Belastingportaal Nijmegen
WCAG 2.1 AA onderzoek -versie 1.0
Algemene gegevens
Onderzoeker | Opdrachtgever | Datum | Versie |
---|---|---|---|
Els Groffen | Gemeente Nijmegen | 26 oktober 2023 | 1.0 |
Inleiding
Gemeente Nijmegen vindt het belangrijk dat iedereen digitale informatie kan lezen:
- op ieder apparaat
- op ieder moment
- op iedere plek
- zonder verschil in leeftijd, ervaring, situatie of beperking
Met iedereen bedoelen we dan ook echt iedereen, dus ook de 4 miljoen mensen die een functionele beperking hebben. Bijvoorbeeld mensen die slecht kunnen zien of geen muis kunnen gebruiken.
Volgens het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid van juli 2018 moeten websites en mobiele apps van Nederlandse overheidsorganisaties voldoen aan toegankelijkheidseisen. De verantwoording hiervoor staat in een toegankelijkheidsverklaring op de website.
De toegankelijkheidseisen staan in de Web Content Accessibility Guidelines 2.1 (WCAG 2.1). Gemeenten moeten voldoen aan niveau A en AA van deze eisen. De WCAG 2.1 is opgedeeld in 4 principes:
- waarneembaar: omschrijf of toon het als de gebruiker het niet kan zien of horen, denk ook aan voldoende kleurcontrast, schaalbaarheid enzovoort
- bedienbaar: zorg dat je de website met elk middel kan gebruiken
- begrijpelijk: zorg dat mens en software het begrijpen, geef bijvoorbeeld de taal van de pagina aan, maar ook fouten bij formulieren
- robuust: code en elementen kloppen, dit zorgt dat het werkt, ook met verschillende hulpsoftware en apparaten
Dit rapport beschrijft of het Belastingportaal, "belastingen.nijmegen.nl", voldoet aan deze 4 principes. Elk principe wordt beoordeeld op verschillende voorwaarden (succescriteria).
Samenvatting
Op 26 oktober 2023 was het handmatig deelonderzoek naar de toegankelijkheid van de content op "belastingen.nijmegen.nl" klaar. De techniek van de website is eerder onderzocht. Beide onderzoeken zijn uitgevoerd volgens de onderzoeksmethode WCAG-EM.
Dit rapport beschrijft per succescriterium of en in welke mate de content van het Belastingportaal voldoet. Omdat het een deelonderzoek voor alléén content is, zijn niet alle succescriteria van WCAG 2.1 niveau A en AA onderzocht. De 30 succescriteria die wél onderzocht zijn hebben in het rapport een uitkomst gekregen. Als deze niet voldoende is, staat bij het onderdeel "bevindingen" wat opgelost moet worden door contentbeheer of met hulp van de leverancier.
Het advies is álle teksten van het portaal, inclusief de formulieren, door te lopen met een ervaren contentbeheerder. Er is veel winst te behalen in het beter formuleren van koppen, teksten en formuliervragen.
Er zal daarnaast veel aandacht moeten worden besteed aan de toegankelijkheid van de PDF-bestanden die het systeem maakt. In het rapport wordt duidelijk dat deze niet voldoen aan de digitale eisen van toegankelijkheid. Dit betekent dat mensen die gebruik maken van bijvoorbeeld voorleessoftware, deze bestanden niet kunnen lezen.
Het onderzoek bestaat uit een steekproef. Hierdoor kunnen sommige problemen niet gevonden zijn. Belangrijk te vermelden is dat gevonden problemen ook op andere pagina's voor kunnen komen.
Vragen over dit onderzoek graag via e-mail naar teamonline@nijmegen.nl.
Website naam
Belastingportaal Nijmegen (https://https://belastingen.nijmegen.nl/ )
Soort onderzoek
Content
WCAG-versie
2.1
Niveau
AA
Evaluatiemethode
WCAG-EM
Wat is onderzocht (scope)
- Alle pagina's op belastingen.nijmegen.nl/(URI-basis)
- Wettelijke uitzondering:
- Kantoorbestanden van vóór 23 september 2018, tenzij ze deel uitmaken van een administratief proces
Basisniveau van toegankelijkheidsondersteuning
Standaard webbrowsers en hulpapparatuur
Resultaat
Onderstaande tabel laat zien aan hoeveel voorwaarden (succescriteria) de website op dit moment voldoet.
Voldoende | Onvoldoende | Niet aanwezig / Niet van toepassing |
---|---|---|
10 | 10 | 10 |
Afgekeurde criteria
- SUCCESCRITERIUM 1.1.1 (NIVEAU A) - Niet-tekstuele content
- SUCCESCRITERIUM 1.3.1 (NIVEAU A) - Info en relaties
- SUCCESCRITERIUM 1.4.1 (NIVEAU A) - Gebruik van kleur
- SUCCESCRITERIUM 1.4.3 (NIVEAU AA) - Contrast (minimum)
- SUCCESCRITERIUM 1.4.10 (NIVEAU AA) - Reflow
- SUCCESCRITERIUM 2.4.2 (NIVEAU A) - Paginatitel
- SUCCESCRITERIUM 2.4.4 (NIVEAU A) - Linkdoel
- SUCCESCRITERIUM 2.4.6 (NIVEAU AA) - Koppen en labels
- SUCCESCRITERIUM 3.1.1 (NIVEAU A) - Taal van de pagina
- SUCCESCRITERIUM 3.3.1 (NIVEAU A) - Foutidentificatie
Waarneembaar
Informatie en componenten van de gebruikersinterface moeten toonbaar zijn aan gebruikers op voor hen waarneembare wijze.
Niet-tekstuele content
Alle niet-tekstuele content die aan de gebruiker wordt gepresenteerd, heeft een tekstalternatief dat een gelijkwaardig doel dient, behalve voor de hierna vermelde situaties.
Uitleg:
Tekstalternatieven zijn een belangrijke manier om informatie toegankelijk te maken. Hulpsoftware maakt informatie via tekstalternatieven voor verschillende zintuigen waarneembaar. Bijvoorbeeld door tekst te kunnen zien, voorgelezen te krijgen of via braille te kunnen lezen.
Bevindingen succescriterium 1.1.1
- Op de startpagina, https://belastingen.nijmegen.nl/view/LOGIN, staan de logo's van DigiD en EHerkenning. De alternatieve tekst voor het logo van DigiD is nu alt="Inloggen met DigiD". Dit is overbodige tekst omdat de linktekst van afbeelding ook al "Inloggen met DigiD" is. Om mensen die hulpsoftware gebruiken duidelijk te maken dat hier het logo van DigiD staat, is het advies om als alternatieve tekst voor de afbeelding "Logo DigiD" te vermelden. Ditzelfde geldt voor het logo van EHerkenning op deze pagina.
