Datum:
Nieuwsbrief 16 oktober 2024
Week tegen mensenhandel
Mensenhandel is overal, óók in de gemeente Nijmegen. Bij mensenhandel worden mensen uitgebuit of gedwongen om iets te doen, door bijvoorbeeld geweld, chantage of misleiding. Iedereen kan slachtoffer worden. De slachtoffers van mensenhandel hebben vele gezichten.
Mensenhandel is het meisje dat door haar ‘vriendje’ wordt gedwongen om seks met anderen te hebben. Dit is een voorbeeld van seksuele uitbuiting. Mensenhandel is óók lange dagen moeten werken onder slechte omstandigheden of gedwongen worden om deel te nemen aan criminaliteit. Zijn uw ogen ook gericht op mensenhandel? Op 18 oktober is het de Europese Dag tegen Mensenhandel. Daarom vragen we uw aandacht voor deze moderne vorm van slavernij en hoe u kunt helpen om dit tegen te gaan:
- Heeft u een signaal of vermoeden en wilt u dit melden? Bel de politie 0900 8844 of bel Meld Misdaad Anoniem 0800 7000 als u zelf anoniem wil blijven
- Herken of bent u zelf slachtoffer en wilt u advies? Bel Veilig Thuis 0800 2000
- Wilt u meer weten over mensenhandel? Bekijk de landelijke campagne onzeogenopmensenhandel.nl of kijk op nijmegen.nl/ondermijning
Vanavond in de raad
Vanavond is het Politieke Avond en de gespreksronde staat centraal. De Politieke Avond start om 17.00 uur. Op de agenda staan onder andere een inspraakbijeenkomst over de Stadsbegroting en toelichting van de auditcommissie op de adviesbrief begroting.
Inspraakbijeenkomst Stadsbegroting 2025-2028
De gemeenteraad gaat met inwoners en organisaties in gesprek over de stadsbegroting tijdens een informele inspraakbijeenkomst. In de stadsbegroting staan de plannen voor de stad en hoe het geld de komende jaren wordt verdeeld. De raad beslist of het geld ook daadwerkelijk zo verdeeld gaat worden en wil in gesprek met inwoners en organisaties over de plannen voordat men hier een besluit over neemt op 13 november. Van de inspraakbijeenkomst wordt een gespreksverslag gemaakt die later terug te lezen is via de website.
Nieuwsbrief gemeenteraad
Wilt u maandelijks op de hoogte blijven van de agenda’s en onderwerpen van de gemeenteraad. Dan kunt u zich hier ook abonneren op de nieuwsbrief van de gemeenteraad. (afmelden kan op elk moment).
Denk mee over de toekomst van 65 plussers in Nijmegen
Bent u 65 jaar of ouder en woont u in Nijmegen? Dan nodigen wij u van harte uit om mee te denken over de toekomst van 65 plussers in onze stad.
Waarom deelnemen?
In de komende jaren zal het aantal 65 plussers in Nijmegen flink toenemen. De gemeente wil ervoor zorgen dat iedereen, ook in de toekomst, zo lang mogelijk prettig en zelfstandig kan blijven wonen. Om dat mogelijk te maken, is uw mening en ervaring van groot belang.
Tijdens deze werksessie krijgt u de kans om samen met andere 65 plussers te praten over welke thema's extra aandacht verdienen. Uw inbreng helpt ons om de juiste prioriteiten te stellen.
Wanneer en waar?
De bijeenkomst vindt plaats op 20 november van 10:00 tot 12:30 in De Biezantijn (Waterstraat 146 te Nijmegen). Na afloop van de sessie is er een gezamenlijke lunch.
Hoe kunt u zich aanmelden?
Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar senioren@nijmegen.nl of door te bellen naar 14 024. We zien uw aanmelding graag tegemoet vóór 13 november.
Boomgaten geven geheimen prijs
Nijmegen heeft een bomenplan. Tussen 2021 en 2025 plant de gemeente elk jaar zo’n 1000 bomen. Dit jaar zijn Nijmegen-Centrum en Nijmegen-Oost aan de beurt. Bij de voorbereidingen vinden we bijzondere zaken uit prehistorie, Romeinse tijd en WO2.
