Dubbel zo schoon: De Wit Wasserij levert schone was op de fiets en is klaar voor de zero-emissiezones

Rosa van den Groenendaal is eigenaresse van De Wit Wasserij aan de Hertogstraat midden in het centrum. Met veel horeca-ervaring, interesse in koken en de wens om een eigen zaak te starten nam Rosa in 2023 De Wit over. In deze horecazaak mét wasserette zit het duurzame gedachtegoed er van nature in.  Met een wasservice per bakfiets en leveranciers die uitstootvrij leveren is Rosa op de goede weg. Rosa: “Toen ik hoorde dat het centrum een zero-emissiezone gaat worden, heb ik niet direct actie ondernomen, 2025 voelde nog ver weg. Nu ben ik mij er meer in gaan verdiepen, en ontdekte ik dat we het al best goed doen.” 

Wasservice op de bakfiets

Zelf een was draaien en ondertussen genieten van een ‘wasverzachter brunch’, dat kan bij De Wit Wasserij. Daarnaast doet De Wit de was voor particulieren en zo’n 60 ondernemers binnen een straal van zes kilometer.  “We halen ‘s ochtends de was op en aan het eind van de dag brengen we het weer terug. Dit doen we vijf dagen per week met een elektrische bakfiets, hier passen vier grote wasmanden in”, vertelt Rosa. De wasservice is populair, maar Rosa ziet ook waar de grenzen liggen. “We krijgen regelmatig aanvragen van bedrijven buiten ons werkgebied van zes kilometer, dat is nu te ver.”

Het is fijn om te merken dat onze wasservice al goed aansluit bij de toekomstplannen van de stad.

Met het oog op een groene toekomst

Om verder te kunnen groeien in de toekomst overweegt Rosa daarom een bestelbus. “Ik heb me al eens verdiept in een elektrische bus, maar het brengt wel uitdagingen met zich mee. De afstand die je kunt rijden is beperkt, je hebt een oplaadpunt nodig en de bus is duurder dan een bus op brandstof. Daarentegen kunnen we met een elektrische bus meer klanten helpen op een duurzame manier. Dat biedt de mogelijkheid om te groeien als bedrijf.” Voorlopig blijft bezorgen met de bakfiets de beste optie, ook op regenachtige dagen, dan met een regenpak.

Het ondernemen wordt leuker en duurzamer door lokaal samen te werken.

Lokaal samenwerken

Een aantal grote leveranciers van De Wit Wasserij maakt nog geen gebruik van uitstootvrije vervoersmiddelen. “De leveranciers moeten ook schakelen. Ik ga binnenkort met ze in gesprek en ben benieuwd wat hun ideeën zijn. Anders bedenk ik zelf een oplossing.” Rosa werkt daarnaast samen met verschillende lokale partijen die al wel uitstootvrij leveren.  “Ik heb veel lokale samenwerkingen, zoals met TUKA Coffee Roasters, Brood op de Plank en met Trash’ure Taarten.” De producten komen uit de buurt en worden veelal elektrisch geleverd, soms zelfs per fiets of te voet. “Lokaal samenwerken is een bewuste keuze. Ik vind de persoonlijke band met mijn leveranciers belangrijk. Dat maakt het ondernemen naast duurzamer ook leuker.”  

2025 is al bijna. We helpen je verder!

Vanaf 2025 zijn de binnenstad van Nijmegen, Heijendaal en Hof van Holland emissievrij. Dit betekent dat ondernemers hier alleen nog maar met duurzame transportmiddelen mogen rijden, zoals bussen op waterstof, elektrische auto’s en bakfietsen. Niet alle voertuigen moeten in 2025 al over en voor sommige voertuigen geldt een overgangsfase, dus kijk goed welke situatie op jouw onderneming van toepassing is.

We kunnen ons voorstellen dat de overgang op zero-emissiezones niet voor iedereen makkelijk is. Wel is het belangrijk dat je als ondernemer in actie komt om je voor te bereiden op de grote verandering. Ben je ondernemer in Nijmegen? Dan kun je het volgende doen: 

Bekijk de video van Rosa van De Wit wasserij.