Datum:
Met kunstwerk Stille Strijd aandacht voor taboe rond zelfdoding
Het indrukwekkende kunstwerk Stille Strijd komt naar Nijmegen. Stille Strijd, een project van kunstenares Sazza (Saskia Stolz), is in het leven geroepen om het taboe rond zelfdoding te doorbreken en aandacht te vragen voor jongeren en jongvolwassenen die worstelen met depressie en suïcidale gedachten. Het standbeeld staat van 4 tot 18 november bij de Mariënburgkapel in het centrum van Nijmegen.
Zelfdoding voornaamste doodsoorzaak onder jongeren
Zelfdoding is nu de voornaamste doodsoorzaak onder jongeren in Nederland. Stille Strijd is een kunstwerk bedoeld om het taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren te doorbreken en het gesprek daarover op gang te brengen. Wethouder Grete Visser: "Ik hoop dat dit beeld iets in ons allemaal teweegbrengt. Dat het ons bewust maakt van de noodzaak om ruimte te geven aan de stem van onze jongeren. Dat we samen blijven zoeken naar manieren om hen te ondersteunen en om te voorkomen dat zij in stilte blijven worstelen."
Het kunstwerk Stille Strijd stond al op veel plekken in Nederland en reist maandag 4 november van Den Haag naar Nijmegen. Het grote standbeeld van een in elkaar gedoken jongen staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Kunstenares Saskia Stolz: “Jongeren voelen zich vaak heel klein van binnen als ze depressief zijn, dus ik wilde het beeld juist heel groot maken, als tegenstelling. De felle kleuren staan voor het feit dat je aan de buitenzijde vaak niet kunt zien dat het mentaal niet goed met iemand gaat.”
Meer informatie over Stille Strijd
Kijk op stillestrijd.com. Stichting 113 Zelfmoordpreventie is nauw betrokken bij dit project. Bij het standbeeld is informatie te vinden over waar mensen terecht kunnen voor hulp en ondersteuning.
Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem: chat via 113 Zelfmoordpreventie of bel gratis 0800-0113.
Programma rond standbeeld Stille Strijd
In de 2 weken dat de Stille Strijd in Nijmegen is, worden er enkele dingen georganiseerd rondom het beeld. Het programma wordt nog verder aangevuld.
12 november | Webinar bondgenoten in suïcidepreventie: ouders en professionals
- Tijd: 12.30 - 13.30 uur
- Doelgroep: hulpverleners in het sociaal domein, jeugdzorg en GGZ, huisartsen, praktijkondersteuners en wijkteammedewerkers
- Locatie: online, aanmelden webinar: netwerkbetersamen.nl/evenementen/webinar
Dit webinar is speciaal voor professionals die betrokken zijn bij suïcidepreventie. Tijdens de sessie maakt u kennis met de redactie van de nieuwe website mijnkindwildood.nl, die in september werd gelanceerd als steunplatform voor ouders van kinderen met suïcidale gedachten.
De initiatiefnemers van de website zullen hun visie en ervaring delen en het belang van goede ondersteuning aan ouders benadrukken. Wanneer een kind de wil om te leven verliest, stort de wereld van de ouders in. Hoewel de aandacht begrijpelijkerwijs vaak op het kind ligt, is het cruciaal dat ook ouders de nodige steun ontvangen. Deze website biedt hen informatie en ervaringsdeskundigheid.
15 november | Ervaringsverhaal
- Tijd: 10.00 - 12.00 uur
- Doelgroep: Iedereen vanaf 18 jaar is welkom bij Ixta Noa
- Locatie: Ixta Noa, Bijleveldsingel 78
Tijdens deze bijeenkomst deelt Elise haar persoonlijke verhaal. Na afloop is er ruimte voor vragen en een nagesprek. Elise spreekt over de 'stille strijd' die ze doormaakte, waarbij lange tijd niemand wist wat er bij haar thuis speelde. Ze vertelt over de psychiatrische problemen van haar ouders en de impact hiervan op haar eigen leven. Ook haar zusje kreeg hiermee te maken, wat zich uitte in automutilatie en suïcidale gedachten. Dit verhaal zal Elise met ons delen.
15 november | Een warme soepmiddag
- Tijd: 12.00 - 15.00 uur
- Doelgroep: Jongeren van 16 tot 23 jaar
- Locatie: R75 Regulierstraat 75
R75 helpt jongeren van 16 tot 23 jaar in Nijmegen die op verschillende gebieden vastlopen of dreigen vast te lopen. Of het nu gaat om problemen met wonen, geld, gezondheid, school, werk, vrije tijd, justitie, of sociale contacten, R75 staat voor je klaar.
De hulp van R75 is gratis en vrijwillig. Je wordt gekoppeld aan een begeleider die samen met jou een plan maakt om weer op het juiste spoor te komen. Het is praktische, informatieve en mentale steun. Wil je graag dat je begeleider met je meegaat naar instanties of afspraken? Geen probleem, dat kan gewoon. Op 15 november kun je langskomen voor warme soep met een broodje, koffie, chocomel of thee. Dan staan er medewerkers van R75 klaar om een praatje met jou te maken.
17 november | Film "Niet meer" van Kevin Kok
- Tijd: Om 14.30 uur en om 16.00 uur
- Doelgroep: Vanaf 16 jaar
- Locatie: Lux, Joris Ivenszaal
Naar aanleiding van het kunstwerk Stille Strijd van dat tot 18 november op het Mariënburgplein staat organiseren we op zondag 17 november twee vertoningen van de korte film Niet Meer van Kevin Kok, die tijdens het Nederlands Film Festival vorige maand in première ging. De film gaat over Moos die zijn vriend Ravi verliest aan zelfdoding (https://www.filmfestival.nl/film/niet-meer). De film laat zien hoe Moos worstelt met de vraag wat hij meer had kunnen doen om zijn vriend te helpen. Als hij het moeilijke gesprek wél was aangegaan, had hij dan Ravi’s leven kunnen redden? Tijdens een nagesprek van ongeveer 30 minuten gaan we samen met Stichting Open Boek hierover in gesprek. Hoe begin je zo'n moeilijk gesprek als je vermoed dat het met iemand in je omgeving niet goed gaat? Wat zeg je wel, en wat misschien beter niet?
Extra informatie
- Trainingen van de 113 Academy - Voor opleidingen in suïcidepreventie door 113 Zelfmoordpreventie.
- VraagMaar training - Gratis en laagdrempelige training waarin men leert hoe je suïcidale gedachten bespreekbaar maakt.