde zaken. 

Meer informatie over botulisme: