Datum:

Reactie Nijmeegsche IJzergieterij op gemeentelijke nieuwsbrief luchtkwaliteit juli 2024

De Nijmeegsche IJzergieterij (NIJG) wil graag reageren op onze nieuwsbrief luchtkwaliteit van afgelopen juli. Hieronder leest u de reactie van de NIJG.

Uitdagingen door nieuwe wet

In 2021 werd bij de NIJG een overschrijding van de PAK's-emissies geconstateerd. Dit was het gevolg van een nieuwe wet die dat jaar definitief werd, waarbij Nederland de toegestane uitstoot met een factor 100 verlaagde. De omgevingsdienst uitte destijds zelf al kritiek op de zorgvuldigheid van deze wet, aangezien vluchtige en stofgebonden PAK's op één hoop werden gegooid.

Vernieuwende oplossingen voor verminderen uitstoot

In reactie hierop heeft NIJG, in samenwerking met lokale partners, een vernieuwend systeem ontwikkeld. Dit systeem onttrekt rookgassen direct uit de gietvormen en verbrandt deze na zonder extra energieverbruik (autotherm). Hiermee wordt een energieverbruik gelijk aan 1.250.000m3 aardgas per jaar voorkomen ten opzichte van de gangbare technieken. 

Daarnaast zullen de ovenrookgassen worden behandeld met een aparte naverbranding direct achter de oven. Het doel is om met zo min mogelijk energie-input een zo groot mogelijke vermindering te behalen. Voor deze plannen heeft NIJG een maatwerkverzoek ingediend bij de provincie.

Focus op de industrie

Media (en de gemeentelijke nieuwsbrief luchtkwaliteit) schetsen vaak een beeld waarin de industrie wordt neergezet als de voornaamste bron van zorg wekkende stoffen/ PAK’s uitstoot. Wat niet verteld wordt, is dat verkeer, scheepvaart, CV-ketels, BBQ’s en houtstook dezelfde PAK’s ook uitstoten en samen goed zijn voor ongeveer 97% van de totale uitstoot in Nijmegen. 

Ter illustratie: een stationair draaiende dieselmotor kan tot 24% PAK's uitstoten, en een benzineauto ongeveer 14%. Bij houtstook komen nog ernstigere stoffen vrij. Deze stoffen worden uitgestoten ongefilterd op leefniveau.

NIJG investeert nu ongeveer 1,2 miljoen euro in de reductie van PAK's-emissies. Dit is enerzijds een wrange situatie, omdat NIJG in andere Europese landen aan de regels zouden voldoen en deze kosten niet kunnen doorberekenen, wat leidt tot oneerlijke concurrentie. Anderzijds maakt NIJG zich klaar voor de toekomst en leveren zij een bijdrage aan een schonere omgeving.

Bijdrage aan de circulaire economie

NIJG vervult ook een belangrijk maatschappelijk belang door regionaal ingezameld schroot te verwerken tot eindproducten. Wij zijn 100% circulair, en leveren onze producten onder andere lokaal aan Hyster. Echter, het huidige beleid werkt recycling tegen. Bedrijven worden afgerekend op hun energieverbruik, afvalproductie en emissies, factoren die inherent zijn aan recyclingprocessen. Dit creëert een tegenstrijdigheid, aangezien NIJG streeft naar een circulaire samenleving, maar juist worden benadeeld voor de inspanningen op dit gebied.

Toekomst van duurzame industrie

Op dit moment wordt 95% van het Nederlandse schroot afval geëxporteerd naar landen als Turkije, Pakistan, India en China. Door lokale recycling en efficiënte proces voorkomt NIJG het 5- tot 10-voudige aan CO2-uitstoot. NIJG werkt eraan om de komende jaren haar processen verder te optimaliseren en de milieu-impact te minimaliseren. Zij geloven dat de toekomst van de industrie ligt in een balans tussen productie, eerlijke concurrentie en duurzaamheid, en streven ernaar een voorbeeld te zijn in deze transitie.

Vorig jaar heeft NIJG in samenwerking met HKS, DAR en Hyster een video gemaakt over die wellicht een ander perspectief op de industrie.