Centrumkwartier

Het Centrumkwartier gaat over ontwikkelingen aan de centrumzijde van het station. Het gaat onder andere over het gebied tussen het station, het oude belastingkantoor aan de Stieltjesstraat en de plek van Metterswane. 

Nieuwbouw

De Nijmeegse stationsomgeving wordt een gebied voor wonen, werken, reizen en verblijven. In onze nieuwe Nijmeegse Omgevingsvisie (pdf, 38 MB) en in de Woondeal die we met het Rijk hebben gesloten, is het Stationsdistrict aangewezen als belangrijk gebied voor nieuwe woningen. In het Centrumkwartier wordt gewerkt het Nieuwe Metterswane

Ook zijn er voorstellen gemaakt voor nieuwbouw op Van Schaeck Mathonsingel op de plek waar voorheen een restaurant zat. Ook wordt de Stadsschouwburg verbouwd en aangepast. Voor de langere termijn willen we in het Centrumkwartier het politiebureau en het oude belastingkantoor aanpakken.


 

Metterswane

Wat komt er? 

Op de plek van het oude kantoorgebouw Metterswane aan het Stationsplein komt Het Nieuwe Metterswane. Het is een belangrijke zichtbare plek en markeert de route tussen station en de stad. Het gebouw zal bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van het Stationsdistrict.  

Waarom dit project? 

Vanuit de stad is een grote vraag naar woningbouw. Er komen 276 appartementen in het nieuwe gebouw. Deze plek dichtbij het centrum en het station is een uitermate geschikte plek voor woningbouw. Op de begane grond is ruimte voor bijvoorbeeld een supermarkt en horeca. Onder de het Nieuwe Metterswane komt een tweelaagse ondergrondse parkeerkelder.

Hoe ver is het plan? 

20 december 2023 is de bouw gestart van het Nieuwe Metterswane. 

Wat merk je wanneer? 

Het bestemmingsplan is definitief (onherroepelijk). De verwachting is dat Het Nieuwe Metterswane eind 2026 af is.

Kijk voor meer informatie op metterswane.nl.


 

Renovatie Stadsschouwburg

Wat komt er?

We maken de Stadsschouwburg klaar voor de toekomst. Het gebouw wordt duurzamer en beter toegankelijk. Voor bezoekers en voor artiesten wordt het een fijnere plek die voortaan ook overdag open zal zijn. De Stadsschouwburg gaat dicht aan het einde van de zomer in 2025 en opent weer eind 2027.

De hoofdingang aan de Nassausingel wordt opgeknapt en er komt een nieuwe ingang aan de Van Schaeck Mathonsingel. Beide ingangen leiden naar een open en aantrekkelijke binnenruimte. De foyers worden plekken om elkaar te ontmoeten met horeca en een terras. 

Het gebouw wordt veiliger en beter toegankelijk voor mensen met een beperking. Het Theatercafé wordt een plek waar je ook overdag kunt werken en repeteren. Toneel en zaal worden aangepast voor een betere beleving. De stoelen worden comfortabeler en de zaal wordt toegankelijker. Het zijtoneel wordt vergroot en de kleedkamers en artiestenfoyer krijgen een eigen ingang aan de Nassausingel. Gaderobe en toiletten komen in de kelder. Bijna alle installaties worden vernieuwd omdat ze versleten zijn. De buitenruimte wordt ook aangepakt met meer groen, fietsenstallingen en zitplekken. 

Waarom dit project?

Het Rijksmonument uit de wederopbouwperiode dat tussen 1955-1961 is gebouwd aan het Keizer Karelplein onderging de afgelopen 60 jaar geen grote verbouwingen. Het is nu echt nodig.   

Hoe ver is het plan?

In de komende maanden wordt het ontwerp verder uitgewerkt, waarna de omgevingsvergunning wordt aangevraagd (verwachting maart 2025). De verbouwing begint in augustus 2025 en eind 2027 gaat de Stadsschouwburg weer open. Na de renovatie zal de Schouwburg weer schitteren aan het Keizer Karelplein en kunnen wekelijks weer duizenden gasten genieten van een mooie avond uit. 

De gemeente Nijmegen is als gebouweigenaar verantwoordelijk voor de verbouwing. De Stichting Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging heeft als gebruiker een belangrijke stem in het ontwerp en het proces. 

Wat merk je wanneer?

De Stadsschouwburg sluit vanaf half 2025 en opent eind 2027 weer voor publiek. Nijmegen krijgt daarmee het Theater van de Toekomst dat zich meer dan ooit opent naar de stad. De Schouwburg zal voldoen aan de eisen van deze tijd en kan er daarna weer minstens 25 jaar vooruit.  Meer over de programmering van de Stadsschouwburg is te vinden via stadsschouwburgendevereeniging.nl.


 

Randstad- en Talislocatie

Wat komt er?

In het Randstadgebouw aan het Keizer Karelplein 32 zitten op dit moment kantoren. Hendriks Ontwikkeling uit Oss wil hier woningen bouwen, waarbij op de begane grond andere functies mogelijk zijn. 

De hiernaast gelegen appartementen van Talis aan de Van Schaeck Mathonsingel zijn erg verouderd. Talis wil hier ook nieuwe woningen bouwen. Om hoeveel woningen het gaat en hoe het er straks uit komt te zien is nu nog niet bekend.  

Waarom dit project?

In Nijmegen is veel behoefte aan woningbouw. Door de ontwikkeling van het kantoorpand en de appartementen samen te voegen, kunnen er veel woningen gebouwd worden. 

Hoe ver is het plan?

De gemeente heeft een bureau opdracht gegeven om een cultuurhistorisch rapport te maken van het grotere gebied waar deze locatie onderdeel van is. Daarna maakt de gemeente een plan voor de ontwikkeling van het totale Keizer Karelplein, inclusief de Randstad- en Talislocatie. 

Wat merkt u en wanneer?

Als de Randstad- en Talislocatie is aangepakt, ontstaat er een levendig gebied. Ook richten we de openbare ruimte rondom de plannen opnieuw in. Wanneer en hoe het proces er later uit komt te zien, is op dit moment nog niet bekend.


 

Locatie voormalig Chinees restaurant (Van Schaeck Mathonsingel 12)

Wat komt er?

Op de plek waar vroeger het Chinese restaurant Fong Shou zat, zijn er plannen voor een nieuw gebouw. De gesprekken tussen de eigenaar en de gemeente zijn nog in een verkennende fase. Hierbij wordt gedacht aan woningbouw, horeca op de begane grond en (flexibele) kantoorfuncties op de eerste verdiepingen. 

Waarom dit project?

Het voormalige Chinese restaurant is, na een brand, al vele jaren geleden gesloopt. De eigenaar wil hier gaan bouwen. Een mix van horeca, woningen en kantoorruimte past bij de visie die de gemeente Nijmegen voor dit gebied voor ogen heeft.

Hoe ver is het plan?

Op dit moment praat de gemeente met de eigenaar van de grond over wat er het beste op de locatie kan worden gebouwd. Hoe het vervolgproces eruit komt te zien, is op dit moment nog niet bekend.

Wat merk je wanneer?

Voor de korte termijn verwachten wij geen veranderingen van de huidige situatie.