- Het logo van gemeente Nijmegen, dat linksboven op iedere pagina is geplaatst, heeft als alternatieve tekst alt= "logo". Het logo is nu een klikbare link naar de start van het belastingenportaal. Het advies is de alternatieve tekst aan te passen naar alt="logo gemeente Nijmegen - naar startpunt Gemeentebelastingen Nijmegen".
- Op de pagina waar je een openstaande aanslag wilt betalen, pagina https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0002?form=eyJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJmb3JtIjoyNTQ4LCJfdHlwZSI6IkZSTSIsInN1YiI6ImFlMTlmNjczLTg5NjItNGQ3Ni04OGMyLTYwNWVhNTgzZTk3NCIsImlhdCI6MTY5ODEyOTkyNn0.spL3DoNk_zfLsUE3axJlboWW1YvVX2pzlZ8QNAN7qHc, staat een logo van iDeal. Er ontbreekt een alternatieve tekst voor deze afbeelding. Als er teksten leesbaar zijn in een afbeelding, moet deze tekst ook terugkomen in de alternatieve tekst.
- Ook PDF-bestanden worden gecontroleerd op digitale toegankelijkheid. Op iedere PDF staat het logo van gemeente Nijmegen, zonder alternatieve tekst.
Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)
Voor media met vooraf opgenomen louter-geluid en vooraf opgenomen louter-videobeeld is het volgende waar, behalve als de audio of video een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld:
- Vooraf opgenomen louter-geluid: Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media dat equivalente informatie geeft voor vooraf opgenomen louter-geluid content
- Vooraf opgenomen louter-videobeeld: Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media of een geluidsspoor dat equivalente informatie geeft voor vooraf opgenomen louter-videobeeld content.
Uitleg
Deze voorwaarde gaat over alles wat alléén geluid is (bijvoorbeeld een podcast) of alléén videobeeld (bijvoorbeeld een animatie zonder geluid). Het gaat niet om live geluid of live video. Er moet een andere mogelijkheid zijn die dezelfde informatie geeft.
Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)
Er worden ondertitels voor doven en slechthorenden geleverd voor alle vooraf opgenomen audiocontent in gesynchroniseerde media, behalve als het mediabestand een meia-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld.
Uitleg
Deze voorwaarde zorgt dat mensen die doof of slechthorend zijn, video’s kunnen bekijken en volgen. Door ondertitels aan te bieden, is alle belangrijke informatie ook te lezen.
Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)
Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media of audiodescriptie van de vooraf opgenomen video-content voor gesynchroniseerde media, behalve als het media bestand een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld.
Uitleg
Met deze voorwaarde geef je mensen die blind of slechtziend zijn toegang tot informatie die te zien is, bijvoorbeeld in video. Hiervoor moet een uitgeschreven tekst beschikbaar zijn met alle informatie die te zien en te horen is.
Ondertitels voor doven en slechthorenden (live)
Er worden ondertitels voor doven en slechthorenden geleverd voor alle live audiocontent in gesynchroniseerde media
Uitleg
Voor alle gesproken tekst en andere belangrijke geluiden in een live video moet je ondertiteling aanbieden.
Dit succescriterium maakt het mogelijk voor mensen die doof of slechthorend zijn, om live (realtime) media of presentaties te bekijken en volgen. Met het aanbieden van ondertiteling is alle hoorbare informatie in de livestream als leesbare tekst beschikbaar.
Audiodescriptie (vooraf opgenomen)
Er wordt audiodescriptie geleverd voor alle vooraf opgenomen videoontent in gesynchroniseerde media.
Uitleg
Voldoen aan deze voorwaarde zorgt dat mensen die blind of slechtziend zijn toegang krijgen tot informatie die te zien is in video’s. Deze voorwaarde is hetzelfde als voorwaarde 1.2.3. Maar omdat deze van niveau AA is, gaan de eisen nog wat verder. Een extra eis is het aanbieden van audiodescriptie met alle belangrijke informatie die te zien is.
Bij audiodescriptie beschrijft een stem tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Denk aan gezichtsuitdrukkingen, omschrijving van de plaats en ontwikkelingen in de verhaallijn of wedstrijd.
Info en relaties
Informatie, structuur en relaties overgebracht door presentatie kunnen door software bepaald worden of zijn beschikbaar in tekst.
Uitleg
Voor deze voorwaarde moeten informatie en opbouw van pagina-onderdelen in de code van de webpagina staan. Ook moet in de code staan hoe de onderdelen met elkaar te maken hebben (relatie). De informatie, opbouw en relatie van de onderdelen mag niet alleen duidelijk zijn via de vormgeving.
Voorbeeld: als een kop boven een alinea dik gedrukt is, is het voor iemand die goed kan zien duidelijk dat het een kop is. Iemand die hulpsofware gebruikt, moet die tekst ook als kop kunnen herkennen in de code (H1, H2 etc).
Bevindingen succescriterium 1.3.1
- Voor mensen die hulpsoftware gebruiken, is het belangrijk dat de structuur van een pagina herkenbaar is via duidelijke koppen, opgemaakt met kopstijlen. Koppen, opgemaakt met kopstijlen, zijn herkenbaar voor hulpsoftware.
Op de startpagina, https://belastingen.nijmegen.nl/view/LOGIN, ontbreekt een titel (kopstijl h1) en zijn de als koppen bedoelde tekstregels opgemaakt via CSS. Het advies is voor deze koppen de kopstijl h2 te gebruiken. Het is opvallend dat de tekst "U bent ondernemer..." dan weer niet opgemaakt is als kop.
Startpagina: Graag voorzien van een titel en daaronder drie h2-koppen voor de verschillende inlogmogelijkheden. - Voor gebruikers van hulpsoftware, maar eigenlijk ook voor iedereen, is het fijn als iedere webpagina begint met een titel, gevolgd door koppen met eventueel tussenkoppen.
Na inloggen ontbreekt de titel op de pagina waar alle beschikbare onderwerpen in tegels worden weergegeven. - Na klikken op de onderwerptegel "Betalen", volgt een pagina met subonderwerpen. Ook op deze vervolgpagina ontbreekt een duidelijke titel. Het is belangrijk om alle pagina's een titel te geven.
- Op de pagina waar een overzicht van de aanslagbiljetten bekeken kan worden, https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0001?page=28cf9b72-1837-4f45-c7a8-186ef13a1c34, is de kop "Aanslagbiljetten" opgemaakt met kopstijl h4, terwijl dit eigenlijk een h1 moet zijn omdat het een titel is. Mensen met hulpsoftware denken dat zij informatie missen omdat de pagina begint met een h4 kopstijl.
- Pagina's waar een formulier start, zoals bijvoorbeeld het formulier voor het aan-/afmelden van een hond, https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0002?form=eyJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJmb3JtIjoyMTUxLCJfdHlwZSI6IkZSTSIsInN1YiI6Ijg2NGJlYWQ2LWU4NzEtNDAyMy04YmUzLWQzZjJlOTRkNDI1OCIsImlhdCI6MTY5ODEyOTEwMn0.c-49hWcw3_QHhsFOHvL9O_cmtSsABS3XTEYrlZUAXkw, heeft geen titel boven het formulier. Bijzonder is het ook, dat bij de eerste optie in dit formulier blijkbaar niet alleen een hond aan- of afgemeld kan worden, maar ook een kennel. Dat wijst niet uit de titel van de tegel op pagina https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0001?page=05421385-c89c-4fac-2fb1-867f99109829.
Graag op ieder formulier een formuliertitel zetten. - In het formulier voor het aanmelden van een hond zijn stukken tekst opgemaakt met kopstijl h6, zoals bijvoorbeeld "Wat wilt u aanmelden". Het is aan te raden kopstijlen in juiste volgorde te gebruiken.
Overigens ontbreekt in de kop "U hebt gekozen het doen van aangifte: 'Hondenbelasting', het woord 'voor'. Ook is het vreemd dat hier gesproken wordt over hondenbelasting, terwijl in de eerste stap is gekozen voor het aanmelden van een hond. Het advies is om de formulieren te doorlopen met ervaren contentbeheerders. - Waar informatie in tabellen staat, zoals bij de aanslagbiljetten op pagina https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0001?page=28cf9b72-1837-4f45-c7a8-186ef13a1c34, mist er een tabelkop boven de links naar de PDF-bestanden.
Iedere tabelcel met informatie moet een tabelkop (th) erboven hebben. Deze th ontbreekt bij iedere tabel waar via een selectievakje een keuze gemaakt kan worden. - Als het formulier wordt gestart om een hond aan- of af te melden, staat in de code boven de eerste processtap een lege kop: <h4 class="git-frame-title"></h4>. Gebruikers die navigeren via koppenstructuur, kunnen hierdoor in de war raken omdat deze kop geen inhoud heeft.
Deze lege kop komt op meerdere plaatsen voor waar via processtappen informatie kan worden doorgegeven. - De PDF-bestanden die opgevraagd kunnen worden, zijn niet getagd. Hierdoor zijn deze niet geschikt voor gebruikers van hulpsoftware. Bijvoorbeeld voorleessoftware kan niets met deze PDF-bestanden, omdat in de code geen tags zijn toegevoegd.
Betekenisvolle volgorde
Als de volgorde waarin content wordt gepresenteerd van invloed is op zijn betekenis, kan een correcte leesvolgorde door software bepaald worden.
Uitleg
Doel van deze voorwaarde is dat een logische volgorde die te zien is op een webpagina, ook in de code van de pagina staat. Dit gaat over situaties waarin de volgorde van de inhoud op een pagina invloed heeft op de betekenis. Bijvoorbeeld bij het beschrijven van recepten.
Zintuiglijke eigenschappen
Instructies die geleverd worden om content te begrijpen en te bedienen, zijn niet alleen afhankelijk van zintuiglijke eigenschappen van componenten als vorm, kleur, omvang, visuele locatie, oriëntatie of geluid.
Uitleg
Deze voorwaarde zorgt ervoor dat iedereen instructies heeft om de inhoud van de pagina te gebruiken. Ook als de websitebezoeker geen vorm, grootte en plaats op het scherm kan zien of geluid kan horen. Voorbeeld waarbij het fout gaat: "Klik op de rode knop links op het scherm".
Weergavestand
De content beperkt de weergave en bediening niet tot een enkele presentatie-oriëntatie, zoals staand of liggend, tenzij een specifieke presentatie-oriëntatie essentieel is.
Uitleg
Doel van deze voorwaarde: ervoor zorgen dat inhoud zichtbaar is in de richting (staand of liggend) die de gebruiker het liefst heeft. Denk hierbij aan mensen in een rolstoel die bijvoorbeeld hun tablet vast hebben staan in een houder. Zij kunnen de richting van de tablet niet aanpassen.
Identificeer het doel van de input
Het doel van elk invoerveld waarmee informatie van de gebruiker wordt verzameld, kan door software bepaald worden wanneer:
- het invoerveld een doel dient dat is geïdentificeerd in de paragraaf Inputdoelen voor Componenten van de Gebruikersinterface én
- de content wordt geimplementeerd met behulp van technologieën die ondersteuning bieden bij het identificeren van de verwachte betekenis van formulier-invoergegevens.
Uitleg
Deze voorwaarde richt zich op het makkelijker invullen van online formulieren. Voldoen aan deze voorwaarde zorgt dat software invoervelden automatisch kan invullen. Dit helpt vooral gebruikers met een motorische of cognitieve beperking. Bijvoorbeeld mensen die hun armen niet (goed) kunnen gebruiken of moeite hebben met concentratie of het geheugen. Deze voorwaarde helpt ook mensen met een taalachterstand.
Gebruik van kleur
Kleur wordt niet als het enige visuele middel gebruikt om informatie over te brengen, een actie aan te geven, tot een reactie op te roepen of een visueel element te onderscheiden.
Uitleg
Bij het geven van informatie mag niet alleen kleur gebruikt worden. Mensen met een visuele beperking zoals kleurenblindheid, missen dan informatie.
Bevindingen succescriterium 1.4.1
Op de startpagina https://belastingen.nijmegen.nl/view/LOGIN staan in de alinea hyperlinks die niet herkenbaar zijn als hyperlink. Er is alleen een ander lettertype en kleur gebruikt. Het advies is hyperlinks in tekst áltijd te onderstrepen, zodat mensen dit herkennen als link zonder afhankelijk te zijn van een andere opmaak. Op deze pagina gaat het om de volgende hyperlinks:
- Meer informatie leest u op digid.nl
- Meer informatie leest u op eherkenning.nl
- Inloggen met DigiD
- Inloggen met RSIN / aanslagbiljetnummer
- Inloggen met eHErkenning
Geluidsbediening
Als een geluidsweergave op een webpagina automatisch meer dan 3 seconden speelt, is er of een mechanisme beschikbaar om de geluidsweergave te pauzeren of te stoppen, of er is een mechanisme beschikbaar om het geluidsvolume onafhankelijk van het overall systeemvolume te regelen.
Uitleg
Deze voorwaarde zorgt ervoor dat gebruikers van voorleessoftware geen last hebben van geluid op een webpagina.
