Datum:

Bewoners en ondernemers voetgangersgebied binnenstad vanaf september 2025 naar parkeergarages

Bewoners en ondernemers die in het afgesloten voetgangersgebied in de binnenstad wonen en ondernemen en die nu parkeren op straat met een vergunning, parkeren vanaf 15 september 2025 in de parkeergarages in het centrum. Het gaat om de garages Eiermarkt, Mariënburg, Plein 1944 en Keizer Karel. De ruimte die hierdoor op straat ontstaat, wordt gebruikt voor het inrichten van een verblijfsvriendelijke binnenstad waar plaats is voor groen, wonen, werken, cultuur en het bezoeken van de stad die klimaatbestendiger wordt. 

De wijziging is alleen voor bewoners en ondernemers met een parkeer- of overloopvergunning voor vergunningenzone B, het afgesloten voetgangersgebied van de binnenstad. En geldt ook voor mensen met een plek op de wachtlijst voor een parkeervergunning voor dit gebied. Personen die parkeren op eigen terrein of met een gehandicaptenparkeerkaart of een marktparkeervergunning hebben, kunnen blijven parkeren in het gebied. De vergunninghouders ontvangen in maart 2025 bericht over hoe een abonnement aan te vragen voor één van de parkeergarages. Zij zijn gegarandeerd van een parkeerplek in één van de parkeergarages. Voor voertuigen hoger dan 2,10 meter is geen plek in de parkeergarages. De gemeente biedt eigenaren hiervan een alternatieve parkeerplek. 

Bezoekers van de stad 

Bezoekers van de stad parkeren nu ook niet in het afgesloten voetgangersgebied. Zij hebben nu ook geen parkeervergunning hiervoor. Wat dat betreft verandert er voor hen niets. Wel is er vanaf september 2025 minder ruimte in de 4 parkeergarages voor hen omdat hier dan ondernemers en bezoekers parkeren. 

Koers voor de Binnenstad

In een verblijfsvriendelijke binnenstad is genoeg ruimte voor de voetganger, voor groen en verblijf. Om dit te bereiken, levert de auto ruimte in. Dat is één van de plannen van de Koers voor de Binnenstad. De Koers is de toekomstvisie voor de binnenstad tot en met 2035 die samen met de stad is ontstaan. Want de stad groeit en het klimaat verandert, maar de ruimte groeit niet mee. Daarom moet deze goed worden verdeeld en slim ingericht worden. De focus ligt op vergroening, mobiliteit en behoud van erfgoed. 

Meer informatie: parkerenvoetgangersgebiedbinnenstad