Datum:
Mooie cijfers voor de podia in Nijmegen
Eind 2023 heeft de gemeente samen met de 6 grootste podia onderzoek gedaan naar de cultuurdeelname in de stad. Het is de eerste keer dat bezoekers gevraagd zijn om een rapportcijfer te geven. Gemiddeld komt dat uit op een ruime 8.
Meer voorstellingen en meer bezoekers
Uit de cijfers blijkt dat de culturele sector na de coronapandemie duidelijk aan het herstellen is. Zowel de bezoekersaantallen als het aantal voorstellingen stijgen en bevinden zich op een hoger niveau dan vóór de coronacrisis.
Weetjes
- De verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke bezoekers is anders bij verschillende podia. Bij Merleyn en Doornroosje vormen mannen de meerderheid. Bij de overige vier podia vormen vrouwen de meerderheid van de bezoekers.
- Onder de bezoekers zijn vooral werkende mensen, gevolgd door gepensioneerden. Doornroosje en Merleyn trekken relatief meer studenten aan, terwijl Concertgebouw De Vereeniging meer gepensioneerden aantrekt.
- Bij alle podia is het aandeel hoogopgeleiden onder de bezoekers hoog: variërend van 70% bij Stadsschouwburg Nijmegen tot 86% bij het theater van de Lindenberg.
- Bij de meeste podia komt iets meer dan de helft van de bezoekers uit Nijmegen
- Alle podia trekken naar verhouding meer bewoners uit Nijmegen-Oost en Nijmegen-Midden en naar verhouding minder bewoners uit Dukenburg en Lindenholt
Bijdrage aan de binnenstad
Het onderzoek laat verder zien dat de podia een belangrijke bijdrage leveren aan de binnenstad met bezoekers die ook op andere plekken in de stad geld uitgeven aan horeca, winkelen en parkeren. Ze besteden ongeveer € 11 miljoen op jaarbasis. Zo leveren de podia een waardevolle bijdrage aan de lokale economie, naast hun culture bijdragen. Voor de regio vervullen de podia een belangrijke functie omdat de helft van de bezoekers van buiten Nijmegen komt. We zien ook dat er nog uitdagingen zijn om meer divers publiek te bereiken.
Het onderzoek bestaat uit gegevens over cultuurdeelname uit de burgerpeiling (2023) en publieksonderzoeken bij Concertgebouw De Vereeniging, de Stadsschouwburg Nijmegen, LUX, Doornroosje, Merleyn en het theater van de Lindenberg. Met het onderzoek volgt de gemeente de tevredenheid en de trends van het podiumpubliek. De analyse is input voor het cultuurbeleid van de gemeente en het beleid van de culturele podia. Over 4 jaar volgt een nieuw onderzoek.