Contrast (minimum)
De visuele weergave van tekst en afbeeldingen van tekst heeft een contrastverhouding van tenminste 4,5:1, behalve in de volgende gevallen:
- Grote tekst en afbeeldingen van grote tekst hebben een contrastverhouding van ten minste 3:1
- Tekst of afbeeldingen van tekst die deel zijn van een inactieve component van de gebruikersinterface, die puur decoratief zijn, die voor niemand zichtbaar zijn, of onderdeel zijn vande afbeelding die significant andere visuele content bevat hebben geen contrasteis
- Tekst die onderdeel is van een logo of merknaam heeft geen contrasteis.
Uitleg
Door deze voorwaarde kunnen mensen die minder goed kunnen zien makkelijker teksten lezen.
Bevindingen succescriterium 1.4.3
Als je op de pagina waar je een automatische incasso wilt afgeven (https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0003) niets invult, verschijnt in oranje een foutmelding: "Selecteer een bank!". Deze tekst heeft te weinig contrast met de witte achtergrond; 2:1 waar dit 4,5:1 moet zijn.
Herschalen van tekst
Behalve voor ondertitels voor doven en slechthorenden en afbeeldingen van tekst, kan tekst zonder hulptechnologie tot 200% geschaald worden zonder verlies van content of functionaliteit.
Uitleg
Als tekst niet vergroot kan worden, kunnen slechtziende mensen de tekst misschien niet goed lezen. Ook kunnen zij informatie missen als tekst wegvalt bij het inzoomen tot 200%.
Afbeeldingen van tekst
Als de gebruikte technologieën de visuele weergave tot stand kunnen brengen, wordt tekst gebruikt in plaats van afbeeldingen van tekst om informatie over te brengen behalve in de volgende gevallen:
- de afbeelding van de tekst kan visueel aangepast worden aan de eisen van de gebruiker
- een specifieke weergave van tekst is essentieel voor de informatie die wordt overgebracht.
Uitleg
Mensen met dyslexie of mensen die minder goed kunnen zien, moeten tekst kunnen aanpassen zoals zij het het liefst willen zien.
Reflow
Content kan zonder verlies van informatie of functionaliteit en zonder te moeten scrollen in twee dimensies, worden weergegeven voor:
- verticaal scrollbare content met een breedte gelijkwaardig aan 320 CSS pixels
- horizontaal scrollbare content met een hoogte gelijkwaardig aan 256 CSS pixels
Met uitzondering van delen van de content die voor het gebruik of de betekenis een tweedimensionale lay-out vereisen.
Uitleg
De bedoeling van deze voorwaarde is om mensen te helpen die slecht kunnen zien. Wanneer zij tekst vergroten, is het handig als ze het kunnen lezen in 1 kolom en ze niet horizontaal moeten scrollen.
Bevindingen succescriterium 1.4.10
Getest bij een beeldschermbreedte van 1280 pixels en ingezoomd naar 400%
- In de header van de pagina valt de knop "Begin" onder het logo van gemeente Nijmegen en is niet meer te lezen.
- Een tegel "Betalen" heeft onder de kop veel tekst. De knop "Lees meer" valt over deze tekst als ingezoomd wordt naar 400%.
- De formulieren in het portaal hebben een probleem als ingezoomd wordt naar 400%. Bijvoorbeeld bij het afmelden van een hond, kan in de eerste stap niet gekozen worden voor een hond of kennel. Na de vraag "Wat wilt u afmelden" verschijnt een pijl naast de tekst "Hond of kennel", maar daar kan niets mee gedaan worden. (Dit probleem speelt ook zonder inzoomen)
- De lay-out van het formulier wordt erg rommelig omdat ook horizontaal gescrold moet worden om alle informatie te lezen. Aan de rechterkant valt tekst weg onder de schuifbalk bij het onderdeel "Controleer uw aangifte".
- In het formulier voor het aanmelden van een hond, is in processtap 2 een groene knop met wit vraagteken waarop geklikt kan worden om meer informatie te lezen. (Deze knop is trouwens niet te bereiken via navigatie met alleen het toetsenbord.) De pop-up die verschijnt valt voor een deel onder de rode header van de pagina. Hierdoor is de kop van de pop-up niet goed leesbaar.
Dit geldt op alle plaatsen waar een pop-up tevoorschijn komt.
Contrast van niet-tekstuele content
De visuele weergave van het volgende heeft een contrastverhouding van tenminste 3:1 ten opzichte van aangrenzende kleuren:
- visuele informatie die vereist is om componenten van de gebruikersinterface en statussen te identificeren, met uitzondering van inactieve componenten of componenten waarvan de weergave van de component wordt bepaald door de user agent en niet wordt aangepast door de auteur;
- delen van afbeeldingen die vereist zijn om de content te begrijpen, behalve wanneer een specifieke weergave van afbeeldingen essentieel is voor de informatie die wordt overgebracht.
Uitleg
Dit succescriterium gaat ook over het contrast van de toetsenbordfocus als deze is aangepast met CSS. Als dit succescriterium niet goed wordt toegepast hebben mensen met een visuele beperking problemen met het doorlopen van de website omdat zij niet kunnen zien waar de ze zich bevinden op de website. In mindere mate zullen ook mensen met een cognitieve beperking en mensen die gebruik maken van alleen het toetsenbord om te navigeren, informatie kunnen missen.
Tekstafstand
Bij content die wordt geïmplementeerd met opmaaktalen die de volgende stijleigenschappen voor tekst ondersteunen, is er geen sprake van verlies van content of functionaliteit door het instellen van alle volgende, en door het niet wijzigen van andere stijleigenschappen:
- regelhoogte (regelafstand) naar ten minste 1,5 keer de lettergrootte;
- afstand tussen alinea's naar ten minste 2 keer de lettergrootte;
- letterafstand (spatiëren van letters) naar ten minste 0,12 keer de lettergrootte;
- spatiëren van woorden naar ten minste 0,16 keer de lettergrootte.
Uitzondering: Menselijke talen en scripts die geen gebruik maken van een of meer van deze eigenschappen voor tekststijl in schriftelijke tekst, kunnen voldoen aan de eisen door alleen gebruik te maken van de eigenschappen die bestaan voor de betreffende combinatie van taal en script.
Uitleg
Met de toepassing van dit succescriterium zorg je ervoor dat mensen de tekstafstand kunnen aanpassen om beter te kunnen lezen. Bijvoorbeeld door de afstand tussen regels of alinea's te vergroten of letters en woorden te vergroten.
