Praten over de grens met ... Tobias van Keulen


 

Tobias van Keulen (26) is jongerenwerker bij Bindkracht 10. Hoe je een meisje moet versieren leerde hij op zijn zestiende van zijn collega's bij de supermarkt waar hij een bijbaan had. Gaandeweg kwam hij erachter dat die manier niet de juiste was. Met coach Perry Ubeda (51) praat hij over opgroeien en fouten maken.

"Mijn leidinggevenden hebben mij geleerd dat het grappig is als je een vrouw bij het uitgaan in de kont knijpt en dan snel wegdraait. Dat word je verteld door gasten tegen wie je een beetje opkijkt. Tot je er een keer goed over na gaat denken: het slaat helemaal nergens op!" Achter dit soort gedrag schuilt volgens Tobias onzekerheid. "Als je ouder wordt, groeit zowel je zelfvertrouwen als je bewustzijn van wat je gedrag bij anderen losmaakt."

Ik hoor bijvoorbeeld veel om me heen: ik heb zin om haar te doen," vertelt hij. "Nee, je hebt seks samen!

Veel komt voort uit onwetendheid. "Je probeert wat, je ziet wat, je doet wat, maar ja, als je niet de feedback krijgt dat bepaalde dingen niet kunnen, dan word je niet gespiegeld. Niet om de verantwoordelijkheid te leggen bij het slachtoffer, maar om de complexiteit aan te geven. Je bent nog aan het opgroeien. Je weet niet hoe de wereld werkt en daar horen fouten bij." Elkaar aanspreken is belangrijk, vindt Perry. Dat kan ook over kleine dingen gaan, aldus Tobias. "Ik hoor bijvoorbeeld veel om me heen: ik heb zin om haar te doen," vertelt hij. "Nee, je hebt seks samen!"

hij heeft wat gedronken, ik weet niet of hij agressief is, hij is waarschijnlijk sterker dan ik ben

Wat helpt om bewuster te worden is praten. Met vrienden, maar ook met vrouwen. "De verhouding man-vrouw is spannend, zeker als de man over een grens gaat. Kijk, ik kan best makkelijk mijn grenzen aangeven, maar dat je als vrouw denkt: ik ken deze man niet, hij heeft wat gedronken, ik weet niet of hij agressief is, hij is waarschijnlijk sterker dan ik ben, dus ik ga maar mee in wat hij wil - dat hoor je vrouwen best vaak zeggen. Dat heb je als man niet door."  

Maar, hoe doe je dat? Praten als je vriendengroep niet open lijkt te staan voor een gesprek...

Maar, hoe doe je dat? Praten als je vriendengroep niet open lijkt te staan voor een gesprek, je uitspreken als je bang bent om uitgelachen te worden, je mond opendoen als je niet weet bij wie je terecht kunt. Wie praat, stelt zich kwetsbaar op. Wat is de eerste stap? "Misschien begint het zo simpel als je grenzen aan kunnen geven in woorden," zegt Tobias. "Als je grenzen aan kunt geven, kunnen bepaalde gesprekken makkelijker gestart worden."

Tobias heeft nog veel meer te vertellen. Luister naar de podcast Praat over de grens.


 

Luister ook de verhalen van...