Datum:
Investeren in creatieve en culturele ‘broedplaatsen’
De gemeente Nijmegen presenteert het Broedplaatsenbeleid 2025-2035. Hiermee wil de gemeente betaalbare en duurzame werkplekken realiseren voor creatieve makers. Dit vernieuwt niet alleen het culturele aanbod, maar versterkt ook de sociale en economische ontwikkeling van Nijmegen. De gemeenteraad neemt hier naar verwachting in het in het eerste deel van volgend jaar een besluit over.
Waarom investeren in broedplaatsen?
Omdat creatieve en culturele broedplaatsen Nijmegen inspireren, verbinden en verrijken. Makers krijgen ruimte om te experimenteren en bewoners vinden plekken om samen te komen. Wethouder Noël Vergunst benadrukt dit:
"Creativiteit is het kloppend hart van een stad. Met dit broedplaatsenbeleid bieden we makers de ruimte om te groeien, te innoveren en Nijmegen te verrijken. We hebben daarbij ook oog voor nachtcultuur. Het is dus een investering in cultuur én in onze leefomgeving!”
Ambities en maatregelen
De kern van het nieuwe beleid bestaat uit drie belangrijke pijlers:
- Meer passende ruimte voor actieve creatieve makers: Door samenwerkingen, zoals met Atelierbeheerder SLAK, worden er meer ateliers gecreëerd. Locaties zoals Villa Nova en Streekweg voegen tussen de 25 en 35 nieuwe permanente werkplekken toe. We willen minimaal 200 kunstenaars kunnen huisvesten, met speciale aandacht voor startende kunstenaars.
- Stimuleren van broedplaatsen: We ondersteunen eigen initiatieven om broedplaatsen te creëren waar creativiteit en samenwerking centraal staan. Hier ontmoeten makers en bewoners elkaar.
- Integratie in stedelijke ontwikkeling: Broedplaatsen krijgen een vaste plek in grote gebiedsontwikkelingen. Per 1.000 nieuwbouwwoningen voegen we minimaal 100 m² toe voor creatieve makers.
Meerwaarde voor Nijmegen
Broedplaatsen bieden Nijmegen méér dan alleen cultuur. Ze versterken sociale cohesie, stimuleren buurtontwikkeling en brengen innovatie. Bovendien zorgen ze voor nieuwe banen en economische groei.
Samenwerking en continuïteit
De gemeente blijft samenwerken met partners zoals SLAK en lokale makers om duurzame oplossingen te realiseren. Wethouder Noël Vergunst: "Samen bouwen we aan een stad waar creativiteit de ruimte krijgt die het verdient."