Datum:

Nieuwe warmte voor uw wijk? Warmtevisie 2024

Nijmegen werkt aan een duurzame toekomst. In de vernieuwde warmtevisie die is vastgesteld, staat hoe de gemeente Nijmegen samen met inwoners, bedrijven en partners stappen blijven zetten naar een energieneutrale stad, zonder aardgas. Dit doen we door energie te besparen en nieuwe oplossingen te gebruiken, zoals warmtenetten. 
Het is cruciaal dat we samen stappen blijven zetten om een energieneutrale stad te bereiken in 2050. De gemeente werkt daarom aan warmtenetten, pakt de regierol op en werkt de komende jaren volgens de volgende belangrijke Nijmeegse waarden: duurzaam, betaalbaar, uitvoerbaar, duidelijk en inclusief en in samenhang. Deze waarden zijn tot stand gekomen tijdens het participatieproces met inwoners en ondernemers, partners, netbeheerders en woningcorporaties. 

Wat kunnen huiseigenaren en bedrijven het beste doen?

Wat is de beste nieuwe energie voor mijn huis of bedrijfspand? Moet ik stap-voor-stap isoleren en voor een warmtepomp gaan? Of kan ik beter wachten op een aansluiting op een warmtenet? Energie besparen, bijvoorbeeld door te isoleren, is altijd goed. Maar per wijk verschilt de (bijna) aardgasvrije oplossing waar woningeigenaren en bedrijven het beste naartoe kunnen werken. Voor sommige delen van Nijmegen gaat nog onderzocht worden of een warmtenet er kansrijk is. Voor 2030 wordt daarover meer duidelijk.

In de samenvatting van de Warmtevisie is te lezen wat voor welk gebied geldt. En ook waar informatie of advies te vinden is om zelf aan de slag te gaan. 

Iedereen doet mee

We begrijpen dat de overgang naar aardgasvrij wonen inspanning en kosten met zich meebrengt. Daarom zet de gemeente Nijmegen zich in om energie besparen en de transitie naar nieuwe warmte betaalbaar te maken voor iedereen, met subsidies, financieringsopties en advies. De warmtetransitie is een gezamenlijke uitdaging die we alleen kunnen realiseren door samen te werken. Elke inwoner speelt een rol in deze overgang, en we staan klaar om te helpen en te luisteren. 

Achtergrond

In de afgelopen jaren zijn er belangrijke stappen gezet richting een aardgasvrij Nijmegen. Door veel inwoners, ondernemers en de gemeente Nijmegen. Hoe we als gemeente werken en in welke gebieden welke nieuwe warmteoplossingen kansrijk zijn werd in 2018 vastgelegd in de Warmtevisie (2018). We zijn nu een aantal jaren en ontwikkelingen verder. Daarom is het beleid voor Nijmegen in de vernieuwde Nijmeegse Warmtevisie 2024 aangepast