Datum:

Regio Arnhem-Nijmegen maakt Romeins verleden beter zichtbaar

Ondertekening Masterplan Romeinen in stijl van ‘Romeinse bruiloft’

Gemeente Nijmegen, provincie Gelderland en de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen hebben vandaag officieel hun samenwerking bekrachtigd voor de uitvoering van het ‘Masterplan Romeins Verleden’. De samenwerking leidt tot meer zichtbaarheid en beleefbaarheid van het Romeinse erfgoed in Gelderland voor toeristen en recreanten. Met een Romeinse ‘huwelijksceremonie’ benadrukten deze 3 partijen de samenwerking voor een beter zichtbaar én beleefbaar Romeins verleden.

Een nieuw tijdperk voor Romeins Gelderland

Met het Masterplan Romeins Verleden zetten de drie partijen een belangrijke stap in het versterken van de regio Arnhem-Nijmegen als dé Romeinse regio van Nederland. De Nijmeegse legerkampen en de stad eromheen vormden namelijk de belangrijkste uitvalsbasis van de Romeinen om de noordgrens van het Romeinse Rijk in stand te houden. De Neder-Germaanse Limes, deze noordgrens, is in 2021 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. In Gelderland herinneren diverse plaatsen aan dit verleden, zoals tempels, legerkampen en wachttorens, maar ook villa’s en een aquaduct. In het Valkhof Museum is de grootste collectie Romeinse vondsten van ons land te zien.

Symbolische ondertekening in Romeinse stijl

De ondertekening gebeurde in de vorm van een ‘Romeinse bruiloft’. De drie bestuurders Tobias van Elferen (gemeente Nijmegen), Agnes Schaap (GMR) en Peter Drenth (provincie Gelderland) traden symbolisch in het huwelijk om de hechte samenwerking en gedeelde ambitie voor het Romeins erfgoed te onderstrepen. De ‘bruiloft’ was onderdeel van het Regiocongres ‘Verliefd op de Regio’.

Hoogleraar Oude Geschiedenis Olivier Hekster (Radboud Universiteit) gaf een korte toelichting op het belang van de Romeinse bruiloft als symbool voor verbintenis en samenwerking. Vervolgens werden de drie bestuurders naar voren geroepen om de symbolische trouwceremonie te voltrekken.

‘Quando tu Gaius, ego Gaia’

Volgens Romeinse traditie hielden zij elkaars rechterhand vast en spraken de historische woorden uit: ‘Quando tu Gaius, ego Gaia’ – een belofte van verbondenheid en samenwerking. Aan het einde van de ceremonie stapten de bestuurders gezamenlijk over een symbolische drempel, als teken van een nieuwe gezamenlijke toekomst.

Website met vindplaatsen in Gelderland

Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst Romeinen in Gelderland, maken we Romeins erfgoed zichtbaar en beleefbaar in de regio. De komende jaren wordt dan ook geïnvesteerd in onder andere vernieuwde publieksprogramma’s en toeristische belevingsroutes en op een website komen alle bekende vindplaatsen en belevingsplaatsen van Gelderland te staan. Jaarlijks dragen de partijen gezamenlijk €240.000 bij aan de uitvoering van deze ambities.