Ondanks de financiële uitdagingen weet Cor met zijn elektrische tuk-tuk van aanpakken

Het liefst transformeert Cor Rutten van Schilderwerken gebr. Rutten zijn hele wagenpark in elektrisch vervoer, maar de financiële uitdaging is groot. Toch zit hij als ondernemer niet bij de pakken neer. Als een van de eersten in Nijmegen en omstreken schafte Cor een aantal jaar geleden een elektrische tuk-tuk aan. Handig voor schilderklussen in het centrum. De tuk-tuk bevalt goed en wekt interesse naar meer elektrische vervoersopties. 

Meerdere vliegen in één klap

De keuze voor een elektrische tuk-tuk was snel gemaakt. Cor was op zoek naar een vervoersmiddel dat geen rijbewijs vereist, speciaal voor een van zijn medewerkers. Dat de tuk-tuk toekomstbestendig is én lekker vlot door het centrum rijdt is helemaal mooi meegenomen. “Met dit elektrische wagentje rijden we eenvoudig tot aan de voordeur. Dat is ideaal en al het benodigde materiaal past achterin”, vertelt Cor. Lange afstanden rijden is niet mogelijk, maar dat is voor nu geen probleem. “Voor onderhoudsklussen en kleine schilderwerken in Nijmegen gebruiken we de tuk-tuk.” En heeft de schilder pauze? Dan laadt de tuk-tuk ook even op. 

Cor: Ook bij klanten zie je dat de tuk-tuk in de smaak valt. Je bent flexibel, maar straalt ook professionaliteit uit.

Financiële drempel

Wel voorziet Cor uitdagingen als het gaat om overstappen naar volwaardig elektrisch vervoer. Voor grote opdrachten is een grotere bus noodzakelijk omdat er meer materiaal én personeel mee moet. Met het oog op de toekomst is daar een oplossing voor nodig, maar de aanschaf van een elektrische bus is een grote investering. Cor: “Ik wil heel graag meer elektrisch rijden, maar als ondernemer zie ik ook dat het financieel nu nog niet kan. Ik hoop dat we samen met onder andere de gemeente en aanbieders van elektrische voertuigen de aanschaf van een elektrische bus toch snel kunnen realiseren.” 

Cor: Ik zie dat andere ondernemers ook worstelen met de voorbereiding op de zero-emissie zones. Het gesprek voeren is daarom extra belangrijk.

 

Een goed begin

De verandering voor ondernemers is groot, maar de zero-emissies zones zijn er om een leefbare omgeving te realiseren. En ook Cor ziet dat. In beweging komen en aan een oplossing werken is volgens hem dan ook belangrijk, al is het met kleine stapjes. Zijn advies? “Vergelijk je huidige vervoer niet meteen met een soortgelijke elektrische variant, maar kijk naar hoe je het werk anders kunt inrichten. Dat maakt alternatieve elektrische opties misschien tóch mogelijk.” 

 

2025 is al bijna. We helpen je verder!

Vanaf 2025 zijn de binnenstad van Nijmegen, Heijendaal en Hof van Holland emissievrij. Dit betekent dat ondernemers hier alleen nog maar met duurzame transportmiddelen mogen rijden, zoals bussen op waterstof, elektrische auto’s en bakfietsen. Niet alle voertuigen moeten in 2025 al over en voor sommige voertuigen geldt een overgangsfase, dus kijk goed welke situatie op jouw onderneming van toepassing is.

We kunnen ons voorstellen dat de overgang op zero-emissiezones niet voor iedereen makkelijk is. Wel is het belangrijk dat je als ondernemer in actie komt om je voor te bereiden op de grote verandering. Ben je ondernemer in Nijmegen? Dan kun je het volgende doen: 

Bekijk de video van Cor