Datum:
Nijmegen versoepelt regels om meer studentenkamers mogelijk te maken
Nijmegen ziet een groot tekort aan woonplekken voor studenten. Om dit probleem aan te pakken, is het streven om vóór 2030 2.500 extra wooneenheden te realiseren. Een deel van deze ambitie wordt verwezenlijkt door de bestaande woningvoorraad beter te benutten. Het kamerverhuurbeleid is inmiddels geëvalueerd door onderzoeksbureau Companen, en het college bereidt op basis van hun aanbevelingen concrete voorstellen voor. Deze moeten het aanbod van kamerverhuur verruimen, zonder dat de leefbaarheid in wijken onder druk komt te staan.
Wethouder Visser licht toe: “We zien een groot tekort aan woonplekken voor studenten. Er is dringend behoefte aan extra kamers, en door de bestaande woningvoorraad slimmer te benutten, kunnen we hier een deel van oplossen”.
Belangrijkste wijzigingen
Het college wil onder andere de volgende aanpassingen doorvoeren:
- Versoepeling in geschikte wijken: in wijken waar woningdelen goed past, worden de voorwaarden voor kamerverhuur versoepeld.
- Afschaffing dubbele vergunningsplicht: nu zijn soms twee vergunningen nodig (op basis van de huisvestingsverordening en het facetbestemmingsplan). Dit wordt teruggebracht naar één vergunning, wat het proces eenvoudiger maakt.
- Uitzondering op opkoopbescherming: speciaal voor studentenkamers wil het college een extra uitzondering toevoegen op de opkoopbescherming, zodat bijvoorbeeld ouders een woning kunnen kopen voor hun studerend kind en deze laten delen met andere studenten.
De nieuwe voorstellen worden in 2025 ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.
Leefbaarheid als belangrijk aandachtspunt
Hoewel de focus ligt op het vergroten van het kameraanbod, blijft leefbaarheid een belangrijk aandachtspunt. Regels rondom geluidsoverlast, afvalbeheer en fietsparkeren blijven gehandhaafd en worden waar nodig aangepast.