Content bij hover of focus
Wanneer aanvullende content zichtbaar wordt en daarna weer verborgen, door het gebruik van hover met de aanwijzer of focus met het toetsenbord, gelden de volgende zaken:
- sluiten - er is een mechanisme beschikbaar waarmee de aanvullende content kan worden gesloten zonder de aanwijzer hover of de toetsenbordfocus te verplaatsen, tenzij de aanvullende content een invoerfout communiceert of andere content niet verbergt of vervangt;
- aanwijsbaar - wanneer een aanwijzer hover aanvullende content kan activeren, dan kan de aanwijzer over de aanvullende content worden bewogen zonder dat deze verdwijnt;
- aanhouden - de aanvullende content blijft zichtbaar totdat de oorzaak voor de hover of focus is verwijderd, de gebruiker de content sluit of de informatie niet langer geldig is.
Uitzondering: de visuele weergave van de aanvullende content wordt beheerd door de user agent en wordt niet aangepast door de auteur.
Uitleg
Door toepassing van dit succescriterium kunnen mensen met een visuele beperking de content goed bekijken als zij met de muis over een tekst gaan of als een element de focus krijgt. Zij hebben ook voldoende tijd om de informatie te lezen.
Bedienbaar
PRINCIPE 2
Componenten van de gebruikersinterface moeten bedienbaar zijn.
Toetsenbord
Alle functionaliteit van de content is bedienbaar via een toetsenbordinterface zonder dat afzonderlijke toetsaanslagen aan tijd gebonden zijn, behalve als de onderliggende functie een invoer vereist die afhangt van het pad dat de gebruiker aflegt en niet alleen van de eindpunten.
Uitleg
Alles moet bedienbaar zijn met het toetsenbord of vergelijkbare hulpapparatuur. Dit is belangrijk voor mensen met een visuele beperking, die alleen het toetsenbord moeten en geen muis. Ook mensen met een motorische beperking gebruiken soms een (alternatief) toetsenbord.
Geen toetsenbordval
Als de toetsenbordfocus met de toetsenbordinterface verplaatst kan worden naar een component van de pagina, dan kan de focus ook met alleen de toetsenbordinterface weer van dat component weg worden bewogen. En, als er meer nodig is dan de standaard pijl- of tabtoetsen of andere standaard methoden om de focus te verplaatsen, dan wordt de gebruiker geïnformeerd over de manier waarop de focus kan worden verplaatst.
Uitleg
Het doel van dit succescriterium is voorkomen dat mensen die alleen het toetsenbord gebruiken, vastlopen op een webpagina.
Enkel teken sneltoetsen
Wanneer een sneltoets in content wordt geïmplementeerd door alleen letters (inclusief hoofdletters en kleine letters), leestekens, cijfers of symbolen te gebruiken, geldt ten minste één van de volgende zaken:
- uitzetten - er is een mechanisme beschikbaar waarmee de sneltoets kan worden uitgezet;
- opnieuw toewijzen - er is een mechanisme beschikbaar om de sneltoets opnieuw toe te wijzen aan één of meerdere niet-afdrukbare tekens (bijv. Ctrl, Alt, enz.);
- alleen actief bij focus - de sneltoets voor een component van de gebruikersinterface is alleen actief wanneer de betreffende component de focus heeft.
Uitleg
Dit succescriterium wordt steeds belangrijker voor mobiele telefoons, omdat een groeiend aantal apps toetsenbordbediening vollediger mogelijk maakt. Foutief gebruik van dit succescriterium kan er voor zorgen dat mensen die spraaksoftware gebruiken per ongeluk iets kunnen activeren. Ook mensen die alleen het toetsenbord gebruiken bij een gewone desktop kunnen per ongeluk iets activeren.
Timing aanpasbaar
Voor elke tijdslimiet die door de content wordt ingesteld, geldt ten minste één van de volgende zaken:
- uitzetten - de gebruiker kan de tijdslimiet uitzetten voordat die wordt bereikt; of
- aanpassen - de gebruiker mag de tijdslimiet aanpassen voordat deze is verstreken over een bereik van ten minste tien keer de standaardinstelling; of
- verlengen - de gebruiker wordt gewaarschuwd voor de tijd afloopt en krijgt ten minste 20 seconden om de tijdslimiet met een eenvoudige handeling te verlengen (bijvoorbeeld, "druk op de spatiebalk"), en de gebruiker mag de tijdslimiet ten minste tien keer verlengen; of
- real-time uitzondering - de tijdslimiet is onderdeel van een realtime gebeurtenis (een veiling bijvoorbeeld) en er is geen alternatief voor de tijdslimiet mogelijk; of
- essentiële uitzondering - de tijdslimiet is essentieel en verlenging zou de activiteit ongeldig maken; of
- 20 uur uitzondering - de tijdslimiet is langer dan 20 uur.
Uitleg
De bedoeling van dit succescriterium is dat alle gebruikers genoeg tijd krijgen om gebruik te maken van een website.
Pauzeren, stoppen, verbergen
Voor alle bewegende, knipperende, scrollende of automatisch actualiserende informatie gelden alle volgende zaken:
- voor bewegende, knipperende of scrollende informatie die (1) automatisch start, (2) langer dan vijf seconden duurt, en (3) parallel met andere content wordt getoond, is er een mechanisme voor de gebruiker om dit te pauzeren, te stoppen of te verbergen, tenzij de beweging, knippering of scrolling, onderdeel is van een activiteit waar ze essentieel is en
- voor elke soort automatisch actualiserende informatie die (1) automatisch start en (2) parallel met andere content wordt gepresenteerd, is er een mechanisme voor de gebruiker om dit te pauzeren, te stoppen of te verbergen of de frequentie van de actualisering in te stellen, tenzij de automatische actualisering onderdeel is van een activiteit waar ze essentieel is.
Uitleg
Het toepassen van dit succescriterium voorkomt dat bezoekers worden afgeleid tijdens het lezen of gebruiken van de webpagina. Alles wat automatisch beweegt op een website moet je op pauze kunnen zetten, stoppen of verbergen.
Drie flitsen of beneden drempelwaarde
Webpagina's bevatten niets wat meer dan drie keer flitst in enige periode van één seconde of de flits is beneden de algemene flits- en rodeflitsdrempelwaarden.
Uitleg
Dit succescriterium is belangrijk voor de groep van mensen met eplilepsie die ook gevoelig is voor lichtflitsen. Zij kunnen een aanval krijgen van epilepsie als iets meer dan drie keer flitst binnen een seconde.
Blokken omzeilen
Er is een mechanisme beschikbaar om blokken content die op meerdere webpagina's worden herhaald te omzeilen.
Uitleg
Voor mensen die blind zijn en mensen die alleen het toetsenbord gebruiken, is het heel vervelend om steeds weer opnieuw door terugkerende content te navigeren.
Met terugkerende content bedoelen we bijvoorbeeld het logo, het zoekveld, het servicemenu, het hoofdmenu of submenu aan de linkerkant van de pagina. Eigenlijk alles wat bovenaan de pagina staat, en terugkeert op iedere pagina van de website. Deze informatie moeten gebruikers kunnen overslaan.
