Datum:
Marjolein Visser krijgt Cultuurstimuleringsprijs Nijmegen 2024
Schrijver Marjolein Visser (1989) heeft de Cultuurstimuleringsprijs van de stad Nijmegen 2024 toegekend gekregen. Met deze prijs wil de gemeente Nijmegen haar in de schijnwerpers zetten. De jury prijst Vissers unieke schrijfstijl en haar talent, maar vooral haar sociaal betrokken werkwijze. Haar werk wordt omschreven als zacht, uitgesproken, meelevend én eigenzinnig, wat een bijzonder vorm van tegendraadsheid oplevert. Dit sluit volgens de jury perfect aan bij het sociale en activistische karakter van Nijmegen.
Een stem voor onzichtbare verhalen
Marjolein Visser schrijft kinderverhalen, proza en non-fictie. In haar werk geeft ze een stem aan verhalen die vaak verborgen blijven. Deze verhalen dragen een persoonlijke lading, maar behandelen ook belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals migratie, kansenongelijkheid, verlies en rouw. Daarnaast spelen onderwerpen als vriendschap, hoop en waardigheid een centrale rol.
Veelzijdig talent
Naast haar schrijverschap is Marjolein Visser actief als redacteur en treedt ze op bij (literaire) festivals en scholen. Ook werkt ze als interviewer voor talkshows, radio en podcasts en schrijft ze portretten voor media zoals Het Parool en de VPRO Gids. Ze publiceerde een roman en twee kinderboeken. Naast haar literaire werk is ze psycholoog en antropoloog. Ze werkte als psycholoog in een traumakliniek en deed onderzoek naar het welzijn van jongeren. Haar werkervaring bij het Ronald McDonald Kinderfonds resulteerde in samenwerking met het UMC Utrecht in een boek over de laatste levensfase bij hersentumoren.
Visser is bovendien oprichter van de landelijke Schrijfwerkplaats voor Nieuwkomers, een initiatief van Literair Productiehuis Wintertuin. In dit project worden honderden schrijvers met een vlucht- of migratieachtergrond begeleid bij het publiceren van hun werk in Nederland.
Erkenning voor haar werk
Haar werk wordt steeds breder herkend en gezien. Visser won onder meer Writing for Success, de Pax Duif en de VPRO Bagagedrager. Ze was tweemaal finalist van Write Now! en volgde het ontwikkeltraject van Wintertuin. Haar jeugdromandebuut De Verboden Duinen (2023) werd genomineerd voor prijzen zoals de Hotze de Roosprijs en de Amarte Literatuurprijs. Haar bekendheid en vooral de waardering voor haar manier van werken groeit.
Cultuurstimuleringsprijs Nijmegen
De Cultuurstimuleringsprijs Stad Nijmegen wordt toegekend aan een veelbelovend kunstenaar, kunstenaarsgroep of culturele organisatie voor een vernieuwende artistieke of culturele prestatie of een belangrijk product in de disciplines beeldende kunst & vormgeving, literatuur, theater, film, muziek, dans en nieuwe media. De prestatie of het product moet bijdragen aan de vernieuwing van het culturele klimaat in Nijmegen.
De prijs met een geldbedrag van € 5.000,-, wordt tweejaarlijks uitgereikt. De uitreiking van de prijs vindt plaats in 2025. Cultuur en cultuurmakers zijn belangrijk voor Nijmegen. De gemeente Nijmegen kent twee cultuurprijzen die worden uitgereikt om cultuur in de stad te stimuleren. Eerder dit jaar werd de Karel de Grote Oeuvreprijs toegekend aan performer en theatermaker Sven Ratzke. De uitreiking van beide prijzen vindt gelijktijdig plaats op een nog nader te bepalen datum in 2025.
Jury en toekenning
De jury van de Cultuurstimuleringsprijs bestaat uit Jan-Wieger van den Berg, Judit Hettema (voorzitter), Rocco Hueting, Mathieu Janssen, Kim van Kaam (adviseur) en Steven van Teeseling.