Datum:
Nijmegen gaat delen van woningen stimuleren
Nijmegen speelt in op de groeiende vraag naar woonruimte door de bestaande woningvoorraad beter te benutten. Met de recent vastgestelde Woonagenda richt de stad zich op oplossingen zoals woningdelen en woningsplitsing, zodat meer mensen sneller een geschikte en betaalbare woonruimte kunnen vinden. Om woningdelen en woningsplitsen toegankelijker te maken gaat de gemeente voortaan soepeler om met de kostendelersnorm, nauwer samenwerken met de woningcorporaties en de informatievoorziening verbeteren.
Beter benutten van de bestaande woningvoorraad
Nijmegen groeit, en de vraag naar woonruimte neemt toe. Slimmer gebruik van bestaande woningen kan een oplossing bieden, zodat meer mensen een plek om te wonen vinden. Dit kan bijvoorbeeld door woningdelen of het splitsen van woningen. Bij woningdelen wonen twee of meer huishoudens samen in één woning. Dit is aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen, zoals studenten, jonge starters en ouderen. Deze woonvorm biedt niet alleen betaalbare huisvesting, maar helpt ook eenzaamheid tegen te gaan. Bewoners die een woning delen, hebben vaker contact en kunnen elkaar ondersteunen. Om dit te realiseren, zet het college in op concrete acties, zoals het wegnemen van financiële belemmeringen, nauwe samenwerking met woningcorporaties en investeren in voorlichting.
Kostendelersnorm soepeler toepassen
Op dit moment is het zo dat als jij je woning deelt en daardoor lagere kosten hebt, je uitkering daar in principe op wordt aangepast. Het college ziet mogelijkheden in de Participatiewet om de kostendelersnorm in die gevallen niet altijd toe te passen. Bijvoorbeeld als je een huurcontract hebt met een commerciële huurprijs of bij een deelwoning van een woningcorporatie. Wethouder Visser (Wonen) benadrukt: "We willen dat iedereen woonruimte heeft. Daarom werken we er zoveel mogelijk aan mee om te voorkomen dat mensen op hun bijstandsuitkering gekort worden." Het soepeler toepassen van de kostendelersnorm draagt bij aan deze doelstelling en moedigt mensen aan om een woning te delen.
Samenwerking met woningcorporaties
Ook de corporaties zoeken actief naar mogelijkheden om grote sociale huurwoningen op te delen in kleinere wooneenheden. Elke corporatie is bezig met pilots om te verkennen wat er mogelijk is zoals het splitsen van grote hoekwoningen of het opdelen van een eengezinswoning in twee onzelfstandige wooneenheden waarbij de woonkamer en keuken wordt gedeeld. Gemeente en corporaties maken het komende jaar meerjarige afspraken over het toevoegen van woonruimte en wat er nog nodig is om het delen van woningen makkelijker te maken voor de corporaties.
Informatieverstrekking en bewustwording
Hoewel er veel mogelijk is binnen de huidige regelgeving, merken we dat de mogelijkheden niet altijd bekend zijn bij de inwoners. Het is namelijk voor bijstandsgerechtigden en andere woningzoekenden lastig informatie te krijgen over dit soort vraagstukken. Door dit via de website en andere informatiekanalen beter bekend te maken, gaan we woondelen en woningsplitsing toegankelijker maken.