Paginatitel
Webpagina's hebben titels die het onderwerp of doel beschrijven.
Uitleg
Met dit succescriterium help je gebruikers om (de juiste) content te vinden. Door te zorgen dat elke webpagina een duidelijke en beschrijvende titel heeft, kunnen mensen zich beter oriënteren op de website. PDF bestanden die in de browser worden geopend moeten ook een beschrijvende titel hebben.
Bevindingen succescriterium 2.4.2
- Iedere pagina heeft dezelfde paginatitel: "Gemeentebelastingen Nijmegen". Het is beter als ieder onderdeel van het portaal een paginatitel heeft die de inhoud of het doel van de pagina beschrijft.
- PDF-bestanden die door het systeem gemaakt worden hebben geen titel. De bestandsnaam, een naam met enorm veel willekeurige tekens, wordt voorgelezen als titel.
Focus volgorde
Als in webpagina's sequentieel genavigeerd kan worden en de navigatiesequenties hebben invloed op de betekenis of het gebruik, dan krijgen focusbare componenten de focus in de juiste volgorde waardoor betekenis en bedienbaarheid behouden blijft.
Uitleg
Het doel van dit succescriterium is dat de volgorde van de focus op de site juist en logisch is. Dit is van belang voor mensen die het toetsenbord gebruiken om te navigeren op de website.
Linkdoel
Het linkdoel kan bepaald worden uit enkel de linktekst of uit de linktekst samen met zijn door software bepaalde linkcontext, behalve daar waar het doel van de link een dubbelzinnige betekenis kan hebben voor gebruikers in het algemeen.
Uitleg
Met het toepassen van dit succescriterium zorg je ervoor dat het doel van elke link duidelijk is.
Bevindingen succescriterium 2.4.4
- Het logo van gemeente Nijmegen, dat linksboven op iedere pagina staat, heeft als alternatieve tekst alt= "logo". Het logo is een klikbare link naar de start van het belastingenportaal. De tekst van de afbeelding moet terugkomen in de alternatieve tekst én het logo verwijst niet naar de website van Nijmegen maar naar de start van het portaal. Daarom is het advies de alternatieve tekst aan te passen naar alt="logo gemeente Nijmegen - naar startpunt Gemeentebelastingen Nijmegen".
- Via een knop 'PDF' op de pagina waar aanslagbiljetten bekeken kunnen worden (pagina https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0001?page=28cf9b72-1837-4f45-c7a8-186ef13a1c34) zou voor gebruikers met hulpsoftware wat meer informatie toegevoegd kunnen worden met een aria-label in de code. Nu is onduidelijk wat klikken op deze knop voor resultaat heeft.
- De links die op de tegels geplaatst zijn met als tekst "Lees meer" of "Regelen" zijn onduidelijk voor gebruikers van hulpsoftware. Waarover gaat men meer lezen? Wat kun je regelen?
Het advies is deze teksten te vervangen door een pijl naar rechts, zoals bijvoorbeeld te zien is op https://whitelabel.nijmegen.nl/content-elementen/. De pijl is hier voor hulpsoftware verborgen en de link zit op de tekst van de tegel. Dit is overzichtelijker voor gebruikers van hulpsoftware en geeft minder ruis. Het advies is om de hele tegel aanklikbaar te maken en de titel van de tegel te onderstrepen als men met de muis over de tekst gaat, zodat duidelijk is dat het een link is naar een volgende pagina.
Meerdere manieren
Er is meer dan één manier beschikbaar om een webpagina binnen een verzameling webpagina's te vinden, behalve wanneer de webpagina het resultaat is van, of een stap in, een proces.
Uitleg
Mensen met een visuele of coginitieve beperking hebben baat bij dit succescriterium omdat er verschillende manieren worden aangeboden om door de website te navigeren.
Koppen en labels
Koppen en labels beschrijven het onderwerp of doel.
Uitleg
De bedoeling van dit succescriterium is om gebruikers te helpen begrijpen welke informatie webpagina’s bevatten en hoe die informatie wordt gepresenteerd. Als koppen duidelijk en beschrijvend zijn, kunnen gebruikers makkelijker de gezochte informatie vinden. De relaties tussen verschillende onderdelen van de content wordt daarmee ook makkelijker te begrijpen.
Bevindingen succescriterium 2.4.6
- Het is verwarrend dat je via de tegel "Aan- of afmelden hond" ook een kennel blijkt aan of af te kunnen melden. De inhoud van de kop is hierdoor niet beschrijvend genoeg.
- Als iedere pagina een duidelijke (titel) kop zou hebben, is het voor iedereen duidelijk wat men kan doen op de pagina.
Focus zichtbaar
Elke gebruikersinterfacs die met het toetsenbord te bedienen is, heeft een bedieningswijze waarbij de indicator van de toetsenbordfocus zichtbaar is.
Uitleg
Het doel van dit succescriterium is dat een gebruiker kan zien welk element op de webpagina de focus heeft. Dit is van belang voor mensen die het toetsenbord gebruiken om een webpagina te bedienen en wel het scherm kunnen zien (bijvoorbeeld mensen met een motorische beperking).
Aanwijzergebaren
Alle functionaliteit waarmee bij de bediening gebruik wordt gemaakt van meerpunts- of padgebaseerde gebaren, kan worden bediend met een enkele aanwijzer zonder een padgebaseerd gebaar, tenzij een meerpunts- of padgebaseerd gebaar essentieel is.
Uitleg
De bedoeling van dit succescriterium is ervoor te zorgen dat inhoud kan worden bediend met eenvoudige invoer op alle mogelijke apparaten (tablets, mobiele telefoons, touchscreens, enz.) en met verschillende hulpapparatuur.
Aanwijzerannulering
Voor functionaliteit die kan worden bediend met een enkele aanwijzer, geldt ten minste één van de volgende zaken:
- geen down-event: het down-event van de aanwijzer wordt niet gebruikt om enig onderdeel van de functie uit te voeren;
- afbreken of ongedaan maken: De functie wordt voltooid door het up-event en er is een mechanisme beschikbaar om de functie af te breken voordat deze wordt voltooid of om de functie ongedaan te maken als deze is voltooid;
- up reversal: met het up-event wordt elk resultaat van het voorgaande down-event ongedaan gemaakt;
- essentieel: het voltooien van de functie met het down-event is essentieel.
Uitleg
De bedoeling van dit succescriterium is om het voor gebruikers makkelijker te maken om toevallige of foute muisbewegingen te voorkomen.
Label in naam
Bij componenten van de gebruikersinterface met labels die tekst of afbeeldingen van tekst bevatten, bevat de naam de tekst die visueel wordt weergegeven.
