Datum:

Vanaf 1 januari 2025 subsidie voor ondernemers voor betere toegankelijkheid

Vanaf 1 januari 2025 kunnen Nijmeegse ondernemers en organisaties met een ontmoet- of bezoekfunctie subsidie aanvragen bij gemeente Nijmegen voor het toegankelijk maken van hun pand of website. Zo kunnen ook inwoners en bezoekers met een beperking deze locaties bezoeken, gebruik maken van online dienstverlening en daardoor zoveel mogelijk zelfstandig meedoen aan de samenleving. 

Iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn, volgens wethouder Welzijn, Gezondheid en Inclusie Cilia Daemen: “Nijmegen is een stad voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Een drempel in een winkel, een smal toilet in een restaurant of een website met onleesbare tekst. Zaken waar een ondernemer iets aan kan doen zodat ook mensen met een beperking – of dat nu fysiek, visueel of anders is –volledig kunnen meedoen aan de maatschappij.”

De subsidieregeling is er voor alle Nijmeegse bedrijven en organisaties met een ontmoet- of bezoekfunctie, die hun toegankelijkheid voor bezoekers willen verbeteren. Bijvoorbeeld met drempelhulpen, door doorgangen breder te maken, het toilet toegankelijk te maken of een voorleesfunctie op hun website te installeren. 

Advies van ervaringsdeskundigen één van de subsidievoorwaarden

Eén van de voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de subsidieregeling is een ervaringsdeskundig advies. Dit kan het Zelfregiecentrum Nijmegen (ZRCN) geven. Ook kunnen organisaties hiervoor deelnemen aan het project ‘MKB Toegankelijke Routes’, waarin de toegankelijkheid van MKB-locaties wordt gekeurd en vervolgens in kaart gebracht op de gratis Ongehinderd app. Beide opties zijn vanaf 1 januari 2025 mogelijk. 

Andere voorwaarden zijn onder andere een uitvoeringsplan met een beschrijving van de voorgenomen aanpassingen waarvoor de subsidie wordt aangevraagd en op welke termijn, een begroting en een planning. Een aanvrager kan gedurende de looptijd van deze regeling één aanvraag doen voor fysieke aanpassingen ter bevordering van de toegankelijkheid en één aanvraag voor aanpassingen ter bevordering van de digitale toegankelijkheid.

Subsidie

Als het plan aan de voorwaarden voldoet, vergoedt de gemeente maximaal 75% van de kosten tot een maximum bedrag van 15.000,- euro. Voor deze subsidieregeling heeft de gemeente zowel in 2025 als in 2026 100.000,- euro gereserveerd. 

Meer informatie

Vanaf 1 januari 2025 is de subsidie aan te vragen via de website van de gemeente. Ook organiseert de gemeente samen met Huis van de Binnenstad een informatieavond. Ondernemers met vragen kunnen vanaf nu al contact opnemen met de gemeente Nijmegen via iedereendoetmee@nijmegen.nl.