Voor ongeveer 300 boomlocaties bestaat het risico dat bij de graafwerkzaamheden archeologische resten verstoord worden. Daarom voert Bureau Archeologie en Bodemkwaliteit van de gemeente Nijmegen sinds september onderzoek uit. Op de meeste locaties wordt dit gecombineerd met onderzoek naar ontplofbare oorlogsresten uit de Tweede Wereldoorlog. In de eerste weken zijn al diverse interessante vondsten gedaan.
Prehistorie
Op het Limosterrein zijn onder meer paalsporen van een gebouwtje uit de late prehistorie gevonden, maar ook twee door Engelsen soldaten gegraven schuttersputten en een met klinkers geplaveide vloer van een onderkomen uit de Tweede Wereldoorlog.
Forum
In de Eikstraat zijn vondsten en sporen uit de Romeinse tijd aangetroffen die waarschijnlijk gekoppeld kunnen worden aan het ‘forum’ of marktgebouw dat in de loop van de 1e eeuw na Chr. op deze plek is gebouwd. Tijdens grootschalige opgravingen in de jaren ’70 en ’90 zijn funderingsresten van dit grote stenen gebouw gevonden.
Schuilloopgraven
Bij het grasveld voor de Sint Stephanuskerk aan de Berg en Dalseweg en in het Julianapark langs de Prins Bernhardstraat zijn twee betonnen schuilloopgraven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. In Nijmegen zijn vanaf september 1939 maar liefst 105 van deze openbare schuilplaatsen aangelegd, vooral in parken en plantsoenen. Ze dienden voor de verdediging van de bevolking tijdens luchtaanvallen. De constructie bestaat uit een betonnen bak met zitbanken aan weerszijden van een smalle loopgang en een overkapping van gebogen golfplaten van staal. Na de oorlog zijn de loopgraven ontmanteld, waarbij de betonnen bak vaak in de bodem is blijven zitten.
Het archeologisch onderzoek loopt naar verwachting nog tot en met januari.
Geldzorgen: op tijd hulp vragen geeft rust
Heeft u geldzorgen? Op tijd hulp zoeken geeft rust. Tijdens een afspraak met een Financieel Expert kunt u uw geldzorgen bespreken. Samen bekijkt u de verschillende mogelijkheden zodat u uw schulden kan aflossen of schulden kan voorkomen. Ook krijgt u informatie over vergoedingen of inkomensregelingen waar u mogelijk recht op heeft. Samen bepaalt u wat de volgende stap is.
Voor een afspraak belt u met 024 - 329 80 01 of stuur een e-mail naar geldzorgen@nijmegen.nl. Wij kunnen ook contact met u opnemen. Laat dan uw gegevens achter via de knop ‘contact’. Onze Financieel Experts zitten verspreid over Nijmegen.
Wees niet bang om hulp te vragen, een afspraak is gratis en verplicht u tot niets.
Kijk op nijmegen.nl/geldzorgen.
Subsidie voor Verleden beleefd
Meehelpen om de geschiedenis van Nijmegen beleefbaar te maken? De Subsidieregeling Verleden Beleefd staat weer open! Deze subsidie is er voor projecten, activiteiten en organisaties die het verleden van de gemeente Nijmegen op bijzondere manieren beleefbaar willen maken.
Het uitgangspunt is betekenisvol beleven: het verhaal geeft waarde aan het leven of de stad van vandaag de dag, de beleving draagt er aan bij dat de bezoeker anders gaat kijken naar de stad, de wijk of de medebewoners. Daarnaast wil de gemeente innovatie stimuleren en verschillende doelgroepen bereiken en waar mogelijk verbinden. Laat u bijvoorbeeld inspireren door het programma van het Geschiedenisfestival TOEN van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.
Projectsubsidies en het Aanjaagfonds
De Projectsubsidies en het Aanjaagfonds worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst, en zo lang het subsidieplafond nog niet is behaald. De teller gaat lopen zodra de subsidieaanvraag volledig is. Wanneer wij een verzoek doen met betrekking tot een aanvulling, dan telt de aanvraag nog niet mee. Kijk dus goed wat er allemaal meegestuurd moet worden. Bent u niet zeker, neem dan even contact met ons op via 14 024.
Waarderingssubsidies
De waarderingssubsidies kunnen tot 10 november aangevraagd worden. Deze aanvragen zullen onderling worden afgewogen. Kijk goed naar de voorwaarden. Deze regeling is niet voor een activiteit of project.
Aanvragen
Meer informatie en het aanvraagformulier zijn hier te vinden: Subsidie Verleden Beleefd.