Regionale Energiestrategie (RES)

De regio Arnhem-Nijmegen moet op grote schaal duurzame energie op land opwekken, net als andere gebieden in Nederland. In de Regionale Energiestrategie (RES) maakt de gemeente Nijmegen hierover afspraken met andere gemeenten in de regio, de provincie, waterschappen en netbeheerder Liander.

Bekijk de RES 1.0

Welke afspraken zijn gemaakt?

De energietransitie is een grote opgave. Nationaal is de afspraak om 35 Terrawattuur (TWh) jaarlijkse elektriciteitsopwek op land te bereiken in 2030. Ook onze regio draagt daaraan bij, dat is een traject van jaren. De belangrijkste afspraken staan in de RES 1.0 en gaan over opwekking van elektriciteit via windturbines, zonnevelden en grootschalig zon op dak. Onze regio heeft afgesproken bij te dragen aan het landelijke doel met 1,62 TWh.  

Op dit moment zijn we op weg naar vervolgafspraken (RES 2.0). Meer weten over de RES in onze regio? Bekijk het op de website van de Groene Metropoolregio.  

Wat draagt de gemeente Nijmegen bij?

Binnen de Nijmeegse gemeentegrenzen zijn de projecten uit de eerste RES (RES1.0) klaar:  

  • Windpark Nijmegen-Betuwe (4 windturbines) 
  • Windpark De Groene Delta, Engie-terrein (2 windturbines) 
  • Zonnepark De Grift, Nijmegen Noord (11.336 panelen) 
  • Zonnepark Industriepark Waal Energie, Engie-terrein (7.866 panelen) 
  • Zonnepark A73 – Nijmegen (90.000 panelen) 

Bij deze opwek is ruim 50% in lokaal eigendom, dat wil zeggen van een lokale grondeigenaar of energiecoöperatie. De verwachting is niet dat er in Nijmegen nog extra zonneparken en windturbines bij komen, vanwege de beperkte ruimte. Het aantal zonnepanelen op daken groeit gestaag in Nijmegen. In 2023 was de stand zo’n 60.000 panelen op bedrijfsdaken, en 220.000 panelen op woningen. 

Welke besluiten heeft de gemeente Nijmegen genomen?

Momenteel is de RES2.0 in voorbereiding. Op verschillende momenten namen het college en de gemeenteraad besluiten over de RES: