Datum:

Lezing over het verleden van Nijmegen-Noord

In het nieuwste gedeelte van de Nijmegen, Nijmegen-Noord, worden veel Romeinse en prehistorische artefacten gevonden. Dr. Peter van den Broeke heeft de laatste decennia voor de gemeente Nijmegen diverse opgravingen aldaar geleid. Op dinsdag 10 december van 20.00 uur tot 21.30 uur geeft hij er een lezing over. 

Vooraf aanmelden

De lezing is gratis voor Huisvrienden en bedraagt 5 euro voor anderen. De locatie is de Mariënburgkapel aan de Mariënburg 26 in Nijmegen. Deze is rolstoelvriendelijk ingericht. Wil je zeker zijn van een plekje? Koop dan alvast een ticket via de website of aan de balie. Online aanmelden kan via: lezing: De prehistorie van het nieuwste Nijmegen - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Zandgrond

Sinds 1995 wordt er veel meer bekend over het verleden van Nijmegen-Noord. In de zandgronden aldaar is en imposante groep grafheuvels gevonden van ruim 3.000 jaar oud. Ook is er een graf met resten van een 2.400 jaar oude strijdwagen gevonden. 

Een echte blikvanger is een offerplaats van zo’n 3.600 jaar oud met daarbij de vroegste sauna en koudwaterbaden van waarschijnlijk het hele Europese continent. Ook opmerkelijk zijn een kommetje met de vroegste schriftachtige tekens ten noorden van de Alpen en de ‘Man van Lent’ die met bronzen vlechtringen en een oorringetje werd begraven.

Kleigrond

De kleigrond aan de overkant van de Waal leveren heel andere vondsten op. Botten van mens en dier zijn daar veel beter bewaard gebleven. Die mensen leefden van jagen en verzamelen en rookten hun vis zo’n 7.500 jaar geleden aan een geul waar nu de Ovatonde ligt. Bovendien is nu duidelijk met welke dieren de boeren hier langs de huidige Griftdijk een bestaan opbouwden.