Waarom stoppen we mensen in hokjes? - Lezing en gesprek Radboud Reflects en Gemeente Nijmegen

Wat gebeurt er in ons brein wanneer we mensen in ‘hokjes stoppen’? Hoe komt het dat we, zelfs als we het niet willen, vaak toch oordelen over anderen op basis van gender of afkomst? Is hokjesdenken ergens goed voor? Wanneer wordt het schadelijk en leidt het tot discriminatie? En wat kunnen we daaraan doen? Kom luisteren naar psycholoog Gijs Bijlstra over of en hoe we kunnen stoppen met mensen in hokjes stoppen. Na de lezing sluiten wethouder inclusie Cilia Daemen en nachtburgemeester Celia Okoro aan bij het gesprek en gaan zij in op de vraag: hoe moeten we discriminatie bestrijden?
Meer informatie over de lezing en het gesprek is te vinden op de website van Radboud Reflects.
Locatie: De Vasim Nijmegen, ingang West (Wisselingseweg 41, 6541AH Nijmegen)
Datum en tijdstip: donderdag 20 maart van 20.00 - 21.30 uur
Belangrijk om te weten:
- Gratis toegankelijk
- Kom bij voorkeur met OV en fiets
- Gratis parkeren auto
- Drankjes voor eigen rekening
Over de lezing
Hokjes in het hoofd
Mensen indelen op basis van hun eigenschappen, we doen het allemaal. Dit wordt ‘sociale categorisatie’ of ‘hokjesdenken’ genoemd. Waarom doet we dat eigenlijk? Is het iets slechts, iets dat we moeten onderdrukken of negeren? Hokjesdenken kan namelijk snel omslaan in discriminatie. Of hebben we die hokjes juist nodig?
Discriminatie bestrijden
Als hokjesdenken ongelijke behandeling in de hand werkt, dan hebben we het over discriminatie. Hoe kunnen we wetenschappelijke bevindingen inzetten om discriminatie te bestrijden, bijvoorbeeld op de werkvloer of in het nachtleven? En hoe wordt antidiscriminatiebeleid gemaakt dat écht verandering teweeg kan brengen?