Uitleg
De bedoeling van dit succescriterium is ervoor te zorgen dat mensen met een handicap die op visuele teksten vertrouwen, deze teksten ook met hulpsoftware kunnen gebruiken. Elementen op de website worden vaak voorzien van zichtbare tekst zoals de naam van een formulierveld. In de code hebben deze elementen ook een programmatisch label; de ‘Accessible Name’. Dit label wordt gebruikt om voor te lezen bij gebruikers met hulpsoftware. Het is van belang dat de zichtbare tekstlabels van besturingselementen, overeenkomen met hun toegankelijke namen.
Bewegingsactivering
Functionaliteit die kan worden bediend door de beweging van een apparaat of beweging van een gebruiker, kan ook worden bediend met componenten van de gebruikersinterface. De reactie op de beweging kan worden uitgeschakeld om onbedoelde activering te voorkomen, behalve wanneer:
- de beweging wordt gebruikt om de functionaliteit te bedienen via een door toegankelijkheid ondersteunde interface;
- de beweging is essentieel voor de functie en wanneer de reactie op de beweging wordt uitgeschakeld, wordt de activiteit ongeldig gemaakt.
Uitleg
Dit succescriterium is van toepassing op functies die worden geactiveerd door een apparaat te verplaatsen (bv. schudden of kantelen) of door naar het apparaat te gebaren. De bedoeling is dat deze functies ook bediend kunnen worden met reguliere interface componenten voor gebruikers.
Begrijpelijk
PRINCIPE 3
Informatie en bediening van de gebruikersinterfacs moeten begrijpelijk zijn.
Taal van de pagina
De standaard menselijke taal van diverse webpagina's kan door software bepaald worden.
Uitleg
Als je dit succescriterium toepast krijgen mensen die gebruik maken van spraaksoftware de tekst in de juiste taal voorgelezen. Dit succescriterium geldt ook voor PDF bestanden.
Bevindingen succescriterium 3.1.1
- De taal van de pagina is op geen enkele pagina ingesteld (lang="nl).
- Ook bij de PDF-bestanden die het systeem maakt, is geen taal ingesteld.
Taal van onderdelen
De menselijke taal van elke passage of zin in de content kan door software bepaald worden, behalve waar het gaat om eigennamen, technische termen, woorden uit een onbepaalde taal en woorden of zinsdelen die deel zijn gaan uitmaken van het jargon van de onmiddellijk omringende tekst.
Uitleg
Als de taal van de pagina is ingesteld op Nederlands en een deel van de tekst is in een andere taal, dan moet een zogenaamde taalswitch in de code worden aangebracht. Mensen die gebruik maken van voorleessoftware krijgen dan het stuk tekst ook in de juiste taal voorgelezen. Dit moet ook worden toegepast in PDF bestanden.
Bij focus
Als een component van de gebruikersinterface de focus krijgt, dan veroorzaakt dat geen contextwijziging.
Uitleg
Het doel van dit succescriterium is dat er geen onverwachte dingen plaatsvinden wanneer een gebruiker door de webpagina navigeert. Dit is belangrijk voor blinde mensen en mensen met een motorische beperking, die alleen het toetsenbord gebruiken. Ook voor mensen die een schermvergroter gebruiken, of voor mensen met een cognitieve beperking is het van belang.
Bij input
Verandering van de instelling van een component van de gebruikersinterface veroorzaakt niet automatisch een contextwijziging, tenzij de gebruiker geïnformeerd is over het gedrag vóór het gebruik van de component.
Uitleg
Pas je dit succescriterium toe, dan zorg je ervoor dat het invoeren van gegevens of het selecteren van een bedieningselement voorspelbare gevolgen heeft. Met name mensen met een visuele beperking hebben hier baat bij.
Consistente navigatie
Navigatiemechanismen, die op meerdere webpagina's binnen een verzameling webpagina's herhaald worden, komen elke keer dat ze worden herhaald in dezelfde relatieve volgorde voor, tenzij een verandering wordt geïnitieerd door de gebruiker.
Uitleg
De bedoeling van dit succescriterium is om gebruikers te ondersteunen bij het navigeren op verschillende webpagina’s van een website. Mensen die slechtziend zijn en door middel van vergroting slechts een (klein) deel van de pagina zien kunnen bij toepassing beter voorspellen waar ze heen moeten scrollen. Ook mensen met een cognitieve beperking hebben baat bij goede toepassing van dit succescriterium.
Consistente identificatie
Componenten die dezelfde functionaliteit hebben binnen een verzameling webpagina's worden consistent geïdentificeerd.
Uitleg
De bedoeling van dit succescriterium is dat componenten die steeds terugkeren op verschillende pagina's binnen een website ook dezelfde functionaliteit hebben. Denk aan tekstuele links, grafische links, JavaScript objecten, formulierknoppen, enz. Mensen die een screenreader gebruiken of een cognitieve beperking hebben hier baat bij omdat het met name voor deze groep fijn is dat terugkerende functies zoals bijvoorbeeld een zoekfunctie op iedere webpagina op dezelfde plaats staat.
Foutidentificatie
Als een invoerfout automatisch ontdekt wordt, dan wordt het onderdeel waar de fout zit geïdentificeerd en wordt de fout tekstueel aan de gebruiker meegedeeld.
Uitleg
Dit succescriterium zorgt ervoor dat het invoeren van gegevens of het selecteren van een bedieningselement voorspelbare gevolgen heeft.
Bevindingen succescriterium 3.3.1
- Als je op de pagina waar je een automatische incasso wilt regelen (pagina https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0003) niets invult in het formulier, verschijnt in oranje een foutmelding: "Selecteer een bank!". Deze foutmelding is geen foutmelding, maar een instructie. Een foutmelding heeft altijd een ontkenning zoals "U heeft geen bank gekozen". Ook mist bij deze foutmelding in de code informatie die belangrijk is voor gebruikers van hulpsoftware. In de code zou aan deze tekst een aria-live="assertive" of role="alert" toegevoegd moeten worden. Op andere plaatsen waar foutmeldingen verschijnen is dit wel goed ingesteld.
- In het formulier voor het aan-/afmelden van een hond verschijnt een foutmelding als niets wordt ingevuld en op de knop "Volgende" wordt geklikt. Hier wordt wel een aria-live="polite" meegegeven. De tekst kan duidelijker door aan te geven welk verplicht veld niet is ingevuld. Dit is vooral belangrijk als er meerdere vragen op 1 pagina gesteld worden.
Labels of instructies
Als de content gebruikersinvoer vereist, dan worden labels of instructies geleverd.
