Datum:

Praat Samen Over de Grens!

Praat Samen over de Grens is een campagne van de gemeente voor en door Nijmeegse mannen, die het gesprek willen openen over seksueel grensoverschrijdend gedrag richting vrouwen. Zij kijken naar hun eigen gedrag en hebben hierover een open gesprek met andere mannen. Want door het gesprek over grenzen uit de taboesfeer te halen dragen we samen bij aan een prettige sfeer en veilige stad voor meisjes en vrouwen (en eigenlijk voor iedereen).

Op basis van eigen ervaringen en met hulp van Emancipator ontwikkelden de mannen 5 tips voor het voeren van een goed gesprek over de grens. In 4 podcastafleveringen geven zij het goede voorbeeld en voeren zij zelf dat gesprek.

Luister naar de podcast van...

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Onder seksueel grensoverschrijdend gedrag vallen alle seksuele opmerkingen, gebaren of acties die over jouw grenzen gaan. Bijvoorbeeld ongewenste opmerkingen, aanrakingen, zoenen tegen je wil, aanranding en verkrachting. Ook online seksueel ongewenst gedrag hoort hierbij zoals sextortion: iemand chanteert je dan met seksueel getinte beelden. Het kan je bang maken of een onveilig gevoel geven. Meer informatie en weten wat je kunt doen als je lastig gevallen bent?

Waarom een campagne over seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Je kleden hoe je wilt zonder bang te zijn voor seksueel getinte opmerkingen, veilig alleen over straat lopen of na een avondje uit rustig naar huis fietsen zonder lastig gevallen te worden. Dit hoort heel gewoon te zijn in een vrije stad zoals Nijmegen. Helaas is dit voor veel meisjes en vrouwen nog steeds niet vanzelfsprekend. Daarom start gemeente Nijmegen een preventiecampagne tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag van mannen tegen vrouwen in de publieke ruimte. Met de campagne openen we het gesprek over grenzen, om zo bewustwording te creëren. We roepen mannen om op naar hun eigen gedrag te kijken en het gesprek hierover te hebben met andere mannen (en liefst ook met de vrouwen) in hun omgeving. 

* Gemeente Nijmegen is zich ervan bewust dat ook cis mannen en personen uit de LHBTI+ gemeenschap te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hier is ook aandacht voor binnen de gemeente, bijvoorbeeld in het diversiteitsbeleid. Met de campagne ‘Praat Samen over de Grens’ kiezen we er voor om ons te focussen op vrouwen en meisjes. Een cisgender of cisseksueel is iemand van wie de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht.

Praat Samen over de Grens!

Praat Samen over de Grens is een campagne van de gemeente voor en door Nijmeegse mannen, die het gesprek willen openen over seksueel grensoverschrijdend gedrag richting vrouwen. Zij kijken naar hun eigen gedrag en hebben hierover een open gesprek met andere mannen. Want door het gesprek over grenzen uit de taboesfeer te halen dragen we samen bij aan een prettige sfeer en veilige stad voor meisjes en vrouwen (en eigenlijk voor iedereen).

In 4 audio/podcastafleveringen gaan de mannen met elkaar in gesprek over misschien wel het meest ongemakkelijke onderwerp van deze tijd. Wandelend door Nijmegen reflecteren ze op wat het voor hen betekent om een man te zijn, hoe zij met vrouwen omgaan, welke verwachtingen de maatschappij daaraan koppelt en hoe deze verwachtingen kunnen leiden tot grensoverschrijdend gedrag.

Door het gesprek open te gooien roepen ze op: wees je bewust van je gedrag en van iemands grenzen. Want naar jezelf kijken, open met anderen praten over grenzen, en elkaar daarop aanspreken en bevragen, dat is zeker nog geen vanzelfsprekendheid.

Daarom ontwikkelden de mannen, met behulp van mannenemancipatie organisatie Emancipator 5 tips voor het voeren van een goed gesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag. In de 4 audio/podcastafleveringen geven ze alvast het goede voorbeeld.

5 tips voor een goed gesprek over de grens

Stel open vragen, laat de ander uitpraten, stel niet teveel vragen.
Hoe denk jij eigenlijk over seksueel grensoverschrijdend gedrag op straat in Nijmegen?

Zo vermijd je een discussie, die ga je toch niet winnen. Geef geen ongevraagd advies.
Kan je me daar meer over vertellen, waarom denk jij dat grensoverschrijdend gedrag geen issue is?

Deel een moment waarin je zelf (onbewust) een bedreiging voor een ander was. 
Ik was in de kroeg en bood een medestudente een drankje aan. Toen ze bedankte heb ik nog drie keer aangedrongen, totdat ze boos werd.

Deel in het gesprek hoe jij je voelt, wat jij denkt en wat jouw ervaring is. Zo schiet je niet snel in de beschuldigende stand.
Ik voelde me verward en boos toen ik laatst zag hoe jij omging met de serveerster in het restaurant.

Het gesprek zelf is het doel. Dus ook als je het niet eens bent met elkaar, bedank de ander voor het gesprek.  
Fijn dat we het hier eens met elkaar over kunnen hebben, ook al hebben we verschillende meningen. 


 

Eerder maakten Eline en Issa van @stopstraatintimidatie024 samen met Beeldbrengers een reportage in Nijmegen over straatintimidatie. Zij interviewde mannen en vrouwen over het onderwerp. 

Seksueel grensoverschrijdend gedrag gebeurt nog elke dag, ook op de Nijmeegse straten. Het Instagram account @CatcallsofNimma gaat de strijd aan tegen straatintimidatie op een creatieve manier. Bekijk hoe ze dat doen: instagram.com/catcallsofnimma/


 

Hoe is Praat Samen over de Grens tot stand gekomen?

Voor het ontwerp van de campagne heeft de gemeente Nijmegen met inzet van Bureau Ruimtekoers een focusgroep samengesteld van elf Nijmeegse mannen. Alle deelnemers hebben beroepsmatig veel contact met andere jongens en mannen, of vervullen een voorbeeldfunctie in de stad. Zo deed een oud NEC’er mee, jongerenwerkers, bestuursleden van de grote studentenverenigingen, een bekend hiphop artiest en meer. 

In 2 sessies van Emancipator doken de mannen in de thema’s grensoverschrijdend gedrag en mannelijkheid. Onder begeleiding van mannenemancipatie-deskundige Bas Zwiers deelden zij ervaringen en verhalen met elkaar. 2 Nijmeegse creatieven, audiomaker Dennis Gaens en videomaker Joep Grootings, gingen vervolgens met de verhalen aan de slag. Samen maakten zij 4 audioverhalen en bijbehorende video’s, waarin mannen uit de focusgroep in duo’s met elkaar in gesprek gaan.

De focusgroep bestaat uit:

Naam Organisatie
Demelso Plein Bindkracht 10 jongerenwerk
Tobias van Keulen Bindkracht 10 jongerenwerk
Gideon van der Loo The Place to Belong
Dennis Gaens Audiomaker
Perry Ubeda Voormalig wereldkampioen kickboksen
Boaz Dingemanse Voorzitter Phocas
Roché Nieuwendam Hip-hop artiest Roscovistch
Daan Disveld Oud NEC speler
Joep Grootings Videomaker
Nicolas Theunissen Quaestor Sociëteit Ovum Novum
Jochem Besselink Orde Sociëteit Ovum Novum