Datum:
Nieuwsbrief 30 oktober 2024
Stille strijd: Een Standbeeld voor Bewustwording en Hoop
Het indrukwekkende kunstwerk Stille Strijd komt naar Nijmegen. Stille Strijd, een project van kunstenares Sazza, is in het leven geroepen om het taboe rond zelfdoding te doorbreken en aandacht te vragen voor jongeren en jongvolwassenen die worstelen met depressie en suïcidale gedachten. Het standbeeld staat van 4 tot 18 november 2024 bij de Mariënburgkapel in het centrum van Nijmegen.
Op 4 november tussen 17:00 en 17.30 uur, wordt Stille Strijd officieel geopend door wethouder zorg, Grete Visser. Ook is er een voordracht van de Stadsdichter en delen ouders ervaringsverhalen. Na de opening organiseert Stichting Open Boek Nijmegen een lezing in de bibliotheek. De opening is voor iedereen toegankelijk en gratis. Aanmelden is wel verplicht. Dit kunt u doen door naar deze link te gaan: Stille Strijd Opening Nijmegen
Stichting 113 Zelfmoordpreventie is nauw betrokken bij dit project. Bij het standbeeld is informatie te vinden over waar mensen terecht kunnen voor hulp en ondersteuning. Kijk voor meer informatie op stillestrijd.com
ID-wallet: wat is het en wat kunt u ermee?
In 2026 krijgt iedereen in Nederland een digitale ID-wallet, een digitale portemonnee waar u onder andere uw ID-kaart, inkomensgegevens en bijvoorbeeld diploma’s in kunt zetten. Hiermee kunt u zich online identificeren als u bijvoorbeeld een subsidie of bijzondere bijstand wil aanvragen.
De ID-wallet is gebruiksvriendelijk. Hiermee kunt u verschillende gegevens los delen, zoals uw e-mailadres of woonadres. Om u een voorbeeld te geven: Bij veel aanvragen zijn alleen uw naam en adresgegevens nodig en hoeft u de rest van uw persoonsgegevens zoals burgerservicenummer en geboortedatum niet mee te sturen. Dat is anders dan bij bijvoorbeeld DigiD: dan deelt u altijd uw burgerservicenummer.
Wij doen onderzoek: wilt u meedoen?
Om ervoor te zorgen dat deze ID-wallet de dienstverlening van onze gemeente ook echt makkelijker, eerlijker en toegankelijker maakt, doen wij onderzoek naar het gebruik en de gebruikersvriendelijkheid ervan. We willen graag weten of u er al mee bekend bent, wat u ervan vindt en of u het gebruik misschien met ons zou willen testen. Wilt u meedoen met dit onderzoek? Meld u dan aan via deze link.
Vanavond in de raad
Vanavond is het Politieke Avond en de gespreksronde staat centraal. De Politieke Avond start om 18.00 uur en de bespreking van de Stadsbegroting staat centraal.
Stadsbegroting 2025-2028
De gemeenteraad bespreekt vanavond de Stadsbegroting 2025-2028 tijdens 5 gespreksrondes waarin verschillende onderwerpen aan bod komen. In de begroting staan de plannen voor de stad en hoe het geld de komende jaren wordt verdeeld. De raad beslist of het geld ook daadwerkelijk zo verdeeld gaat worden. De digitale versie van de stadsbegroting is de lezen op nijmegen.begroting-2025.nl
De vergaderingen van de raad zijn te volgen vanaf de publieke tribune in het stadshuis of online live of later terug te kijken via de website onder de betreffende datum: https://nijmegen.bestuurlijkeinformatie.nl/Calendar
Nieuwsbrief gemeenteraad
Wilt u maandelijks op de hoogte blijven van de agenda’s en onderwerpen van de gemeenteraad. Dan kunt u zich hier ook abonneren op de nieuwsbrief van de gemeenteraad. (afmelden kan op elk moment).
Nieuwe podcastserie van de burgemeester
Nijmegen groeit. Het aantal inwoners stijgt, terwijl de stadsgrenzen gelijk blijven. Dat brengt allerlei dilemma’s en uitdagingen mee. Hoe geven we de stad samen vorm voor de toekomst? Dat onderzoeken we in: ‘De groeipijnen van Nijmegen’.
In een nieuwe podcastserie gaat burgemeester Bruls samen met presentator Gijs de Bakker in gesprek met gasten die deze uitdagingen persoonlijk of vanuit hun werk goed kennen. Samen praten zij over toekomstvraagstukken waarmee we allemaal te maken krijgen, inwoners, bedrijven, instanties en overheid samen. De podcast zet ons hierover verder aan het denken.
De eerste aflevering gaat over wat er nodig is voor ‘een leven lang goed wonen’ in onze groeiende stad, waarin het aantal woningzoekenden niet snel zal afnemen. Woningen bouwen en aanpassen is daarvoor niet genoeg, goed wonen voor iedereen vraagt ook iets van onszelf. Te gast is de Nijmeegse José van Berkum, ervaringsdeskundige op het gebied van senioren. Zij vertelt bijvoorbeeld over technologie die langer in je eigen huis wonen makkelijker maakt, en over Nijmeegse initiatieven die jong en oud in de buurt verbinden.
In totaal komen er 5 afleveringen. U kunt nu luisteren op de volgende podcastplatforms: Spotify en Apple Podcasts, en op nijmegen.nl/groeipijnen.
Graffiti Jam Winkelsteeg
Op zaterdagmiddag 2 november 2024 organiseren de Gemeente Nijmegen en Waalhalla een graffiti jam. Dat doen ze op de graffiti-vrijplaats, onder de brug over de Nieuwe Dukenburgseweg aan de Oostkanaaldijk. De bewoners van NDW21, van de omliggende wijken en graffiti geïnteresseerden kunnen dan kennismaken met de graffiti-scene en het gebied Winkelsteeg.
Samen kleuren we Winkelsteeg
Professionele graffiti-artiesten maken ter plekke kunstwerken in de kleuren van Winkelsteeg. Wijkbewoners en andere bezoekers kunnen het maakproces bewonderen. Er zijn ook activiteiten zoals graffiti workshops voor kinderen vanaf 8 jaar en kleuractiviteiten voor de kleintjes. Voor warme dranken zoals chocolademelk, koffie en thee wordt gezorgd.
- Wanneer: zaterdag 2 november 2024 van 13.00 – 16.00 uur
- Waar: graffiti-vrijplaats aan de Nieuwe Dukenburgseweg bij de Oostkanaaldijk, Winkelsteeg, Nijmegen
- Parkeren kan bij Sportpark Vossendijk, Winkelsteegseweg 206
Ontdek Winkelsteeg
De graffiti jam is een mooie gelegenheid om het gebied Winkelsteeg beter te leren kennen. Winkelsteeg ontwikkelt zich tot een levendig stadsdeel waar wonen, werken en ontmoeten bij elkaar komen. De komende jaren worden daar 6.000 woningen gebouwd en is het plan om er 3.000 nieuwe banen te creëren. Wie op de hoogte wil blijven van alle ontwikkelingen in Winkelsteeg kan zich op de website winkelsteeg.nijmegen.nl inschrijven voor de Winkelsteeg nieuwsbrief.