Datum:

Nieuwsbrief 11 september 2024


 

Uitvoeringsagenda Deelmobiliteit

De Uitvoeringsagenda programma Deelmobiliteit is toe aan vernieuwing. Daarom gaan er de komende jaren verschillende stappen gezet worden om de mobiliteitstransitie te versnellen in onze stad. Om dit te realiseren zijn de volgende keuzes gemaakt:

  • Meer regie op aanbod in gebiedsontwikkelingen en de bestaande stad.
  • Meer ruimte voor deelmobiliteit in de stad.
  • Het stimuleren van deelbakfietsen en deelauto’s.
  • Bewonersinitiatieven beter faciliteren.

De Aanpak Deelmobiliteit 2024-2028 is een concretere uitwerking van deze keuzes in de Agenda versnelling mobiliteitstransitie, vastgesteld door de raad op 7 juni 2023. In het door het college vastgestelde Uitvoeringsprogramma Beter Op Weg staan de acties waar we de komende jaren mee aan de slag gaan. De aanpak voor deelmobiliteit is een van deze acties.

Lees verder Collegevoorstel 2.1 Aanpak Deelmobiliteit 2024-2028


 

Herdenking Oosterhoutsedijk

Op vrijdag 20 september herdenkt Nijmegen alle 49 Amerikaanse soldaten die tijdens de Waaloversteek in september 1944 omkwamen. Iedereen is van harte welkom hier bij aanwezig te zijn. 
Tijd en locatie: 14.00 uur, Oosterhoutsedijk

Deze herdenking is onderdeel van het programma ‘80 jaar vrijheid in Nijmegen’ dat van 19 t/m 22 september plaatsvindt. We staan stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vieren dat we in vrijheid kunnen leven.

Wat is er te doen?

Op 19 september worden op militaire begraafplaats Jonkerbos alle Common Wealth soldaten herdacht die zijn omgekomen tijdens de gevechten in en rond Nijmegen vanaf september 1944.
Tijd en locatie: 10.00 uur, Burgemeester Daleslaan 35
Op 20 en 21 september is er een programma met activiteiten voor bezoekers van jong tot oud, inclusief twee keer een Waalcrossing (= Waaloversteek) bij stadsbrug 'De Oversteek'. Kijk op de website van Waalcrossing voor meer informatie. 

Op 21 september is organiseert het Nijmeegse 4en5 mei-comité samen met het Symfonieorkest Nijmegen en emeritus hoogleraar Hans Bak een bevrijdingsconcert in Concertgebouw De Vereeniging. Het thema is muziek uit de landen van onze bevrijders uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada en Polen’. Kijk op de website van 4 en 5 mei voor meer informatie. 

Op verschillende data in september en oktober organiseert Het Gilde Nijmegen bustochten naar ‘The Island’ in de Betuwe. Zo noemden de geallieerden de delen van de Betuwe waar zij vochten. De bustocht bezoekt de plekken waar zich bijzondere gebeurtenissen hebben afgespeeld en de gidsen vertellen het verhaal.  Kijk op de website van Het Gilde Nijmegen voor meer informatie.


 

Vanavond in de raad

Woensdag 11 september is het Politieke Avond en de besluitronde staat centraal. De Politieke Avond start om 19.30 uur. U kunt de besluitronde bijwonen in het stadhuis of online volgen via nijmegen.nl/gemeenteraad. 
Op de agenda staat o.a. de Nijmeegse reparatie revolutie, coffeeshopbeleid 2024 en aanpak houtstook 2025.

Debatstuk De Nijmeegse Reparatie Revolutie

De fracties van GroenLinks en Partij voor de Dieren willen in debat met de andere fracties en het college over het debatstuk De Nijmeegse Reparatie Revolutie. Zij willen verschillende voorstellen bespreken om de reparatiesector in Nijmegen te versterken en te ondersteunen, met als doel een bijdrage te leveren aan de overgang naar een circulaire economie.

Coffeeshopbeleid 2024

Op verzoek van de fractie van D66 bespreekt de gemeenteraad het Nijmeegse coffeeshopbeleid 2024. In september start in Nijmegen de experimenteerfase. Coffeeshops mogen dan alleen nog gereguleerde hennep en hasj verkopen. De fractie van D66 wil hier graag met de andere fracties het debat over voeren. Passen deze regels nog bij de huidige tijd en is er behoefte om dit te moderniseren?

