Nijmegen tegen discriminatie

Gemeente Nijmegen organiseert van 17 t/m 21 maart 2025 activiteiten die in het teken staan van de strijd tegen racisme en discriminatie.  In deze week kunnen Nijmegenaren meepraten en hun kennis verdiepen over racisme en discriminatie via verschillende activiteiten. Ook lanceert de gemeente een publiekscampagne om discriminatie breder onder de aandacht te brengen.  

Op 21 maart is het de internationale dag tegen discriminatie en racisme. Deze dag is uitgeroepen in 1960 door de Verenigde Naties, en is een jaarlijks moment waarop aandacht wordt gevraagd voor de strijd tegen discriminatie en racisme. Ook in Nijmegen staan we hierbij stil.  

Waarom een week tegen discriminatie?

Nijmegen is een stad van en voor iedereen. Wie u ook bent en wat uw achtergrond ook is. In Nijmegen is geen plek voor discriminatie. In deze week besteden we hier extra aandacht aan. Dit doen we op verschillende manieren:

  • We geven informatie over vormen van discriminatie en wat dit betekent voor Nijmegenaren. We willen bewustzijn over vooroordelen en over bewuste en onbewuste vormen van discriminatie vergroten
  • We geven tips en manieren aan Nijmegenaren om discriminatie aan te pakken
  • We zorgen voor veilige plekken waar mensen samen kunnen komen en hun ervaringen kunnen delen
  • We bevorderen netwerken en samenwerkingen die zich inzetten tegen discriminatie

Programma 17 - 21 maart 2025

Het programma voor de week tegen discriminatie en racisme volgt half februari.

Van Nijmegenaren, voor Nijmegenaren

Allerlei organisaties in de stad organiseren activiteiten tegen discriminatie in deze periode. Heeft u een initiatief tegen discriminatie dat plaatsvindt in de week van 17-21 maart? We voegen dit graag toe aan het programma op deze website. Uiteraard met de naam van uw organisatie en een link naar uw website erbij. Neem daarvoor contact op met inclusie@nijmegen.nl

Een mooie week maken wij samen! 

Wat is discriminatie en wat is racisme?

Wordt iemand vanwege persoonlijke kenmerken, zoals leeftijd of geslacht, anders behandeld dan anderen, achtergesteld of uitgesloten? Dan kan het gaan om discriminatie. Discriminatie is verboden volgens de wet. Soms is het heel duidelijk wat discriminatie is, bijvoorbeeld wanneer iemand wordt mishandeld vanwege diens seksuele voorkeur. Maar discriminatie kan ook minder zichtbaar zijn. Denk aan het selecteren van kandidaten op de arbeidsmarkt. Hierin is niet altijd duidelijk op welke kenmerken een kandidaat wordt gekozen of juist afgewezen. 

De woorden discriminatie en racisme worden in het gewone taalgebruik soms door elkaar gebruikt. Wanneer discriminatie plaatsvindt op basis van herkomst of huidskleur, gaat het om racisme. 

Meer weten? Kijk dan naar de uitleg 'wat is discriminatie' op discriminatie.nl