Datum:
Nijmegen zet volgende stap naar een nabije en rechtvaardige stad: beleid uitgewerkt voor negen stadsdelen
Het college heeft een volgende stap gezet met het actualiseren van de omgevingsvisie, door te beschrijven waar Nijmegen ruimte wil maken voor wonen, werken en ontspannen. Dit beleid is uitgewerkt voor de negen stadsdelen van de stad. Per stadsdeel wordt concreet in beeld gebracht welke ruimtelijke ontwikkelingen de komende jaren prioriteit krijgen, en hoe deze bijdragen aan een aantrekkelijke, duurzame en leefbare stad voor alle inwoners.
Wat betekent dit voor de stad?
Uitgangspunt van de plannen is een stad die dichtbij en rechtvaardig is. Nijmegen moet een fijne en gezonde plek blijven om te wonen, werken en ontspannen. Belangrijke onderwerpen zijn duurzaamheid, gezondheid en welvaart voor iedereen. Het doel is om voorzieningen zoals parken, winkels en werkplekken dichter bij huis te brengen, zodat inwoners alles in de buurt hebben wat ze nodig hebben.
Het is een uitgebreide visie waarbij elk stadsdeel een eigen invulling krijgt. Zo is de ambitie dat Nijmegen-Noord in 2050 een aantrekkelijk woongebied is met een levendig winkelhart en goede voorzieningen in de wijken, met aan de noordzijde een werklocatie, die past bij een productieve, duurzame toekomst. Voor Nijmegen-Nieuw-West is de ambitie dat het in 2050 prettig wonen is met veel groen en een goede balans tussen rust en reuring. En de ambitie voor Dukenburg is dat er in 2050 voldoende plekken zijn om elkaar te ontmoeten, mensen voldoende ruimte hebben om te wandelen en voorzieningen goed bereikbaar zijn. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de ambities, de hele gebiedsuitwerking en de uitwerking per stadsdeel kunt u hier lezen (zie agendapunt 3.3).
Noël Vergunst, wethouder Ruimtelijke Ordening, zegt hierover: “Ik ben heel blij met deze uitwerkingen per stadsdeel. Het geeft ons een goed beeld van de toekomstige ruimtelijke structuur van de stad. We willen onder andere voldoende ruimte bieden voor woningen en banen, zodat zowel huidige als toekomstige generaties hier goed kunnen leven.”
Uitdagingen
Nijmegen wil veel verschillende dingen bereiken, zoals het vergroenen en het gezonder maken van de stad de energietransitie vormgeven, meer woningen bouwen en goede werklocaties behouden. Maar omdat de beschikbare ruimte beperkt is, moeten we goed kijken naar wat wel en niet kan. Ook deze uitdagingen en keuzes staan beschreven in de plannen.
Actief gesproken met inwoners
Bij het opstellen van de gebiedsuitwerkingen heeft Nijmegen actief gesproken met inwoners van de stadsdelen en andere geïnteresseerden. Dit gebeurde via bijeenkomsten en gesprekken, waarin inwoners hun ideeën, zorgen en wensen konden delen. Hun input is van groot belang geweest en heeft bijgedragen aan het vormgeven van het beleid.
Hoe nu verder?
De actualisering van de omgevingsvisie verloopt in verschillende stappen: voor de zomer zijn de contouren van het beleid opgeschreven, en het college heeft nu een stap gezet met deze gebiedsuitwerkingen per stadsdeel. De gemeenteraad heeft nu de mogelijkheid om te discussiëren over de uitwerkingen van de stadsdelen en te beoordelen of het beleid op deze manier goed is vormgegeven.
Kanttekeningen
De gebiedsuitwerkingen per stadsdeel kunnen nog aangepast worden wanneer ze in de omgevingsvisie worden verwerkt. Nog niet elk onderwerp is tot in detail uitgewerkt. In de gebiedsuitwerkingen staan veel ambities. De gemeente kan die niet allemaal zelf waarmaken. Daarvoor hebben we hulp nodig van andere overheden, inwoners, bedrijven en andere partijen in de stad.
Omgevingsvisie
Het college verwacht begin volgend jaar de geactualiseerde omgevingsvisie (met de gebiedsuitwerkingen per stadsdeel) ter inzage te leggen. Iedereen kan de plannen dan bekijken en erop reageren. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om de geactualiseerde omgevingsvisie definitief vast te stellen. De gemeenteraad besluit hier naar verwachting nog voor de zomer van 2025 over.