Brief aanpak houtstook 2025

Het college geeft aan dat de aanpak van houtstook in 2025 ongewijzigd wordt doorgezet. De fracties van de PvdD en de SP vinden dat de Omgevingswet kansen biedt om de luchtkwaliteit te verbeteren en de overlast voor inwoners te verminderen. Daarom willen zij met andere fracties hierover in debat, bijvoorbeeld over de mogelijkheid om meer te handhaven op overlast door houtstook en hoe andere fracties denken over mogelijke houtstookvrije gebieden in de wijk.  

De vergadering van de raad is hier live te volgen of later terug te kijken.

Nieuwsbrief gemeenteraad

Wilt u maandelijks op de hoogte blijven van de agenda’s en onderwerpen van de gemeenteraad? Dan kunt u zich hier abonneren op de nieuwsbrief van de gemeenteraad. (afmelden kan op elk moment).


 

Nijmeegse ondernemers met geldzorgen krijgen hulp

De gemeente Nijmegen helpt ondernemers met geldzorgen om weer grip te krijgen op geldzaken. Bij het Ondernemerspunt Geldzorgen krijgen ondernemers advies, coaching en administratieve hulp.

Veel ondernemers hebben met de stijgende energieprijzen en een veranderend uitgavenpatroon moeite om hun bedrijf draaiende te houden. Bij het Ondernemerspunt Geldzorgen kunnen zij terecht met financiële vragen en is er coaching en begeleiding om geldzaken weer op orde te krijgen. Er wordt onder andere samen gewerkt aan een stappenplan om uit de financiële problemen te komen.

Met uw vraag naar Ondernemerspunt Geldzorgen

Bij het digitale loket kunnen ondernemers ook terecht met vragen over bijvoorbeeld het oplossen van schulden, het maken van een doorstart of juist het beëindigen van een bedrijf. Ondernemers kunnen zich digitaal aanmelden. Vervolgens wordt er, afhankelijk van de situatie, een afspraak gemaakt bij de ondernemer of stadswinkel. 

Een afspraak bij het Ondernemerspunt Geldzorgen is gratis en verplicht de ondernemer tot niets. Kijk voor meer informatie op nijmegen.nl/geldzorgenondernemers

Met welke vragen kunt u er terecht?

Als ondernemer heeft u misschien dit soort vragen: Is mijn bedrijf nog levensvatbaar? Hoe kan ik mijn schulden oplossen? Kan ik een doorstart maken? Hoe moet ik (en mijn gezin rondkomen nu het niet meer goed gaat met mijn bedrijf? Wat kan ik met mijn personeel doen als ik de loonkosten niet meer kan betalen? Wat komt er allemaal bij kijken als ik mijn bedrijf wil beëindigen? De medewerkers van het steunpunt kunnen u met hun kennis en coaching altijd een stap vooruit helpen. 


 

Nijmegen heeft een nieuwe stadstekenaar

Jelko Arts is vanaf 5 september de nieuwe stadstekenaar van Nijmegen. Hij volgt Ernie Bossmann op. Twee jaar lang gaat hij aan de slag om als stadstekenaar bij te dragen aan een groen, sociaal en creatief Nijmegen. Hij wil nieuwe projecten opzetten en bestaande initiatieven laten groeien. 
Jelko Arts is een striptekenaar zonder kaders. “Ik teken verhalen: soms als lange strip, soms in een paar plaatjes en soms vertelt één tekening al een compleet verhaal. Als freelance tekenaar voel ik dagelijks de kracht van beeld. Gewapend met pen, potlood en waterverf kom ik verbeelden wat in geen vergaderruimte gevangen kan worden. Ik zie hoeveel verschil het maakt als het dagelijks leven heel even niet in taal gevangen hoeft te worden.” Hij werkt als tekenaar, geeft tekenworkshops aan jongeren en treedt daarnaast op met De Literaire Boyband. Zijn tekenstijl is vrolijk, precies en draait altijd om detail. Hij werkt graag met strakke zwarte lijnen, met daaronder vloeiende waterverf.  

