Datum:
Nijmegen gastvrije stad voor vluchtelingen: beleidskader en uitvoeringsprogramma Asiel en Integratie
Nijmegen is een gastvrije stad. De gemeente neemt haar verantwoordelijkheid in het bieden van bescherming en perspectief aan vluchtelingen die in eigen land hun leven niet zeker zijn en alles achter hebben gelaten op zoek naar veiligheid. Het college heeft een beleidskader Asiel en Integratie ‘Welkom in Nijmegen’ vastgesteld, met een bijbehorend uitvoeringsprogramma voor de periode 2025-2028. Hierin heeft het college beschreven hoe het invulling geeft aan de opvang van vluchtelingen die tijdelijk hier zijn en de huisvesting en integratie van statushouders die hier blijven. De gemeenteraad neemt nog een besluit over het beleidskader.
Gemeenten hebben de afgelopen jaren een steeds grotere rol gekregen op het vlak van Asiel & Integratie. Met onder andere de Spreidingswet voor asielopvangvoorzieningen, de Wet Inburgering en de Tijdelijke Wet Opvang voor ontheemde Oekraïners. Landelijk zet het kabinet-Schoof in op een strenger asielbeleid. Dit zal ook gevolgen hebben voor gemeenten en de wettelijke en financiële kaders waarin zij handelen. Ondanks de onzekerheden van de landelijke politiek vindt het college het belangrijk dat de gemeente Nijmegen een duidelijke en integrale visie heeft op de wijze waarop we omgaan met vluchtelingen in Nijmegen, van asiel tot en met integratie.
In gesprek met de doelgroep en in samenwerking met vele partnerorganisaties die actief zijn heeft de gemeente hiertoe een integraal beleidskader en een uitvoeringsprogramma opgesteld. Bij de uitvoering daarvan houdt de gemeente rekening met mogelijke veranderingen in het wettelijke en financiële kader, wat ook invloed kan hebben op de mate waarin beschreven plannen uitgevoerd kunnen worden.
Iedereen kan meedoen
Met het beleidskader Asiel & Integratie stelt de gemeente Nijmegen een hoofdambitie vast: vluchtelingen verblijven op een veilige en gezonde manier in de regio en doen optimaal en duurzaam mee in de samenleving. Nijmegen geeft toegang tot basisvoorzieningen als onderwijs, zorg en welzijn. En heeft oog voor specifieke uitdagingen waar vluchtelingen mee te maken hebben. Tegelijkertijd houdt de gemeente rekening met andere inwoners in de stad en regio, en met de leefbaarheid, draagvlak en draagkracht in wijken en buurten.
Vier pijlers centraal
De gemeente stelt in het beleidskader vier pijlers centraal. Dit zijn opvang, huisvesting, inburgering en integratie en mensen zonder documenten. Nijmegen wil dat vluchtelingen op een veilige en gezonde manier in een opvanglocatie verblijven en dat statushouders zo snel mogelijk een passende woonruimte hebben. Statushouders, gezinsmigranten en ontheemden (uit Oekraïne) moeten zo snel en goed als mogelijk meedoen in de samenleving. En voor mensen zonder documenten is het uitgangspunt dat niemand op straat slaapt. Aan hen biedt Nijmegen sobere opvang en werkt aan een toekomstperspectief: gericht op terugkeer naar het land van herkomst, migratie naar een ander land of legalisering van het verblijf.
Uitvoeringsprogramma
Het beleidskader geeft richting aan de gezamenlijke inzet op Asiel & Integratie voor de lange termijn. Voor de periode 2025-2028 zijn de uitgangspunten en visie van het beleidskader vertaald naar een uitvoeringsprogramma. Daarin staan concrete doelstellingen en acties. Zo wordt onder andere ingezet op het behalen van de opgave vanuit de Spreidingswet door voldoende (nood)opvanglocaties te realiseren voor vluchtelingen en wordt er gewerkt aan het bouwen van 300-500 flexwoningen waarin allerlei woningzoekenden kunnen wonen, waaronder statushouders.
Lees hier meer over Beleidskader asiel en integratie