Praten over de grens met ... Daan Disveld
Daan Disveld (29) is voetballer en hovenier. Hij speelde bij NEC en FC Den Bosch. Zijn huidige club is VV DOVO. Daan heeft al dertien jaar een relatie met Puck die door de manier waarop er met vrouwen om wordt gegaan rondom het voetbalveld niet meer langs de lijn verschijnt. Met rapper Roché Nieuwenhuizen (43) praat hij over machocultuur en het perspectief van de vrouw.
Als jongen stond hij in de kleedkamer regelmatig met zijn oren te klapperen als er werd gepraat over vrouwen en meisjes, maar er iets van zeggen durfde Daan Disveld niet. "Dat er dan drie gasten vertellen dat ze een meisje gedeeld hebben: holy shit! Het is heftig dat vrouwen meer als objecten gezien worden dan als mensen, maar je gaat niet als jong broekie die nog geen minuut in het eerste gespeeld heeft zeggen van: hé jongens doe effe normaal, want het had ook je zusje kunnen zijn."
de angst uitgelachen te worden maakt het moeilijk je uit te spreken in een groep. Stoer doen is een groot goed in de kleedkamers, skyboxes en kantines van voetbalclubs.
Wat het probleem groter maakt, volgens Roché, is dat mensen die iets willen aankaarten of veranderen vaak bestempeld worden als lastpakken. Herkenbaar, vindt Daan, maar ook de angst uitgelachen te worden maakt het moeilijk je uit te spreken in een groep. Stoer doen is een groot goed in de kleedkamers, skyboxes en kantines van voetbalclubs. "Terwijl, als ik zeg dat ik vanaf mijn vijftiende al een relatie heb, zeggen ze allemaal: o, dat wil ik ook!"
ik ben geen object dat bij deze kantine of club hoort waar jij alleen maar naar kunt kijken!
Vanuit het perspectief van een vrouw ziet de wereld er soms heel anders uit, vertelt Daan. "Wat Puck bijvoorbeeld super lastig vond, was dat mannen naar haar doen van: je mag ook lachen! Als gast besef je op zo'n moment niet wat je voor haar doet. Ik heb dat vast ook wel eens gedaan! Maar bij Puck is het zo dat ze dat jaren later nog weet en daar over nadenkt. Zij heeft zoiets van: WTF, ik ben geen object dat bij deze kantine of club hoort waar jij alleen maar naar kunt kijken!"
Als omstander hoef je alleen maar te vragen: kan ik wat voor je doen? Dan had ze het makkelijker een plek kunnen geven.
Vragen hoe iemand zich voelt, ook dat is je uitspreken. Door aandacht te geven aan een probleem, hoe klein of groot het ook is, krijgt het niet de kans te groeien of zich vast te zetten. Zoals bij Puck gebeurde na een grensoverschrijdend voorval in de trein. "Die mensen die om haar heen zaten en haar niet hielpen, daar was ze het meest boos om. Als omstander hoef je alleen maar te vragen: kan ik wat voor je doen? Dan had ze het makkelijker een plek kunnen geven."
Wil je het hele verhaal van Daan, en ook dat van Puck, horen? Luister dan naar de podcast Praat over de grens.