Impact

“Tekenen is heerlijk, omdat alles kan. En je kunt er direct mee beginnen! Dat wil ik de komende twee jaar verspreiden: iedereen kan tekenen, ongeacht ervaring, leeftijd of de taal die je spreekt. Er zijn zoveel waanzinnig inventieve Nijmegenaren die elkaar opzoeken om zich hard te maken voor een betere straat, wijk of stad, maar niet alles wordt gezien, geregistreerd of onthouden. Ik wil impact maken op de wereld, samen met de mensen om me heen.  Ik heb me voorgenomen om te beginnen met een groene omgeving. Naast groen wil ik me ook hardmaken voor de ontmoeting tussen wijken en daarom zoek ik een samenwerking op met de stadsdichter en de nachtburgemeester. Veel te doen dus.”

Expositie

Jelko Arts is stadstekenaar van september 2024 tot september 2026. In november is het werk van de nieuwe stadstekenaar te zien bij de openingsexpositie in het International Drawing Center aan de Papengas 6. 


 

Vondst van de maand

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland lichten we elke maand een vondst uit het depot uit. Mensen die bij of voor het depot werken laten hun favoriete vondst zien. Deze maand de Vondst van Rob, archeologisch medewerken bij de gemeente Nijmegen.

“Al 35 jaar werk ik in de archeologie in Nijmegen. Ik was al in de archeologie bezig voordat de gemeente een eigen archeoloog in dienst nam. Ik hoorde bij een groep enthousiastelingen die archeologische resten in hun vrije tijd veiligstelde, de Stichting Stadsarcheologie Nijmegen. De eerste archeoloog van de gemeente was natuurlijk Jan Thijssen. En zo ben ik bij de gemeente terecht gekomen.

Ik heb veel opgegraven, maar ook veel vondsten gesorteerd en geplakt. Dat is een geduldwerkje, maar levert altijd een mooier plaatje op dan een hoopje scherven. Het mooiste 'plakwerk' is dit glas met oor uit een beerput in het centrum van Nijmegen. Het sierlijke patroon in het glas bestaat uit verschillende gekleurde stroken. Op de buitenkant zijn op het oor gekerfde draden en zogenaamde bramen aangebracht. De groenblauwe kleur vormt een mooi contrast met het rood, geel en wit. Het glas is uniek, maar we denken dat het in de 16e eeuw in Duitsland is gemaakt.”

Meer weten over de plannen voor het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland? Kijk dan op hun website


 

Start laatste fase Waalfront

Op de plek waar eerst een groot deel van de Honigfabriek stond komen 440 woningen. Met de verkoop van de grond aan Lingotto en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling start de laatste fase van het Waalfront. Er komen drie woonblokken en een woontoren, een openbare parkeergarage en nieuwe voorzieningen.

Zorg, huur en koop

Er komen 100 sociale huurwoningen, waarvan zeer waarschijnlijk 40 zorgwoningen. Daarnaast worden er 280 woningen in de vrije sector gebouwd, waarvan een deel als grondgebonden eengezinswoning. Naar verwachting worden de laatste woningen in deze blokken eind 2029 opgeleverd.

Natuur

Naast duurzame warmte en koude-voorziening letten de ontwikkelaars in het gebied op de biodiversiteit: de daken worden duurzaam en groen ingericht met hier en daar een royaal dakterras, er komen tal van nestkastjes en het binnengebied krijgt een groene, natuurlijke inrichting waar hemelwater lokaal wordt opgevangen.

Parkeergarage

De openbare parkeergarage met 340 plaatsen wordt eigendom van de gemeente Nijmegen. Bewoners krijgen het recht om in deze garage een parkeerabonnement af te nemen. Daarnaast kunnen de bezoekers van bewoners en van De Nieuwe Honig hier terecht.

De Nieuwe Honig

Lingotto heeft al in 2021 een overeenkomst met het Ontwikkelingsbedrijf Waalfront (OBW) getekend voor De Nieuwe Honig. Na renovatie komt hier een interessante mix van voorzieningen. Met restaurants en cafés, een boetiek hotel, ruimte voor vergaderen, flexwerkplekken en kleine kantoren. Op initiatief van Blik zal daarnaast een cultuurcluster worden gerealiseerd met onder meer een klein theater, een podium voor live muziek, een exporuimte en diverse galeries.