Uitleg
De bedoeling van dit succescriterium is dat, als er een handeling van de gebruiker nodig is, er een label of instructie staat. Dit gaat om de tekst op knoppen en om de tekst bij formulier-invoervelden. Goed toegepast is het duidelijk voor de gebruiker wat een knop doet, of wat hij in moet vullen in een formulier.
Foutsuggestie
Als een invoerfout automatisch ontdekt wordt en suggesties voor verbetering bekend zijn, dan worden de suggesties aan de gebruiker geleverd, tenzij dit de beveiliging of het doel van de content in gevaar zou brengen.
Uitleg
Met dit succescriterium maak je gebruikers duidelijk hoe ze een gemaakte fout in een formulier op kunnen lossen. Dit kan door een voorstel te doen hoe het formulierveld ingevuld moet worden. Mensen met een cognitieve beperking of mensen die blind zijn vinden het soms lastig om te begrijpen hoe ze een fout kunnen corrigeren. Een duidelijk voorstel kan daarbij helpen.
Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevens)
Voor webpagina's die wettelijke verplichtingen of financiële transacties voor de gebruiker uitvoeren, die, door gebruikers bedienbaar gegevens in gegevensopslagplaatsen verwijderen of wijzigen, of die antwoorden van de gebruiker verzenden, geldt ten minste één van de volgende zaken:
- omkeerbaar - verzendingen kunnen ongedaan gemaakt worden
- gecontroleerd - door de gebruiker ingevoerde gegevens worden gecontroleerd op invoerfouten en de gebruiker wordt de mogelijkheid gegeven om ze te verbeteren.
- bevestigd - er is een mechanisme beschikbaar voor het beoordelen, bevestigen en verbeteren van informatie voordat de verzending wordt voltooid.
Uitleg
De bedoeling van dit succescriterium is voorkomen dat er, door het verzenden van een formulier, een actie wordt uitgevoerd die grote gevolgen kan hebben voor de gebruiker als deze niet op dat moment kan worden teruggedraaid.
Robuust
Content moet voldoende robuust zijn om betrouwbaar geïnterpreteerd te kunnen worden door een breed scala van user agents, met inbegrip van hulptechnologiën.
Parsen
In content die geïmplementeerd is met opmaaktalen hebben elementen volledige begin- en eindtags, zijn elementen genest volgens hun specificatie, bevatten elementen geen dubbele attributen en zijn alle ID's uniek, behalve waar de specificatie deze eigenschappen toelaat.
Uitleg
Het gaat hier om programmeerfouten in de code van de website. De meeste browsers zullen deze er wel uit filteren, maar hulpsoftware is vaak zo ver nog niet. Mensen die gebruik maken van hulpsoftware kunnen problemen ondervinden als de code niet goed is ingericht. Het kan er zelfs toe leiden dat de hulpsoftware vastloopt.
Naam, rol waarde
Voor alle componenten van de gebruikersinterface (inclusief, maar niet uitsluitend voor formulierelementen, links en door scripts gegenereerde componenten), kunnen de naam (name) en rol (role) door software bepaald worden; toestanden (states), eigenschappen (properties) en waarden (values) die door de gebruiker ingesteld kunnen worden, kunnen door software ingesteld worden; en kennisgeving van veranderingen in deze items is beschikbaar voor user agents, met inbegrip van hulptechnologieën.
Uitleg
Het doel van dit succescriterium is dat voor alle interactieve elementen, de naam en de rol (en eventueel andere eigenschappen), bepaald kunnen worden door hulpsoftware. Het gaat om elementen zoals links, knoppen, formuliervelden, enz. Als er geen goede informatie is over de naam, rol en waarde van een component kan dit gevolgen hebben voor de werking van hulpsoftware.
Statusberichten
In content die is geïmplementeerd met opmaaktalen kunnen statusberichten door software bepaald worden met behulp van rol (role) of eigenschappen (properties), zodat hulptechnologieën de berichten aan de gebruiker kunnen presenteren zonder dat ze de focus krijgen.
Uitleg
De bedoeling van dit succescriterium is ervoor te zorgen dat de rol of eigenschappen van statusberichten in de code is vastgelegd op een manier dat het werk van de gebruiker niet onnodig onderbroken wordt.
- https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0001
- https://belastingen.nijmegen.nl/view/LOGIN
- https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0001?page=4f580d3d-ed23-4edf-afd6-31018209f74e
- https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0001?page=05421385-c89c-4fac-2fb1-867f99109829
- https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0002?form=eyJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJmb3JtIjoyMTUxLCJfdHlwZSI6IkZSTSIsInN1YiI6IjMzNzE1YTM4LWRiMjMtNGM4NC05NWM3LTMzYmFlM2UyMWEyYiIsImlhdCI6MTY5ODA1MDQyN30.xwmOM73oRD1KZ63pcC52QyEz9lVFXirw0LRiSzEBOTg
- https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0002?form=eyJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJmb3JtIjoyMDMyLCJfdHlwZSI6IkZSTSIsInN1YiI6IjMzNzE1YTM4LWRiMjMtNGM4NC05NWM3LTMzYmFlM2UyMWEyYiIsImlhdCI6MTY5ODA1MDQ1N30.qOCEoCTfbTT_wTzcNhY7goYPemGHHmNRKIxBVRdH6S4
- https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0001?page=28cf9b72-1837-4f45-c7a8-186ef13a1c34
- nym_aanslagbiljetg7_cd6a0e26-1e11-4d5d-a2ab-054411c96fa4.pdf
- https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0003
- https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0002?form=eyJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJmb3JtIjoyNTM2LCJfdHlwZSI6IkZSTSIsInN1YiI6IjMzNzE1YTM4LWRiMjMtNGM4NC05NWM3LTMzYmFlM2UyMWEyYiIsImlhdCI6MTY5ODA1MDY2MX0.Goj_4rAWfWeBQYvSF3kFTH8Px0gnAZATuTjyxl1FwGM
- https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0001?page=17fcfc25-5a02-414b-203a-9607eb422b11
- https://belastingen.nijmegen.nl/view/EGW0002?form=eyJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJmb3JtIjoyNTQ4LCJfdHlwZSI6IkZSTSIsInN1YiI6IjMzNzE1YTM4LWRiMjMtNGM4NC05NWM3LTMzYmFlM2UyMWEyYiIsImlhdCI6MTY5ODA1MDczM30.wg9UDYMrYpCJTLX9irV0NSa4azu1_QAyspmYGn6IfB4
- HTML5
- CSS
- WAI-ARIA
- DOM
- ECMAScript 5
- SVG
- Mozilla Firefox, versie 119 (primair)
- Google Chrome, versie 118
- Microsoft Edge, versie 118
- Safari op IOS 17.03 op iPhone 12
- Colour Contrast Analyzer
- NVDA in combinatie met Mozilla Firefox
- PAC2021